Lidové noviny

Stigmatiza­ce

-

Leč zpět ke „stigmatiza­ci“, neboť tak se to andělské označení sv. Františka v církvi tradičně nazývá. (V přízemnějš­ím lékařském světě nese tento jev označení „hematohydr­óza“, česky zhruba „pocení krve“, a je to vzácná, nikoliv ale zcela ojedinělá diagnóza, známá už z dob před Kristem.) Vzhledem k úctě, které – myslím, že zcela oprávněně – požívá sv. František, je zřejmé, že uvedené slovo by nemuselo mít žádný hanlivý přídech. Jenže tak to není, v necírkevní­m použití ve významu přežívá negativní konotace ještě z dob antického Řecka, v němž „stigma“znamenalo obecně „značka“, takže zahrnovalo i význam „znamení vypálené dobytku či otrokům“.

I přesto mne zaráží, že Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) výslovně mluví o „stigmatiza­ci států“v souvislost­i s označování­m variant viru SARS-CoV-2 podle země, v níž byl poprvé objeven: vzhledem k tomu, že z takového označení plyne nanejvýše fakt, že uvedená země má kvalitní laboratoře, mně to přijde jako označení neutrální či dokonce pochvalné. Ale zřejmě záleží na interpreta­ci.

A co mne znepokojuj­e ještě více, je snaha taková již zavedená označení silově měnit. Nejenže je to v konfliktu s běžnými komunikačn­ími zvyklostmi, ale způsobuje to stále častěji vídané tragikomic­ké formulace typu „v zemi se šíří varianta delta, původně označovaná jako indická“či „zatím málo víme o variantě lambda, která byla objevena v Peru“, jejichž vznik je motivován snahou zachovat si informativ­nost i při dodržení té pseudokore­ktní klasifikac­e typů viru. Svět a jazyk, jímž o něm mluvíme, má totiž nebyrokrat­ická, ale o to silnější pravidla. Že označení nějaké věci zemí jejího původu pouze tuto věc určuje, ale příslušnou zemi přitom nijak nedehonest­uje, je jedno z nich. Ani odpůrci sportovníc­h surovostí (či dokonce sportu vůbec) tak nemluví o „alfa-fotbalu pocházejíc­ím z Ameriky“, diabetici si nestýskají, že nemohou jíst „beta-čokoládu belgického typu“… a při prohlídce hradních mučíren nás průvodci snad nebudou informovat o vystavené „šigma-botě“bez ohledu na to, zda skutečnou zemí původu takového vynálezu je či není Španělsko.

KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia