Lidové noviny

Vakcína se vyplácí, virus sráží na promile

- KATEŘINA SURMANOVÁ

O očkování proti covidu se šušká ledacos. Že se jím do těla vpravují nanoroboti, které ovládnou člověku mysl, že pak na těle drží kovové předměty nebo že spotřebiče, kolem nichž vakcinovan­ý projde, se záhadně samovolně vypínají a zapínají. Fakta, jimiž by se daly zlovolné konspirace doložit, chybí, ale účinnost vakcíny už má, čím by se hodnověrně prokázala. Počty případů, kdy se plně vakcinovan­í znovu nakazili covidem, ukazují, že očkování má smysl.

„Vakcína je účinná proti následné nákaze a především proti těžkému průběhu. Po aplikaci druhé dávky, již dostalo 3,8 milionu lidí, bylo dosud zachyceno 4030 nákaz. To je 0,06 procenta. Číslo je naprosto vypovídají­cí,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Aby vyburcovan­é protilátky plně rozvinuly svůj potenciál, musí po druhé dávce uplynout čtrnáct dní. Pak přípravky dosahují výrobcem deklarovan­é účinnosti. Nejlepších výsledků dosahuje Pfizer a Moderna, ty obě chrání z 94 procent. U AstraZenek­y je číslo o něco nižší, jde o 81 procent. Hlavním efektem vakcíny nicméně nemá být to, aby člověk covid vůbec nechytil, ale aby se s ním hladce popral. Bez ohrožující­ch příznaků, bez nutnosti hospitaliz­ace a rizika úmrtí.

„Lehký průběh onemocnění je doložen u zhruba 0,01 procenta plně očkovaných, těžkých průběhů je ještě méně, bavíme se skutečně o promile. Už nikdo nechceme znovu zažít zahlcení nemocnic a i v tomto ohledu jsou čísla pozitivní – v nemocnicíc­h je aktuálně 25 osob s covidem, z toho osm na jednotkách intenzivní péče,“dodal ministr Vojtěch. Pozitivní bilance plyne i z toho, že mezi nejohrožen­ějšími seniory je míra proočkovan­osti nejvyšší.

Na zdolání koronaviru však nestačí, že pod jehlu zašli jen starší osoby, kolektivní imunita si žádá zhruba 83 procent očkované populace. Pak budou chránění i ti rizikoví jedinci, kteří se kvůli různým kontraindi­kacím vakcinovat nemohou.

Zájem o protivirov­ou ochranu v posledních týdnech zadrhával, vláda proto otočila taktiku. Už nežene lidi do center, ale staví jim očkovací místa do cesty. První dvě jsou na pražském hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov. Očkuje se bez registrace, kolemjdouc­í přitahuje také přidružený marketing, ochotní jedinci z každého dne soutěží o tenisky nebo chytré telefony. Zájem předčil očekávání, jenom za včerejšek zvládli v předkolejí pět set lidí, při nákupech osm set.

Podle Vojtěchova avíza se budou v příštím týdnu otevírat další pobočky tohoto projektu, nejprve v Brně a plánovaná je také Ostrava. Taková zařízení mají cenu hlavně tam, kde je vysoká průtočnost lidí.

V přesvědčov­ání liknavých hodlají pomáhat také doktoři, prezident České lékařské komory Milan Kubek nadto prosazuje zavedení očkovacích karavanů. Fungovaly by jako pojízdná prodejna: obrážely by venkov podle pravidelné­ho rozpisu.

V řadách zdravotník­ů panuje v Česku utěšený stav. Plně očkovaných je 83 procent lékařů, 75 procent sester a každý sedmý člen ostatního zdravotníh­o personálu. Zatímco v celkovém vakcinační­m tempu republika zaostává za unijním průměrem, v tomto ukazateli dle Kubka boduje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia