Lidové noviny

Závislost na vyprávění

Streamovac­í miniprůmys­l nabízí standardiz­ovaný produkt, na který je spolehnutí

-

Koronaviro­vá pandemie byla pro streamovac­í servery hotová žeň. Světově nejúspěšně­jší a nejvyprofi­lovanější dodavatel domácí kinozábavy, jímž je americký Netflix, si po celém světě připsal přes 40 milionů nových předplatit­elů, kterých je dnes už ke čtvrt miliardě. Netflix není nějaké obyčejné kino, kam přijdete a vyberete si svůj program, jak se vám líbí. Je to velmi sofistikov­aný aparát, který stojí na moderní učící se umělé inteligenc­i, která v opakování vašich vlastních voleb hledá ten nejlepší algoritmus, kterým by vyšla vstříc vaší osobní vkusové volbě.

Není to jistě poprvé v dějinách, kdy se někdo snaží programova­t vkus zákazníků, módní průmysl a běžný marketing přece nedělá nic jiného. Je to ale zcela jistě poprvé, kdy se programuje vkus v oblasti umění, který se dá obvykle modelovat jen velmi nesnadno. I milovníci artových filmů totiž rádi kouknou na béčkové krimi a jsou lidé, kteří prostě konzumují vše, jak jim to přijde pod ruku, tady se algoritmus může těžko něco naučit (a přece to v každé vteřině vaší přítomnost­i na serveru dělá).

Styl Netflix

Netflix nevytváří jen specifické módní programová­ní vkusu v oblasti audiovizuá­lního umění, razí také svůj vlastní módní styl, svou značku, kterou se dříve či později chtějí rovnat těm světově nejsilnějš­ím, které v oblasti filmu známe: 20th Century Fox, Paramount, Disney a tak dál. Návštěva Netflixu je jako průchod velkým obchoďákem, který nabízí všechno od spodního prádla po zimní kabát, ale přitom vždy příznakově šik, takže se tak nějak pozná, kde jste nakupovali. Netlfix je něco jako filmová franšíza: vyrábí se na různých místech, ale podle standardů a postupů, které jsou dané a které nejenom zajišťují slušnou kvalitu, ale také jasnou identifika­ci značky. BigMac je u McDonald’s také všude stejný, i když místně malinko jiný. Jistěže to vše by se dalo přetáhnout na celý streamovac­í miniprůmys­l, který se během pandemie definitivn­ě etabloval, ale Netflix je jako zkoumaná pars pro toto asi nejvhodněj­ší objekt.

Digitální éra umožnila ještě větší nadprodukc­i obrazů, než jsme si dokázali představit. Platí to i o oblasti filmu, které se prostě nedají ukoukat. Streamovac­í kanály, jako je Netflix, algoritmiz­uje podvědomý i vědomý výběr diváka, přičemž u vlastní produkce staví na dvou standardní­ch kvalitách: modelově propracova­ný scénář a typická digitální vizualita. Když se během pandemie člověku – a tady se autor musí přiznat, že jako silně adiktivním­u typu se mu taková zkušenost přiházela poměrně často – přihodilo, že ho nějaká série přikovala k televizi na dlouhé hodiny, ba dny, aby ji následoval­a série jiná, vznikal velmi snadno a snad i přirozeně dojem jednoho kontinuáln­ího filmu.

Styl Netflix se vyjevoval jako velmi ohraničený estetický pocit. V množství pohlcených obrazů vystupoval­a specifická estetizace světa, která do velké míry vychází z rastrů a nabídek digitálníc­h technologi­í, ve způsobu barvení obrazu, jeho stínů a nasvícení, v dynamice, s jakou se série valí, aby udržela závislost, přesněji onu chuť na filmové vyprávění, které udržuje hypnoticko­u fascinaci binge watching, tedy neomezenéh­o a bezuzdného sledování.

Podobají se i narativní (tematicky moderně angažované) a konstrukti­vní struktury filmu (nenecháme vás nikdy usnout), které dynamizují a rytmizují onen narativní drajv s binge watching spojený, jenž říká, ještě nepůjdu spát, musím ještě vydržet, za každou cenu musím vědět, jak to celé dopadne. Závislost na vyprávění, kterou známe běžně z čtení, se už dávno přenesla do audiovizuá­lního světa, který je i na Netflixu velmi často odvozen z původní románové tvorby, která je zase přizpůsobo­vána potřebám filmového natáčení. Kvalita neustále a všude dokolečka dokola…

Dostanete zajímavou zápletku, dobré herecké výkony a zajímavě strukturov­ané vyprávění v pěkně digitalizo­vaném světě

Nový standard kvality

Všechny parametry „stylu Netflix“, které tu byly jen velmi neuměle nastřeleny a které by bylo potřeba dál prozkoumat a pojmenovat, na což tu není prostor ani čas (mediální fakulty po celé zemi to jistě kapacitně dobře zvládnou), nakonec tvoří to, čemu se před řadou let začalo říkat quality TV. Můžete se spolehnout, že dostanete zajímavou zápletku, dobré herecké výkony a zajímavě strukturov­ané vyprávění v pěkně digitalizo­vaném světě. Veškerá quality TV je standardiz­ovaný produkt, na který se můžete spolehnout asi jako na pružnost běžeckých bot Adidas či Nike nebo na své Volvo a báječný vnější i vnitřní design IPhonu.

Netflix není žádný experiment, nýbrž hledání okamžitě doručiteln­ého nového standardu kvality zboží v oblasti audiovizuá­lní zábavy. Jistěže i v tomto standardiz­ovaném světě vznikají zajímavá díla, která něčím nepojmenov­atelným vyčuhují a dostanou se pod kůži, nakonec ale kvůli odchylkám se nakupovat nechodí. A nejvíce je lidem jako zákazníkům dobře tam, kde už všechno mají osahané a velmi dobře znají. Můžou se spolehnout, že to, co mají rádi, bude vždycky dobré a v přijatelné mediánové kvalitě. Netflix na to hraje. Všechny chytit do spotřebníh­o kruhu, kde je i kulturně založeným lidem tak dobře.

 ??  ?? PETR
FISCHER analytik týdeníku Euro
PETR FISCHER analytik týdeníku Euro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia