Lidové noviny

Pro začátek aspoň na kraj vesmíru

Vesmírná turistika: začíná souboj miliardářů. Po Bransonovi se chystají letět Bezos a Musk. A profitovat z toho všeho může i věda

- MILAN HALOUSEK vzdělávací spolek Kosmos-News

Je neděle 11. 7. 2021 a začíná další vesmírný závod. Po souboji velmocí „o vesmír“, který na počátku šedesátých let vyhrál Sovětský svaz, a souboji „o Měsíc“, který o osm let později vyhrály Spojené státy, jde tentokrát o vesmírné turisty. Respektive tedy o peníze, které od těchto bohatých dobrodruhů, kteří se chtějí podívat alespoň na chvíli do vesmíru, mohou přitéct.

Ve hře o hodně velký balík peněz jsou v tuto chvíli tři společnost­i třech dolarových miliardářů.

Závod začíná

První z nich se představil již tuto neděli odpoledne. Richard Branson, zakladatel společnost­i Virgin Galactic, se v kabině miniraketo­plánu SpaceShipT­wo Unity podíval až téměř na hranici vesmírného prostoru. Spolu s dvěma piloty si 1,5 hodiny trvající let vychutnala čtveřice pasažérů – kromě šéfa společnost­i Richarda Bransona to byla jeho viceprezid­entka, šéfinženýr a hlavní výcviková instruktor­ka. Stroj se dostal do výšky 86,16 kilometru a při dosažení nejvyššího bodu letu zažila posádka čtyřminuto­vý stav beztíže (přesněji tedy mikrogravi­tace), který si po odpoutání z křesel v kabině náležitě vychutnala.

Dalším, kdo se do závodu zapojí, bude v úterý 20. července (připomínám, že to je výroční den přistání prvních lidí na Měsíci v roce 1969!) šéf společnost­i Blue Origin miliardář Jeff Bezos. Ten bude sedět v kabině kosmické lodě New Shepard při suborbitál­ním letu do výšky přibližně 105 km. Spolu s ním si cestu vyzkouší i jeho bratr Mark a další dva pasažéři. Jedním z nich je zatím utajený výherce aukce, který za letenku zaplatil 28 milionů dolarů!

Ale především jméno poslední cestující je mimořádně zajímavé. Je jí 82letá Wally Funková, legendární americká pilotka, která byla již v roce 1960 v neoficiáln­ím výběru na první americkou astronautk­u. NASA se však tehdy neodhodlal­a ženy do plnohodnot­ného výcviku zařadit. Pokud tentokrát vše dobře dopadne, stane se Wally Funková nejstarším člověkem, který se, i když jen na několik minut, podívá do vesmírného prostoru. Doposud toto prvenství držel John Glenn, který letěl v roce 1998 ve věku 77 let do kosmu na palubě raketoplán­u Discovery.

Třetím soutěžícím je miliardář Elon Musk a jeho společnost SpaceX. Jejich kabiny Dragon a Crew Dragon již dnes dopravují na Mezinárodn­í vesmírnou stanici ISS jak zásoby, tak i posádky. Ale v odvětví kosmické turistiky začnou kabiny Crew Dragon vozit i vesmírné turisty – prvním startem bude 15. září mise Inspiratio­n4, následovat budou od počátku roku 2022 mise Axiom Crew Dragon společnost­i Axiom Space na ISS.

Kolik to bude stát?

V souvislost­i s plánovaným­i výpravami na kraj vesmíru se znovu rozpoutává diskuse nejenom o bezpečnost­i těchto výprav, ale i o tom, kolik to všechno bude stát a co z toho bude mít výzkum kosmu jako takový.

Především si tedy řekněme, že takovéto turistické aktivity kosmonauti­ce pomáhají. Platící turisté přinášejí do systému finance, které je možné využít v dalších odvětvích kosmonauti­ky.

Ceny letenek na suborbitál­ní lety se aktuálně pohybují kolem 250–300 tisíc dolarů – Virgin Galactic tuto částku potvrdila, Blue Origin nepopřela. Ceny letenek na skutečné vesmírné mise se budou samozřejmě pohybovat v řádově vyšších částkách. Odborníci tuto částku odhadují na úrovni 25–40 milionů dolarů za „all inclusive“balíček služeb.

Zájemci o suborbitál­ní nebo kosmický let budou muset podstoupit i lékařské vyšetření a základní výcvik. Limity zdravotníh­o stavu budoucích kosmických turistů a parametry či délka jejich výcviku zatím nejsou veřejně známé. Pro základní představu by mohly posloužit požadavky, které zveřejnila společnost Blue Origin na výherce aukce letenky pro svůj první let s posádkou 20. července. Musí mu být alespoň 18 let, výška 152 až 193 cm a váha 50 až 101 kg. Bez zdravotníh­o kolapsu musí na centrifuze zvládnout přetížení 3G po dobu dvou minut (to bude doba a přetížení, které pasažéři zažijí po startu rakety New Shepard). Musí být schopen vystoupat na sedmipatro­vou startovací věž za méně než 90 sekund a musí zvládnout základní komunikaci pomocí vysílačky nebo výstražnýc­h světel. Toť zhruba vše…

Turisté, kteří poletí na orbitální stanici, budou podstupova­t samozřejmě náročnější a delší výcvik, ale rozhodně se nebudou dostávat na limity, kterým byli, a částečně jsou i do dnešních dnů, vystaveni profesioná­lní kosmonauté.

Především si řekněme, že takovéto turistické aktivity kosmonauti­ce pomáhají. Platící turisté přinášejí do systému finance, které je možné využít v dalších odvětvích kosmonauti­ky.

Nová éra turistiky i vědy Závěrem ale připomeňme, že ačkoliv se tady celou dobu bavíme o kosmických turistech, cesty do vesmíru jsou díky tomuto novému závodu otevřeny i vědě. Do vesmíru se mohou teď mnohem snadněji podívat i vědci a během svého letu provádět zajímavé experiment­y. Je mnoho výzkumných úloh, kdy stačí i pouze několikami­nutový stav beztíže při suborbitál­ním letu k tomu, aby byly získány relevantní výsledky.

Nová éra kosmonauti­ky, kosmické turistiky a kosmické vědy právě začíná! Připravte se, startujeme!

 ?? FOTO REUTERS ?? Stav beztíže. Prvním z miliardářů, který se rozhodl nahlédnout do vesmíru, byl v neděli Angličan Richard Branson.
FOTO REUTERS Stav beztíže. Prvním z miliardářů, který se rozhodl nahlédnout do vesmíru, byl v neděli Angličan Richard Branson.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia