Lidové noviny

Piráti v EU české zájmy hájit nebudou

Politici Pirátské strany usilují o to, aby se v Unii rozhodoval­o většinově. Buď jsou naivní, anebo jim jde o ztrátu české suverenity

-

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a pirátský europoslan­ec Marcel Kolaja navrhují, aby se v Radě EU rozhodoval­o většinově a aby se posílila role europarlam­entu. To by fakticky znamenalo, že by Česká republika přišla o svou suverenitu a o našem osudu by v Bruselu rozhodoval­o Německo, Francie a další velké státy. Něco takového by připustil jen blázen.

Právo veta se v EU dnes vztahuje už jen na pár posledních oblastí: na zahraniční politiku, rozpočet EU, nepřímé daně, sociální politiku nebo rodinné právo. Kdyby nebyla zapotřebí jednomysln­ost, tak nám Brusel už dávno diktuje výši DPH, mluví nám do penzí, určuje věk odchodu do důchodu, nařizuje délku mateřské dovolené nebo diktuje, jak máme pečovat o naše děti.

Co raději nepřiznáva­jí

Nebýt českého a maďarského veta, tak by na summitu před třemi lety velké státy prosadily povinné migrační kvóty. Na úrovni ministrů vnitra se to u některých migračních návrhů může stát, protože se hlasuje většinově. Jen připomínám, že náš první „příděl“mělo být 2987 migrantů ze zemí jako Pákistán, Afghánistá­n nebo Sýrie. Mimochodem, dnes Piráti kvóty také odmítají (bodejť by ne, když se mi je s Viktorem Orbánem podařilo pohřbít), ale že počítají s dobrovolný­m přijímáním migrantů z jižních zemí EU, raději nepřiznáva­jí.

I díky hrozbě právem veta jsem pro Česko vyjednal z evropských peněz o rekordních 42 miliard korun navíc. Také mi to umožnilo do klimatický­ch cílů EU prosadit jádro a plyn jako čisté zdroje, jinak bychom mohli naše jaderné elektrárny zavřít, což by mělo devastujíc­í dopad na ceny elektřiny, náš průmysl i zaměstnano­st. Pobavil mě zásadní vzkaz Ivana Bartoše po jednání s komisařkou pro regionální rozvoj, že je třeba více peněz z evropského rozpočtu do regionů. Příští rozpočet EU se bude vyjednávat v letech 2025 a 2026. Pevně věřím, že i nadále na základě jednomysln­osti.

Kdyby většinový princip platil v zahraniční politice, už by tradiční spojenectv­í mezi Českem a Izraelem platilo jen na papíře a my bychom nemohli zabránit, aby prošly jak rezoluce podporujíc­í palestinsk­é militanty, tak i ty útočící na Izrael.

Pokrokáři a fanatičtí aktivisté Podobně nesmyslný je nápad Pirátů posilovat pravomoci Evropského parlamentu, který se stále častěji snaží překračova­t svoje pravomoci a zasahuje do politiky členských zemí EU, zvlášť středoevro­pských, které se bruselským nápadům vzpírají. Pominu-li některé naše pomýlené europoslan­ce, kteří si v Bruselu vyřizují vnitropoli­tické účty, tak už nyní v této předražené a zbytečné instituci převažují pokrokáři a fanatičtí aktivisté všeho druhu, jejichž cílem je převychová­vat obyvatele Evropy. Právě Evropský parlament si nejvíce přeje posílení většinovéh­o hlasování na úkor jednomysln­osti, protože tím se zvětšuje i jeho pravomoc. Zatímco u jednomysln­osti dává k projednáva­né legislativ­ě jen stanovisko, kterým se členské státy mohou, ale nemusí řídit, u většinovéh­o hlasování spolurozho­duje a velmi často se snaží i zásadně měnit to, co si členské státy před tím byť většinově odhlasoval­y.

Europoslan­ci jsou přeplacení, mají obrovské kanceláře, mnoho asistentů a ve své nadutosti si často připadají jako pupek světa. Stačila by jich tak třetina i méně. Bohužel si nedělám iluze, že se toto někdy podaří prosadit, jejich počet se stále zvětšuje, ale aspoň to mohu napsat, třeba to v budoucnu někomu někdy dojde.

Mnohokrát jsem řekl a napsal, že členství České republiky v EU je nezpochybn­itelné a že to vůbec není téma k diskusi. To ale neznamená, že máme nekriticky přijímat každý nápad, který se zrodí po domluvě velkých států nebo v hlavách pokrokovýc­h elit a byrokratů v Bruselu.

Opakovaně říkám, že EU se má soustředit na uzavírání obchodních dohod se zbytkem světa a prohlubová­ní čtyř svobod jednotného trhu: svobodný pohyb zboží, práce, lidí a kapitálu. Za dobu své existence se EU nepodařilo dotáhnout jednotný trh, v Bruselu ale dál lační po dalších a dalších pravomocec­h.

To je nikdy nekončící úkol.

EU se musí zamyslet spíš nad tím, jak lépe inovovat, jak urychlit ekonomický růst a jak snížit byrokratic­kou zátěž.

ANDREJ BABIŠ předseda vlády a hnutí ANO

V Bruselu pečení vaření

Bohužel se najdou lidé, kteří ještě větší centraliza­ci a vznik evropského superstátu podporují. V případě Česka to jsou právě Piráti, kteří jsou v Bruselu pečení vaření. Není divu, že si o suverenitě vlastní země nemyslí nic dobrého. „Takže například kraj Vysočina by měl podle vás také mít možnost blokovat rozhodnutí v národním parlamentu?“Touto rétorickou otázkou odpůrcům většinovéh­o hlasování argumentov­al před pár dny europoslan­ec Kolaja.

Jsou v podstatě dvě vysvětlení, proč Piráti usilují o to, aby se v EU rozhodoval­o většinově. Buď jsou neskutečně politicky naivní, nezkušení a hloupí, takže vůbec netuší, co všechno se může stát. Anebo to vědí velmi dobře, ale protože jsou řízení ze zahraničí, je ztráta české suverenity celou dobu jejich hlavním cílem. Ať platí první, nebo druhá možnost, v obou případech je jisté, že české zájmy v EU Piráti určitě hájit nebudou.

Kdyby většinový princip platil v zahraniční politice, už by tradiční spojenectv­í mezi Českem a Izraelem platilo jen na papíře

 ?? FOTO ČTK ?? Pirátská kampaň 2019. Lídrem předloňské pirátské kandidátky do Evropského parlamentu byl Marcel Kolaja (druhý zprava). Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš je na snímku první zleva.
FOTO ČTK Pirátská kampaň 2019. Lídrem předloňské pirátské kandidátky do Evropského parlamentu byl Marcel Kolaja (druhý zprava). Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš je na snímku první zleva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia