Lidové noviny

Ostrá kritika mladé atletky

- ANTONÍN VAVRDA

Krátce po skvělém medailovém vystoupení na ME do třiadvacet­i let si čtvrtkařka Barbora Malíková postěžoval­a na poměry v české atletice. Vedení svazu s ní chce vše probrat po víkendu na osobní schůzce.

Česká atletika zažila včera výbušný den. „Jako bys pustil ve sklenici s vodou šlehač,“trefně poznamenal jeden z lidí z prostředí královny sportu.

Stále teprve devatenáct­iletá čtvrtkařka si na svém instagramo­vém účtu vylila srdce. Spouštěčem byla skutečnost, že den po stříbru v individuál­ním závodě byla nucena do startu v rozbězích štafety (nakonec neběžela), kterou v nádherném finiši ve finále dotáhla ke zlatu.

„Co je moc, to je příliš, podkopávat nohy si nenechám. Teď ten letitý hrnec překypěl, i když bublal už dýl. Myslela jsem si, že atletika je spravedliv­ý, krásný sport, kde politiky je poskromnu. Poslední dobou ale vnímám opak,“začala svůj dlouhý status 19letá talentovan­á atletka.

„MOC dobře víte, že mé achilovky byly rády, že přežily individuál­ní finále – čtvrtý den běhání v kuse, prostě, že jít ještě v pátém dni jak rozběh, tak finále nepřipadá v úvahu, pokud nechci sakra riskovat své zdraví a celou sportovní kariéru kvůli štafetě. Odrovnala bych se, ale vy jste řekli, že to nevadí? Že toto je můj vrchol a mám se snažit? Prosím? NEJSEM HADR, se kterým můžete zametat a dělat si, co chcete,“pokračoval­a v ostré kritice trenérů a českého atletickéh­o svazu.

Za otevřenost se jí dostalo velké podpory. Přestože ve své zpovědi nikoho nejmenoval­a, řada atletů pochopila, na koho mířila.

Za všechny to shrnul Filip Sasínek, který reagoval na slova trenéra tallinské výpravy Františka Ptáčníka, že se nevyjadřuj­e k tomu, co píšou děcka na Instagramu. „Proč ho posílají na dětské tábory dělat vedoucího, když ho děcka nezajímají? Dejte mu už reálnou práci.“

Vedle elitního mílaře se za Malíkovou postavili i další, včetně Zuzany Hejnové, která se právě kvůli zraněné achilovce včera omluvila z účasti na blížících se hrách v Tokiu, či Tomáše Staňka.

„Aktuálně byla domluvena schůzka se zástupci Českého atletickéh­o svazu, vedení výpravy na šampionátu s Barborou Malíkovou, její trenérkou a rodinným poradcem Janem Koukalem,“uvedla pár desítek minut po výstupu Malíkové na sociálních sítích mluvčí svazu Nikola Samková.

Dle informací ze zákulisí chce staronový šéf svazu Libor Varhaník řešit vše v klidu, nechce mladou atletku trestat, ale naopak najít kompromis. Ta dostala od lidí ve svém okolí radu, aby se k situaci dále nevyjadřov­ala.

Dlužno dodat, že Malíková okamžitě po Tokiu odlétá studovat do zámoří, také proto není vedena v žádném tuzemském atletickém středisku, a atletika si před pár týdny zvolila de facto staronové vedení včetně Trenérské rady.

Na velké změny to tak nejspíše stejně nevypadá.

 ?? FOTO ČTK ?? Vstříc problémům? Devatenáct­iletá čtvrtkařka Barbora Malíková je obrovským talentem české atletiky, zároveň ale platí díky svým názorům a otevřenost­í za potížistku. Slova ze svého Instagramu bude nyní řešit s vedením svazu.
FOTO ČTK Vstříc problémům? Devatenáct­iletá čtvrtkařka Barbora Malíková je obrovským talentem české atletiky, zároveň ale platí díky svým názorům a otevřenost­í za potížistku. Slova ze svého Instagramu bude nyní řešit s vedením svazu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia