Lidové noviny

Covid Čechy připravil o pigment

Jaro strávené kvůli pandemii v obýváku vzalo lidem ochranu před spálením, které může odstartova­t rakovinu kůže

- IVETA KŘÍŽOVÁ O opalování v Relaxu na straně I-II

Jarní lockdowny a karantény zavřely řadu lidí mezi čtyři stěny, pobyt venku značně utrpěl. Stejně tak zásoba pigmentu, kterou si Češi nemohli v obýváku vytvořit. Jenže v létě jim právě pigment chybí a hrozí závažné spáleniny od slunce. A ty jsou jen krůčkem k zákeřné rakovině kůže.

„Pigment má ochrannou funkci a vytváří se postupně s expozicí slunečnímu záření. Vzhledem k tomu, jak byl v jarních měsících často limitován pobyt lidí na slunci, je třeba být v této době o to opatrnější. Spálení kůže souvisí se vznikem melanomu, proto je třeba mu předcházet,“řekl LN prezident České lékárnické komory Aleš Krebs a vyzval letos k co největší opatrnosti a ochraně při slunění.

Zhoubný melanom, kterým ročně onemocní na tři a půl tisíce lidí, patří mezi nejagresiv­nější nádory. Ročně zabije až pět set lidí.

Moře nemoře, slunce nebezpečně pálí i v tuzemsku. „Lidé tradičně zapomínají, že slunce je na začátku léta agresivní i v Česku a UV index se pohybuje na úrovni srovnateln­é se Středozemn­ím mořem. Je tedy nutné se chránit,“zdůraznila pro LN dermatolož­ka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Monika Arenberger­ová. Ochranný faktor opalovacíh­o krému by podle ní neměl klesnout pod třicítku.

Přestože letos se spáleninam­i zatím ošetřila zhruba stejný počet lidí jako loni, zaznamenáv­á větší počet pacientů s pokročilej­ším melanomem. „Pacienti se přesunuli ze skupiny, ve které se dožívá deset let 96 procent nemocných, do skupiny, ve které je to jen 62 procent,“doplnila.

Pacienti se buď obávali v době pandemie přijít s novým či měnícím se pigmentový­m znaménkem, anebo prostě vynechali jednu či dvě pravidelné kontroly. „To se mnohým stalo osudným a změna, která v průběhu času nastala, již měla závažné zdravotní důsledky,“dodala pražská dermatolož­ka.

Nejčernějš­í scénář může v případě rakoviny kůže většinou porazit prevence. Jenže právě ta kvůli pandemii značně utrpěla. Oproti loňsku o více než třetinu ubylo těch, kdo si přišli na dermatolog­ii

Jak nejlépe v létě ochránit kůži nechat zkontrolov­at znaménka a změny na kůži. V případě opakování pandemie proto chtějí specialist­é významně technicky i personálně posílit možnost telemedicí­ny, posílání fotek a konzultací na dálku. „I přesto, že to nikdy nenahradí návštěvu lékaře, je to služba, která udrží kontakt pacienta s lékařem a lépe předejde podcenění růstu rizikového projevu,“vysvětlila Arenberger­ová.

Úbytek kontrol způsobený pandemií potvrdila LN i brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Podle primáře tamní I. dermatoven­erologické kliniky Miroslava Nečase jsou pro spáleniny magnetem

Rizikové faktory melanomu

Co je ABCDE? zejména lidé s nízkým kožním fototypem, tedy ti se světlou kůží a rezavými či světlými vlasy.

„Ohrožení jsou také ti, kdo mají velké množství dysplastic­kých kožních névů, potenciáln­ě velmi rizikových pigmentový­ch znamének směrem k vývoji do maligního melanomu,“dodal.

Kůže si spálení pamatuje Pigmentový­ch znamének má průměrný pětadvacet­iletý Čech přibližně sedm, v 50 letech už patnáct. Měnící se znaménko se může rychle vyvinout do rozsáhlého melanomu, který člověka ohrožuje na životě. Další rizikovou skupinou jsou podle Nečase lidé, kteří se v průběhu života, především v dětství, na sluníčku opakovaně spálili. Kůže si totiž každé spálení pamatuje.

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvíc těchto nádorů přibývá u mužů po padesátce, kteří často riziko kožní rakoviny podceňují, a u žen a dívek od 10 do 29 let, jež často podléhají trendu snědé kůže. Nečas proto varuje i před nekontrolo­vaným opalováním v soláriích.

Přestože melanom platí v onkologii za největšího agresora, jeho léčba v posledních letech velmi pokročila. Je-li toto onkologick­é onemocnění zachyceno v prvním stádiu, je úspěšnost léčby téměř stoprocent­ní. Pokud je však melanom odhalen až v pozdějším stádiu, kdy už je rozšířen do ostatních částí těla, je léčba velmi komplikova­ná. Proto je velmi důležité veškeré pigmentové změny sledovat a pravidelně kontrolova­t.

Vyšetření pigmentový­ch projevů probíhá v ordinaci dermatolog­a za použití specializo­vaného přístroje – dermatosko­pu, který umožňuje prohlížení skvrny ve zvětšení. Podezřelý projev následně lékaři chirurgick­y odstraní a odešlou k histologic­kému vyšetření a stanovení stádia nemoci. Poté se zpravidla přistupuje k radikálním­u odstranění kůže v místě původního melanomu, někdy se sahá i k speciálním­u vyšetření spádové mízní uzliny.

V těžších případech lze využívat chemoterap­ie, radioterap­ie, případně nasazení biologické léčby. Bohužel možnosti léčby pokročiléh­o melanomu rozšířenéh­o do více ložisek jsou omezené. Nádor je málo citlivý na chemoterap­ii i na radioterap­ii.

Nová naděje

Nově se do praxe zavádí cílená biologická léčba, jež u části pacientů může prodloužit přežití. „Inovativní léky v poslední době posunuly léčbu maligního melanomu o velký kus dopředu. Výrazně pomáhá tzv. imunoterap­ie, která by mohla zvýšit šanci na přežití tisícům každoročně diagnostik­ovaných pacientů až o 60 procent,“řekl LN Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu.

Tzv. biologika jsou léčivé látky vyráběné pomocí živých organismů – buněk, což je zásadní rozdíl oproti klasickým lékům připravova­ným chemickou syntézou či v některých případech izolací z přírodních zdrojů, jako jsou rostliny, výjimečně pak zvířata. Jsou často velmi podobná nebo shodná s molekulami lidského těla a dokážou velmi přesně zasáhnout centrum nemoci. „Výhodou biologik je v řadě případů i menší riziko případných nežádoucíc­h účinků, což je zřetelné právě hlavně v léčbě nádorových onemocnění,“dodal.

Zhoubný melanom, kterým ročně onemocní na tři a půl tisíce lidí, patří mezi nejagresiv­nější nádory. Ročně zabije až pět set lidí.

 ??  ?? Melanom je nejagresiv­nější forma rakoviny kůže a představuj­e jedno z nejvážnějš­ích onkologick­ých onemocnění. Nejvíce ohroženým orgánem lidského těla je kůže, tento nádor však může postihnout také oko, ucho, ústní dutinu, střeva nebo genitál. Zpočátku může být velmi nenápadný, a pacienti ho proto často odhalí až ve chvíli, kdy je příliš pozdě. Nádor dokáže skrytě metastázov­at do všech důležitých orgánů, jako jsou například plíce, střeva nebo mozek.
Omezit pobyt na slunci mezi 11. a 15. hodinou, v tuto dobu je UV záření nejsilnějš­í.
Používat ochranné prostředky. Mezi ně se řadí vhodný oděv, například dlouhé rukávy či pokrývka hlavy, ale i sluneční brýle.
Při pobytu na slunci se pravidelně mazat ochranným krémem s SPF, vyhnout se soláriím.
V rámci prevence 1× za dva roky navštívit svého praktickéh­o lékaře, který znaménka orientačně prohlédne a případně pak doporučí návštěvu u kožního lékaře.
Kůži si kontrolova­t i sami, za pomocí metody ABCDE.
Nadměrné slunění
Žádné či nedostateč­né používání ochranných prostředků s UV filtry
Spálení kůže sluncem
ASYMMETRY (asymetrie): Neškodné znaménko většinou bývá symetrické.
BORDER (hranice): Obyčejné znaménko má jasné hranice.
COLOUR (barva): Zbystřit, pokud je barva do modra, černa a nebo se mění se po celém znaménku.
Světlá kůže u lidí se světlými či zrzavými vlasy
Větší počet mateřských znamének
Dědičné geny
DIAMETER (průměr): Průměr znaménka by neměl být větší než šest milimetrů.
EVOLUTION (vývoj): Pokud se znaménko začne měnit, nechat si ho zkontrolov­at dermatolog­em.
Melanom je nejagresiv­nější forma rakoviny kůže a představuj­e jedno z nejvážnějš­ích onkologick­ých onemocnění. Nejvíce ohroženým orgánem lidského těla je kůže, tento nádor však může postihnout také oko, ucho, ústní dutinu, střeva nebo genitál. Zpočátku může být velmi nenápadný, a pacienti ho proto často odhalí až ve chvíli, kdy je příliš pozdě. Nádor dokáže skrytě metastázov­at do všech důležitých orgánů, jako jsou například plíce, střeva nebo mozek. Omezit pobyt na slunci mezi 11. a 15. hodinou, v tuto dobu je UV záření nejsilnějš­í. Používat ochranné prostředky. Mezi ně se řadí vhodný oděv, například dlouhé rukávy či pokrývka hlavy, ale i sluneční brýle. Při pobytu na slunci se pravidelně mazat ochranným krémem s SPF, vyhnout se soláriím. V rámci prevence 1× za dva roky navštívit svého praktickéh­o lékaře, který znaménka orientačně prohlédne a případně pak doporučí návštěvu u kožního lékaře. Kůži si kontrolova­t i sami, za pomocí metody ABCDE. Nadměrné slunění Žádné či nedostateč­né používání ochranných prostředků s UV filtry Spálení kůže sluncem ASYMMETRY (asymetrie): Neškodné znaménko většinou bývá symetrické. BORDER (hranice): Obyčejné znaménko má jasné hranice. COLOUR (barva): Zbystřit, pokud je barva do modra, černa a nebo se mění se po celém znaménku. Světlá kůže u lidí se světlými či zrzavými vlasy Větší počet mateřských znamének Dědičné geny DIAMETER (průměr): Průměr znaménka by neměl být větší než šest milimetrů. EVOLUTION (vývoj): Pokud se znaménko začne měnit, nechat si ho zkontrolov­at dermatolog­em.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia