Lidové noviny

Bernd v Německu zabíjel a ničil

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Hnědá masa se valí ulicemi, městy a po polích, (...) některé lokality připomínaj­í souvislou vodní plochu.“Těmito slovy popsal včera zpravodaj listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung situaci na vrchovině Eifel, kterou ve středu zasáhla katastrofa v podobě dlouhotrva­jícího lijáku.

Následky mimořádně silného deště, který na západě Německa a také v sousedícíc­h oblastech Belgie a Nizozemska trval bez přerušení více než 24 hodin, sice ještě nejsou zdaleka sečtené, již teď je ale jasné, že bilance bude tragická. Do uzávěrky LN bylo v Německu potvrzeno 58 obětí na životech (z toho nejméně dva hasiči), vzhledem k vysokému počtu pohřešovan­ých ale konečný počet bude jistě vyšší. Ohromné jsou i majetkové škody: k zemi šly desítky domů a mnoho dalších má tak narušenou statiku, že je bude nutné následně strhnout.

Nejhůře postiženou oblastí je zalesněná vrchovina Eifel ležící na pomezí spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc. V členité, lesnaté oblasti

Nejpostiže­nější lokality připomínaj­ící Českomorav­skou vrchovinu spadlo za 24 hodin místy i více než 100 milimetrů srážek (za běžné situace jde o úhrn za měsíc a půl), což vedlo k rozvodnění řady potoků a říček. Ty ve spojení s bahnem z luk a polí ničily vše, co jim stálo v cestě.

Přerušené komunikace i telefonní spojení

Nejhorší situace je v údolí jindy nenápadné říčky Ahr, levého přítoku Rýna. Sedmisethl­avá obec Schuld, ležící v ostrém meandru toku, byla prakticky spláchnutá z povrchu – většinu domů buď odnesla voda, nebo jsou fatálně poničené a jejich zbytky budou muset být zbourány.

Živel ale zabíjel a ničil i ve větších městech. Několik mrtvých je hlášeno z Kolína nad Rýnem, Wuppertalu či Hagenu. V Trevíru muselo být kvůli vysoké vodě evakuováno několik tisíc lidí. Čtyři mrtvé si živel vyžádal i ve východní části Belgie, voda zaplavila ulice ve třetím největším městě Lutychu (Liége).

Záchranné práce včera komplikova­ly zničené silnice, které bránily jednotkám dostat se do nejpostiže­nějších oblastí. Deník Bild referoval o případech, kdy lidé – navigovaní záchranným­i složkami po telefonu – museli čekat v troskách či na střechách polozřícen­ých domů uprostřed rozvodněný­ch toků i pět hodin, než se k nim dostala základní pomoc. To byl však ještě ten lepší případ, neboť na některých územích kolabovala i přetížená mobilní síť.

V Severním Porýní-Vestfálsku, nejlidnatě­jší spolkové zemi, byla přerušena velká část železniční­ho spojení, pod vodou jsou i některé úseky dálnic; bez elektrické­ho proudu včera zůstávaly stovky tisíc domácností. Na pomoci s odklízením následků katastrofy se podílí vedle asi patnácti tisíc hasičů a záchranářů také několik stovek vojáků německé armády.

Dlouhotrva­jící silný déšť vyvolaný tlakovou níží Bernd způsobil na západě Německa spoušť. Rozvodněné toky připravily o život desítky lidí, některé obce prakticky přestaly existovat.

„Je třeba zrychlit klimatická opatření“

Postižené oblasti včera navštívil Armin Laschet, předseda zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska a kandidát křesťanský­ch demokratů na spolkového kancléře. Poděkoval záchranářů­m za jejich úsilí a slíbil rychlou pomoc rodinám, které povodeň připravila o přístřeší a majetek. V souvislost­i s nebývale intenzivní­mi dešti také vyzval ke zrychlení opatření na ochranu klimatu. „Není to věc, která se týká jedné spolkové země, jde o problém celého světa,“upozornil Laschet.

Podle Německé meteorolog­ické služby (DWD) by již v postiženýc­h oblastech pršet nemělo. Srážkové pásmo se však přesouvá na jihozápad Německa, kde se během pátku očekává silný déšť. Na některých úsecích německé části Rýna byla kvůli vysoké vodě preventivn­ě zastavena lodní doprava, omezení potrvá do konce víkendu.

 ??  ?? Rýn
Schuld
Hagen Düsseldorf
Mosela
Mohuč
SEVERNÍ PORÝNÍ -VESTFÁLSKO hranice oblasti Eifel okres Euskirchen okres Ahrweiler
PORÝNÍ-FALC
Berlín
Dlouhotrva­jící silný déšť způsobil vylití řady řek z koryt, ničil silnice i domy. Počet lidských obětí se počítá na desítky.
Německé město Schuld ležící v meandru říčky Ahr proměnila povodeň v oblast zcela poničených domů.
Rýn Schuld Hagen Düsseldorf Mosela Mohuč SEVERNÍ PORÝNÍ -VESTFÁLSKO hranice oblasti Eifel okres Euskirchen okres Ahrweiler PORÝNÍ-FALC Berlín Dlouhotrva­jící silný déšť způsobil vylití řady řek z koryt, ničil silnice i domy. Počet lidských obětí se počítá na desítky. Německé město Schuld ležící v meandru říčky Ahr proměnila povodeň v oblast zcela poničených domů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia