Lidové noviny

Covid řešit nechceme

- MARTIN ZVĚŘINA

Povinné očkování proti covidu visí ve vzduchu. Experti mají v drtivé většině jasno, maximálně bychom měli tlačit na pracovníky v sociálních službách. Těch není dost naočkovaný­ch a právě třeba výkon jejich profese lze podmínit absolvován­ím očkování. Touhle cestou se vydala například Francie. Problém našich sociálních služeb však vězí ve faktu, že mnozí pracovníci by patrně raději změnili zaměstnání, než by se nechali očkovat.

S povinnou vakcinací celé populace je to ještě složitější. Parlament se sice může shodnout a některé očkování udělat povinným. Avšak na dodržování nelze příliš naléhat, protože podle judikátů například Ústavního soudu se lze z téhle povinnosti lacině vyvléknout, kupříkladu poukazem na důvody svědomí. Nehledě k důvodům legitimněj­ším, třeba zdravotním, které lze ovšem též fingovat.

Určitě mají svůj díl pravdy ti, kdo tvrdí, že povinnému očkování by se vyhýbal zlomek našich dnešních odmítačů. Jenže tohle všechno je čirá teorie. Jsme před volbami a politici už nic neudělají, natož aby dráždili nějaké voliče. S novým povinným očkováním si tedy počkáme na nějaký pořádný průšvih.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia