Lidové noviny

Balíky rozzlobí 35 000 lidí týdně

Šéf České pošty Roman Knap pro LN připouští, že až 7 tisíc balíků denně není v pořádku

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Když přijde řeč na služby České pošty, kritika se sype ze všech stran. A mnohdy oprávněně, zejména jedná-li se o kvalitu doručování balíků.

Jak v rozhovoru pro LN připouští i sám ředitel státního podniku Roman Knap, až sedm tisíc balíků denně nedorazí na místo určení včas či v pořádku. „Za týden se tímto způsobem nasbírá 35 tisíc nespokojen­ých zákazníků, takže investice do zvyšování kvality doručování považujeme za nutnost,“řekl Knap.

Covid podle něj do podnikání poštovního kolosu vnesl velké potíže. „Pandemií byly negativně zasažené všechny části našeho byznysu kromě doručování balíků – tam jsme měli oproti roku 2019 nárůst ve výnosech o 470 milionů korun,“dodal Knap. Naopak podle něj klesl počet peněžních poukázek, lidé posílali také méně dopisů. Rekordní počet balíků ale napomohl snížit loňskou miliardovo­u ztrátu.

Obrovské náklady s sebou totiž nesla i rozsáhlá restruktur­alizace, která do poštovních služeb přinesla mnohé změny. Česká pošta se chce letos vrátit do zisku. To se sice zatím daří, obavy ale podle Knapa panují z další vlny pandemie. Zásadně by České poště mělo pomoci chystané rozdělení na dva samostatné subjekty. To by prý mohlo dokonce doručování balíků zlevnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia