Lidové noviny

Ať bojují Němci

Účinněji než my ovlivní zelenou revoluci sousedé

- Zbyněk Petráček

Představa, že za 14 let si nekoupíte auto se spalovacím motorem, vytáčí mnohé. Hlavně chudší vrstvy a obyvatele venkova, kde člověk bez auta ani nenakoupí, nedojede na úřad či nedoveze děti do školy. Jsem snad milionář, abych si pořídil elektricko­u teslu? Na ta slova kývne kdekdo. Emoce se budou obracet proti EU. To přece Evropská komise navrhla konec prodeje tradičních aut k roku 2035.

Mluví se o tom, že očkování dělí společnost na dvě kategorie lidí – svobodné a nesvobodné. Ale očkování je zdarma, tudíž je věcí volby. Zelená revoluce EU nebude zadarmo. Už ve středu bylo řečeno, že návrhy EK míří na dopravu a bydlení, tedy do kapes spotřebite­lů. I člověk bez velké fantazie si představí toto. Za prvé rozevření nůžek mezi chudšími a bohatými. Za druhé odpor postiženýc­h k EU. Za třetí stereotyp, že lidé na západě EU zelenou revoluci vítají, zatímco zapšklí a bigotní obyvatelé postkomuni­stických zemí ji odmítají.

Chcete-li to klišé narušit, stačí se podívat na německé weby a média. Najdete tam víc kritiky EU než u nás. Ukázky: „Můj odpor k EK narůstá s každým jejím rozhodnutí­m.“„Obávám se, že diskuse skončí na ulici a že nové kolo začne se žlutými vestami.“„Nejde o klima, ale o rozdělován­í lidí na chudé a bohaté. Většina asi ještě netuší, že budou patřit mezi chudé.“

V Německu bují nebývalá kritika EU. Počítáme-li zimní rozčilení nad „evropským vakcinační­m debaklem“, letos vypukla už podruhé. Může znamenat nějaký obrat? Těžko. Otěže má v rukou spolková vláda i korporát. O tom, že Volkswagen zastaví vývoj spalovacíc­h motorů, se nerozhodlo v Berlíně, ale ve Wolfsburgu. Nicméně je-li nějaká šance na změny v návrhu EK, spočívá ve vnitřním zápase v Německu.

O konečné podobě zelené revoluce v EU rozhodnou takové události jako zářijové německé volby. Uspějí-li Zelení, tradiční auta skončí v EU i dříve. Uspějí-li zástupci mlčící většiny, leccos může být ještě jinak. Jisté je, že tento zápas se spíše než u nás rozhodne za Krušnými horami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia