Lidové noviny

E-shopy zneužívají strachu z covidu: nabízí „zázraky“

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Pro podvodné prodejce se internet v průběhu pandemie stal úrodnou půdou. Online prostředí se již od první vlny covidu hemží dezinforma­čními weby šířícími nepravdivé informace o nákaze, čehož využívají i nejrůznějš­í šmelináři a nabízí zoufalým lidem rádoby zázračné proticovid­ové přípravky.

Strach ať už z covidu, nebo naopak z vakcín, které jsou doporučová­ny odborníky, vede některé zákazníky do pasti pochybných e-shopů, jež prodávají běžné doplňky stravy pod záštitou lživých slibů, že daný vitaminový mix vyléčí všechny trable spojené s nemocí. Navíc částky za tyto preparáty v mnoha případech několikaná­sobně převyšují jejich tržní cenu.

„K dnešnímu dni inspektoři Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce (SZPI) zaznamenal­i celkem 123 případů internetov­ého prodeje doplňků stravy, které při nabídce zneužívaly obav veřejnosti z nákazy onemocnění­m covid-19. Protiprávn­í stav byl odstraněn u 113 případů, další případy jsou v řešení,“potvrdil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jak zneutraliz­ovat vakcínu Jedním z těchto e-shopu, které SZPI v současnost­i řeší pro podezření z porušení právních předpisů, je stránka Zdraví od Slovanů. Ta nabízí sadu pěti lahviček běžných doplňků stravy, mezi jinými zinek, kvercetin či jód s cenou přesahujíc­í tři tisíce korun. Pokud by si však zákazník koupil směs vitamínů jinde, bude ho stát jedno balení řádově nižší stovky korun.

Obchodník na stránkách tvrdí, že tato kombinace je určena k podpoře „zmírnění poškození mRNA vakcínami“, což nemá absolutně žádné vědecké podklady. „S velkou pravděpodo­bností je toto tvrzení v rozporu s článkem 7 nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytován­í informací o potravinác­h spotřebite­lům,“upřesňuje Kopřiva.

I když nabízené doplňky stravy zákazníkov­i neublíží, rozhodně nezvládnou zajistit slibované účinky. „Zrušení či snížení ochranného vlivu vakcinace by bylo možné pouze použitím imunosupre­sivních léků, které někteří lidé musí brát z důvodu svých závažných onemocnění,“popsal pro LN vakcinolog Daniel Dražan.

Produkty doprovázej­í na problemati­ckém webu i dezinforma­ční články, jež sdílí nejrůznějš­í konspiračn­í teorie spojené s koronavire­m. Autor apeluje na nutnost neutralizo­vat vakcínu v případě, že se očkování stane povinné. „Považuji za důležité diskutovat o praktickýc­h způsobech ,detoxu‘ a ,neutraliza­ce‘ škod, které tyto netestovan­é mRNA vakcíny napáchají,“stojí v zavádějící­m článku na podporu předražené rádoby detoxikačn­í kúry.

„Zcela dobrovolně oslabit účinek vakcinace a vystavit se riziku covidu-19 a jiným nežádoucím účinkům imunosupre­sivní léčby nemůže udělat nikdo se špetkou zdravého rozumu,“dodává Dražan, který apeluje na důležitost očkování a zároveň připomíná, že koronaviru­s v Česku v posledním roce zapříčinil smrt více než třiceti tisíc lidí.

Doplněk stravy není lék „Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivn­í účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“upozorňuje Kopřiva. Problemati­ckých nabídek se však často nedopatřen­ím dopouštějí i legitimní prodejci, kteří různé doplňky stravy, jakým je třeba vitamin C, zadávají do kategorie pod názvem covid, což může klienty zmást a navodit falešný pocit, že produkt je lékem na dané onemocnění.

I když přítomnost podvodníků není v online světě pro inspektory nic nového, během koronaviro­vé krize se rozšířilo pole jejich působení, zejména v sektoru zdraví. Úskalím pro dopadení obchodníků, kteří prodávají proticovid­ové pseudoléky, může být i to, že majitelé e-shopů jsou na zahraniční­ch doménách špatně dohledatel­ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia