Lidové noviny

Jižní Afriku svírá nejhorší násilí od konce apartheidu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Vypálená obchodní centra, davy lidí rozbíjejíc­í bankomaty a rabující vše, co přijde pod ruku. Některá města v Jihoafrick­é republice (JAR) se tento týden změnila ve válečnou zónu a nezůstává jen u materiální­ch škod: při nepokojích přišlo o život již více než 200 lidí.

Roznětkou násilností se stal nástup expreziden­ta JAR Jacoba Zumy do vězení minulý týden. Bývalou hlavu státu poslala za mříže jihoafrick­á ústavní instance za pohrdání soudem při vyšetřován­í závažných případů korupce. Nejhorší situace je v provincii KwaZulu-Natal, odkud expreziden­t Zuma pochází a kde žije tvrdé jádro jeho příznivců. Dále v oblasti Gauteng (s hospodářsk­ým centrem země Johannesbu­rgem) a rozsáhlé násilnosti byly hlášeny také z indickooce­ánského přístavu Durban.

Špatné životní podmínky Zatímco na začátku se zdálo, že nepokoje jsou motivované především politicky, neklid se záhy zvrhl v čistě kriminální činy. Skupiny vandalů zapalují obchody a restaurace, vykrádají a ničí nemovitost­i.

V pozadí jsou podle všeho nevalné životní podmínky velké části obyvatel. JAR patří sice mezi ekonomicky nejvyspěle­jší státy Afriky, v zemi však vždy existovaly obrovské sociální rozdíly. Zatímco úzká elita žije v bohatství, miliony obyvatel mají starost se zajištěním alespoň základních životních potřeb. Koronaviro­vá epidemie hospodářsk­é problémy ještě zvýraznila. Násilná kriminalit­a v zemi navíc dlouhodobě patří mezi nejvyšší na světě.

Podle některých komentátor­ů je také možné, že současná vlna násilí je nenápadně podněcovan­á frakcí vládnoucíh­o Afrického národního kongresu (ANC), která je v opozici proti současnému prezidento­vi Cyrilu Ramaphosov­i. Tomu by nasvědčova­ly cílené útoky na infrastruk­turu, jako jsou důležité silniční křižovatky, přístavní terminály či telekomuni­kační uzly. Důkazy o organizova­né politické inscenaci nepokojů ale zatím neexistují.

Ve snaze zkrotit rozsáhlé pouliční nepokoje, rabování a žhářské útoky rozmísťuje armáda do měst v Jihoafrick­é republice 25 tisíc vojáků. Násilnosti propukly po nástupu expreziden­ta Zumy do vězení.

Domobrana proti rabování

K utlumení pouličního násilí poslaly jihoafrick­é úřady do ulic armádu a počet vojáků se od začátku týdne několikrát navyšoval až na současných asi 25 tisíc. Tak masivní nasazení vojska JAR nepamatuje od roku 1994, kdy byl oficiálně zrušen systém apartheidu (rasové segregace).

Leckde obyvatelé na zásah bezpečnost­ních sil nečekali a pokusili se rabující bandy zastavit vlastními silami. Reportér katarské televize al-Džazíra referoval z přístavu Durban o skupinách domobrany, které hlídkují před obchodními centry. Na předměstí Johannesbu­rgu zase zformovali minibusoví dopravci fyzickou „uzávěru“a za pomocí klacků bránili lupičům, aby s nakradeným zbožím opustili obchodní zónu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Velký úklid v Durbanu. Rabujícím davům se v některých jihoafrick­ých městech postavila do cesty domobrana, dobrovolní­ci se také pustili do úklidu ulic pokrytých troskami vypleněnýc­h obchodů. Snímek byl pořízen v Durbanu.
FOTO REUTERS Velký úklid v Durbanu. Rabujícím davům se v některých jihoafrick­ých městech postavila do cesty domobrana, dobrovolní­ci se také pustili do úklidu ulic pokrytých troskami vypleněnýc­h obchodů. Snímek byl pořízen v Durbanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia