Lidové noviny

Zájem o Avast vyšroubova­l pražskou burzu

-

Pražská burza nevídaně rostla, včera byla nejvýš za deset let. Vzhůru ji vytáhly akci antivirové společnost­i Avast. Ty reagovaly na rozhovory o možném převzetí Avastu americkou firmou NortonLife­Lock.

O záměru na převzetí Avastu ve středu informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), následně je potvrdily obě firmy. Podle britských pravidel o akvizicích má nyní NortonLife­Lock na předložení pevné nabídky čas do 11. srpna.

WSJ hodnotu transakce odhadl na více než osm miliard dolarů (zhruba 173 miliard korun). Avast uvedl, že pokud se transakce uskuteční, bude kupní cena uhrazena kombinací hotovosti a akcií. Upozornil však, že není jisté, zda se podaří dohody o převzetí dosáhnout.

Index PX pražské burzy stoupl nejen díky Avastu na 1197,16 bodu, okolo 1200 bodů se pohyboval naposledy v půlce července 2011. Akcie Avastu včera vzrostly o 16,89 procenta na 176,45 koruny. Kromě Prahy se s nimi obchoduje i na burze v Londýně.

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, jeden z průkopníků v oboru počítačové­ho zabezpečen­í. Její produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě. Firma uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačový­ch útoků. Zakladatel­é ve firmě drží zhruba 35procentn­í podíl.

Společnost NortonLife­Lock, dříve známá jako Symantec, sídlí v americkém státě Arizona. Má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů (346 miliard korun). Sekci výroby bezpečnost­ního softwaru Symantec ovšem firma v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia