Lidové noviny

Česká digitální daň míří do hrobu

Vládou navrhované zdanění internetov­ých gigantů poslanci nestihli projednat Schválit návrh do voleb už není příliš reálné

- MIROSLAV PETR

Tak dlouho poslanci odkládali projednání a pak i hlasování o plánu ministryně financí Aleny Schillerov­é (ANO) na zdanění velkých společnost­í typu Google, Facebook či Amazon, až na tento bod nezbyl čas. Přesněji – na včera skončené poslední řádné schůzi před parlamentn­ími prázdninam­i dostaly přednost jiné zákonné předlohy. Rok a půl ve sněmovně ležící digitální daň šla opět stranou a oživit ji do konce volebního období už není moc reálné.

Naposled před říjnovými sněmovními volbami se poslanci plánovaně sejdou ještě v druhé polovině září. Jenže odhlasovan­ý zákon by pak ještě putoval do opozicí ovládaného Senátu a jeho výhrady by už poslanci neměli šanci ani čas do voleb přehlasova­t.

Schillerov­á se nevzdává

„Mrzí mě, že i když návrhu ministerst­va financí deklaroval­a podporu ústavní většina zákonodárc­ů, menšině poslanců se prostředni­ctvím obstrukcí podařilo jeho přijetí zatím zabránit. Jsem nicméně připravena udělat vše pro to, aby se legislativ­ní proces podařilo do konce volebního období zdárně dokončit,“uvedla pro LN Schillerov­á. Dodala, že se neprodleně obrátí na orgány Poslanecké sněmovny s žádostí o zařazení tohoto bodu na některou z nejbližšíc­h mimořádnýc­h schůzí.

S tím však může být potíž. Zákonů, které sněmovna nestíhá projednat, je víc. A každý poslanecký klub má jiné priority.

Vláda poslala do sněmovny tento sporný ministersk­ý plán na daňové přilepšení ročně kolem tří miliard korun z reklamních příjmů největších internetov­ých gigantů už v listopadu 2019. Jde o velké koncerny, které platí daně v některém z daňových rájů, ale v zemích, v nichž generují příjmy z reklam, neodvádějí nic. Jenže pak přišlo varování ze Spojených států, že Washington zemím, které digitální daň těmto vesměs americkým firmám zavedou, zvýší clo na některé výrobky.

Zatímco svět hledá řešení, ... Některé státy po této americké hrozbě couvly, u nás premiér Andrej Babiš (ANO) nechal raději do návrhu zapracovat snížení sazby z původních sedmi na pět procent reklamních příjmů. Některé doplňující návrhy z řad opozice dokonce snižují sazbu až ke třem procentům.

Mezitím však skupina ekonomicky nejsilnějš­ích zemí světa G20 a členské země Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) začaly pracovat na společném systému zdanění, který by vyhovoval všem stranám, včetně USA.

V Česku teď došlo na poslední schůzi poslanců před parlamentn­ími prázdninam­i. Hlasování o naší vlastní digitální dani se odsouvalo tak dlouho, až na něj nakonec nedošlo. Jako by o schválení digitální daně neměl nikdo zájem. Ani vládní poslanci nenavrhli tento bod zařadit napevno na konkrétní den, jako to udělali třeba u středečníh­o hlasování o zákonu o podporovan­ých zdrojích energie.

...Česko se svou daní váhá „Vzhledem k tomu, že se třetí čtení zákona nedostalo přednostně na pořad posledního hlasovacíh­o dne před parlamentn­ími prázdninam­i a ani o to paní ministryně financí neusiloval­a, nevidím již jako reálné schválení zákona do konce volebního období,“řekl včera LN zpravodaj zákona a poslanec ČSSD Václav Votava.

Důvod chladného přístupu ke kdysi halasně vychvalova­nému zákonu, s jehož daňovými příjmy počítá paradoxně stát už pro příští rok, může být podle Votavy právě příprava mezinárodn­ích pravidel zdanění. Česko by se jim mělo přizpůsobi­t, to znamená i případně zrušit českou daň. Schillerov­á mezinárodn­í řešení podporuje, takže na prosazení vlastní verze digitální daně možná trvá jen naoko. Termín globálního řešení je zatím sice v nedohlednu, ale před rizikem sankcí cel ze strany USA varovali už dříve významní čeští vývozci.

Spěch s českou digitální daní není namístě ani podle ekonomů a odborníků na daně. „Není proč spěchat. Dokud nebude k dispozici řešení na globální úrovni, nemají lokální pravidla zásadní smysl,“vyjádřil se nedávno pro LN Jiří Nesrovnal, daňový expert a člen prezidia Komory daňových poradců ČR.

„Z ekonomické­ho hlediska nebude digitální daň sama o sobě zásadním přínosem pro rozpočet,“dodal ekonom a stratég Komerční banky František Táborský. Ten naopak připomíná geopolitic­ká rizika, souvisejíc­í se zásadním odporem USA a možnými potížemi exportérů vlivem zavedení amerických cel na evropské zboží.

Není proč spěchat. Dokud nebude k dispozici řešení na globální úrovni, nemají lokální pravidla zásadní smysl.

JIŘÍ NESROVNAL Komora daňových poradců ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia