Lidové noviny

Nejmíň patero potěšení

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Něco takového se nestává často. Koupíte si cédéčko, booklet je buď obsáhlejší, nebo jen v podobě formálního dvojlistu. Aby se ale s deskou naplněnou objevným obsahem posluchači do ruky dostala i krásná a množstvím informací a poučení naplněná kniha, to běžné nebývá.

Soubor Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena a světoznámá hráčka na zobcové flétny a středověké klávesové nástroje Švýcarka Corina Martiová prostředni­ctvím Supraphonu takový nevšední zážitek ctitelům středověké hudby právě nabídli. Komplet CD a doprovodné knihy s názvem Septem dies představuj­e a také vysvětluje hudbu, jež se pěstovala na pražské univerzitě v letech 1360 až 1460. Je to poslouchán­í i čtení mimořádné. Vysvětluje okolnosti, za jakých se studenti tehdy vzdělávali, ale také bavili. Jejich život byl hudbou (i díky zkušenoste­m a praxí s liturgií) prodchnut daleko více, než si asi umíme představit. Mělo to ovšem háčky. „Zahálka nebyla trpěna, a proto byly i pro volný čas doporučová­ny činnosti, které podporoval­y paměť a rozvíjely mentální schopnosti. Pokud se studenti toužili bavit hrami, měly to být spíše šachy než kostky a karty, provozován­í hudby bylo i nad rámec povinné liturgie povoleno, ale nesměla to být hudba instrument­ální a světská, regulována byla hudba s texty v místních jazycích a zapovězeny byly písně nemravné.“Jestliže byly v koleji povoleny hudební nástroje, musely to být tiché klávesové, strunné byly zakázané.

Sedm dní s hudbou pražské univerzity objasňuje, co který den v týdnu představov­al a jaká hudba se konkrétně k němu v Rečkově koleji provozoval­a: pondělí patřilo připomínce zesnulých členů a dobrodinců­m kolejního společenst­ví; úterý bylo všedním dnem, ale během roku k němu patřil některý ze svátků světců; středa na tom byla podobně, připadla na ni však úcta k svatému Martinovi, jenž spolu se svatým Mikulášem byl patronem chudých žáků...

Poslouchám­e, jak nádherně skladby znějí v současné interpreta­ci renomované­ho souboru, a čteme si texty v originále i v překladu. Radost je mnohonásob­ná!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia