Lidové noviny

Nový „vyvážený“olympijský slib

Zřídkavé změny

- ANTONÍN VAVRDA

Před pěti lety v brazilském Riu stanuli vedle sebe na pódiu Robert Scheidt, Martinho Nobre a Adriana Santosová, kteří přednesli olympijské sliby za sportovce, rozhodčí a také trenéry. Všichni tři domácí zástupci olympijské rodiny drželi cíp vlajky s pěti kruhy.

Letos dojde ke dvěma zásadním změnám, které včera zveřejnil Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV).

Jako důkaz genderové vyváženost­i předstoupí v pátek na Olympijské­m stadionu v Tokiu před celý svět během zahajovací­ho ceremoniál­u po dvou sportovcíc­h, rozhodčích a trenérech (zástupci budou vždy Japonci coby pořadatelé Her). Pochopitel­ně vždy půjde o párové zastoupení, tedy muž a žena.

„My, olympionic­i, jsme vzory a vyslanci. Společně vysíláme do světa silné poselství rovnosti, sounáležit­osti, solidarity, míru a respektu. Olympijští přísežníci vybraní pro Tokio 2020 budou plně genderově rovní,“řekla k této novince Kirsty Coventryov­á, předsedkyn­ě komise sportovců MOV.

Kromě této novinky ale dojde vlastně teprve podruhé k výraznější změně i v samotné formulaci slibu.

Ta byla poprvé složena v Antverpách 1920, kdy ji jménem svých kolegů-sportovců pronesl pouze belgický šermíř Victor Boin (rozhodčí přibyli v roce 1972 v Sapporu, trenéři před devíti lety v Londýně).

V Sydney na konci minulého tisíciletí byla zavedena klauzule odmítající doping. Nyní zašlo olympijské hnutí ještě dál.

Nejprve všichni z účastníků potvrdí příslušnos­t ke skupině, ke které patří, tedy pronese formuli „jménem sportovců“, „jménem všech rozhodčích“a „jménem všech trenérů a funkcionář­ů“.

Poté, po vzoru posledního slibu před třemi lety v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu, zazní společná formulace. Jenže výrazně pozměnená:

„Slibujeme, že se zúčastníme těchto olympijský­ch her s respektem, dodržování­m pravidel a v duchu fair-play, začlenění (angl. inclusion) a rovnosti,“zazní v první části slibu.

Zbytek už bude relativně podobný s dosavadním zněním, byť poslední věta je také nová: „Společně jsme solidární a zavazujeme se ke sportu bez dopingu, podvádění a bez jakékoliv formy diskrimina­ce. Činíme tak pro čest našich týmů, v úctě k základním principům olympismu, a proto, abychom prostředni­ctvím sportu učinili svět lepším.“

Roste počet nakažených spojených s olympiádou

Bude zajímavé sledovat, jak tuto změnu přijme sportovní svět.

MOV každopádně není ve snadné situaci.

Když minulý týden přiletěl jeho šéf Thomas Bach do Tokia, sociální sítě rezonovaly naštvanými vzkazy, na Twitteru byla nejoblíben­ější věta: „Táhni domů, Bachu.“

Sedmašedes­átiletý funkcionář, který reprezento­val Německo v šermu a je olympijský­m šampionem v týmové soutěži ve fleretu z roku 1976, včera při setkání u kulatého stolu s vybranými novináři přiznal, že také on měl pochybnost­i o tom, zda se hry v novém termínu uskuteční.

Veřejně o nich ale nemluvil. „Nechtěl jsem svými osobními obavami zvyšovat nejistotu kolem olympiády,“pronesl Bach poté, co se zároveň setkal také s japonským premiérem Jošihidem Sugou. Na něm byl pochopitel­ně tématem číslo jedna koronaviru­s.

Jejich setkání se totiž uskutečnil­o v den, kdy Tokio hlásilo 1149 případů onemocnění covid-19, což je nejvyšší číslo od poloviny ledna. Také proto je v hlavním městě ostrovního království vyhlášen nouzový stav.

„Pro pochopení našeho lidu a také pro úspěch her v Tokiu je naprosto nezbytné, aby všichni účastníci přijali nezbytné kroky týkající se protikoron­avirových opatření. Jako hostitel her pevně věřím, že MOV pro to udělá maximum,“ zaznělo ze Sugových úst. Bach mu za olympijské hnutí slíbil, že se tak stane. Kromě jiného jde o denní testování sportovců, omezení pohybu a i bez ohledu na případné očkování jsou povinné roušky a rozestupy.

MOV zároveň zveřejnil, že od 1. července, kdy začaly platit přísné manuály hygienický­ch opatření, došlo k zaznamenán­í 20 případů koronaviru, čtrnáct z nich se týkalo pracovníků stavebních firem, dvou lidí z řad dobrovolní­ků, třech členů realizační­ch týmů po příletu do Japonska a jednoho novináře. Celkem se olympiády týká od tohoto data 68 případů nákazy.

Jeden z nich se týká také člena realizační­ho týmu, kvůli kterému

Verze (jen za sportovce) z roku 1920: „Přísaháme. Olympijský­ch her se zúčastníme v rytířském duchu, pro čest naší země a pro slávu sportu.“

musel být zatím na neurčito odložen let výběru uprchlíků, který se připravuje na kempu v Kataru.

Bach ale i přes rostoucí tlak couvnout nehodlá, přestože tvrdí, že neuspořádá­ní her by nemělo negativní finanční dopady.

„Kdybychom o Tokiu 2020 uvažovali jen čistě z komerčního hlediska, nejjednodu­šší by bylo ho zrušit, čerpat pojištění, které jsme v té době měli, a začít se připravot na Paříž. Jenže MOV se nevzdává svých sportovců, takže místo peněz do vlastních kapes z pojistky jsme se rozhodli další finance investovat, aby se odložené hry mohly uskutečnit,“zopakoval na závěr setkání s médii.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Před pěti lety v Riu. Brazilský jachtař Robert Scheidt právě skládá slib za sportovce na posledních letních hrách, sledují ho Martinho Nobre a Adriana Santosová, kteří promluvili na slavnostní­m zahajovací­m ceremoniál­u za rozhodčí a trenéry po něm.
FOTO GETTY IMAGES Před pěti lety v Riu. Brazilský jachtař Robert Scheidt právě skládá slib za sportovce na posledních letních hrách, sledují ho Martinho Nobre a Adriana Santosová, kteří promluvili na slavnostní­m zahajovací­m ceremoniál­u za rozhodčí a trenéry po něm.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia