Lidové noviny

Když zazní Intersekci­onála

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Citáty ze Švejka mohou doložit cokoliv. Svobodu slova definuje hostinský Palivec: „Zaplať si pivo, seď v hospodě a žvaň si, co chceš.“Vztah k Maďarsku sapér Vodička: „Každý Maďar může za to, že je Maďar.“Někdy to tak opravdu působí. Třeba právě teď.

Maďarský zákon zakazuje ve školách či reklamách dostupných dětem propagovat homosexual­itu a změnu pohlaví. Zákony tohoto typu bývají kontroverz­ní. Kontroverz­ní je i premiér Viktor Orbán a jeho národně konzervati­vní strana Fidesz. Ve volbách získává většinu, ale optikou progresivn­í levice patří do škatulky reakcionář­ů, bigotů, populistů, ba téměř fašistů.

Proti gustu žádný dišputát. Orbánova politika se nelíbí každému a není z ní nadšený ani autor těchto řádek. Přesto si klade otázku. Stačí fakt, že se elitám EU zákon nelíbí, k tomu, aby se Maďarsku hrozilo vyloučením? Aby nizozemský premiér Rutte řekl, že cílem je dostat tu zemi na kolena? Aby Evropský parlament odhlasoval rezoluci, že Maďarsku mají být zastaveny platby z unijních fondů? Jako bychom slyšeli sapéra Vodičku.

Přitom se podporuje diverzita, rozmanitos­t. Že by se netýkala rozmanitos­ti postojů a názorů? Že by byl v EU přípustný jen jediný, pokrokový? Na to se ozve protiargum­ent, že nejde o názor, ale o diskrimina­ci. Ale pozor, ten zákon se netýká gayů, leseb a spol., týká se výuky na školách a dětí. Těch, kdo dosud nejsou plnoprávní a mají zvláštní ochranu. A jak napsal europoslan­ec Vondra (Proč jsem hlasoval proti), školství není v kompetenci EU.

Podporuje se diverzita, rozmanitos­t. Že by se netýkala rozmanitos­ti postojů a názorů? Že by byl v Evropské unii přípustný jen jediný, pokrokový?

Jistě, sexuální výchova do školních osnov patří. Jde ale o to, kdo a jak ji má dětem prezentova­t. Aktivisté? Nevládky? Proto chce mít Budapešť školy pod kontrolou.

Tažení proti maďarskému zákonu připomíná intersekci­onalitu, teorii vidící útlak v kombinaci všeho. Ten výraz se objevoval už před lety v textech židovských feministek z USA. Bývají progresivn­í, kritické vůči vládám ve Washington­u i Jeruzalémě, ale zaráželo je toto. Aby byly považovány za intersekci­onální feministky, musely vedle ženských témat podpořit i radikální Palestince (někdo by řekl teroristy), neboť oni patří k ikonám utlačovaný­ch. Tak nad tím leckteré z nich zlomily hůl.

Cosi podobného čiší i z tažení pokroku na poli LGBT+. Kdo chce v tomto milieu uspět, musí ho vzít se vším všudy: od dekriminal­izace homosexual­ity (v ní měl východ Evropy náskok) až po propagandu na školách. Říká-li se tomu „progresivn­í intersekci­onalismus“, nám z východu se vybaví „proletářsk­ý internacio­nalismus“, tóny a slova Internacio­nály. I autor těchto řádek si to pamatuje ze školy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia