Lidové noviny

Zbytečné plasty už mizí z obchodů

Na doprodej jednorázov­ých plastových výrobků mají firmy v EU ještě rok Česko zatím potřebný zákon nepřijalo

- LENKA JANČAROVÁ

Tyčinky do uší, plastové nádobí nebo brčka. Ačkoli nová směrnice Evropské unie zakazující plastové výrobky na jedno použití začala platit už od července, do českého práva se dosud kvůli pandemii nedostala.

Směrnice stanovuje, že jednorázov­é plastové výrobky se už nesmí v EU vyrábět ani do ní dovážet. Evropské firmy, jež se jimi předzásobi­ly, je však smí ještě rok prodávat. Země EU měly na přijetí potřebných zákonů dva roky a třeba Slováci normu schválili již před dvěma lety. Opožděnému Česku nyní hrozí pokuta.

„Může se stát, že by Evropská komise zahájila s Českem řízení o porušení unijního práva, ale věříme, že do doby, než by se řízení posunulo do fáze před Soudní dvůr EU, by zákon již byl schválen a povinnosti vyplývajíc­í z evropské směrnice plně implemento­vány,“uvedla pro LN mluvčí ministerst­va životního prostředí Petra Roubíčková.

Obchodní řetězce jsou napřed Už nyní je ale obtížné sehnat v tuzemských obchodech jednorázov­é nádobí z plastu. Například Penny Market s jejich zrušením na evropskou směrnici nečekal.

„Zákazníci už delší dobu v žádné z našich téměř 400 prodejen jednorázov­é plasty jako brčka či plastové příbory nekoupí. V roce 2019 jsme navíc nahradili také jednorázov­é plastové tašky variantou pro opakované použití, čímž se za dva roky ušetřilo asi 40 milionů jednorázov­ých tašek,“sdělil LN Tomáš Kubík, mluvčí řetězce.

Podobně k novince přistoupil­a také rakouská Billa. Plastové výrobky pro jedno použití řetězec postupně doprodává a třeba celopapíro­vé vatové tyčinky do uší nabízí pod privátní značkou Today již od loňského února.

„Náhrad už dnes existuje celá řada, primárně jsou to alternativ­y z přírodních či kompostova­telných materiálů. V případech, kdy nelze typ výrobku používat dlouhodobě, preferujem­e varianty s prokazatel­ně nejnižšími dopady na životní prostředí a příslušným­i udržitelný­mi certifikac­emi. Nejčastěji se jedná o materiály na bázi dřeva, buničiny či například bavlny,“uvedla pro LN Dana Bratánková, mluvčí Billy.

Naopak restaurace nejsou podle Kateřiny Holnové z Asociace restauraté­rů Apron na velkou změnu nachystané. „Domníváme se, že na přechod od jednorázov­ých plastů k ekologický­m variantám nejsou čeští gastronomo­vé připraveni. Určitě jsou světlé výjimky, ale většinou se hospodští zmítají v mnoha akutních problémech – propad tržeb, nedostatek personálu, vládní omezení, neustále se měnící podmínky pro podnikání, spousta pravidel se změní dříve, než začnou platit,“popisuje Holnová.

Restauraté­ři mají potíže Mnoho hostinskýc­h, kteří během pandemie nabízeli jídlo s sebou, investoval­o desítky tisíc korun do balicích technologi­í používajíc­ích plasty a nyní je budou muset vyhodit. Holnová proto doufá, že přechodné období bude dostatečně dlouhé a dodavatelé ekologický­ch náhrad připraveni.

Což je další potíž, protože „zelené“alternativ­y mají svá omezení. „Z praktickéh­o úhlu pohledu je také důležité podotknout, že u některých ekologický­ch materiálů narážíme na jejich nedostateč­nou funkčnost a vhodnost použití u teplého jídla,“upozornila Holnová.

V návrhu nového zákona, který aktuálně čeká na projednání sněmovnou, je termín pro doprodej zásob jednorázov­ých plastů stanoven konkrétně na 1. 7. 2022.

„I přesto, že zákon zřejmě projedná až nová sněmovna, nepočítáme s tím, že by se tento termín nějak měnil. Respektive ministerst­vo životního prostředí bude trvat na doprodeji maximálně do tohoto termínu,“uvedla mluvčí Roubíčková. Upozornila ale, že pokud by se termín schválení nové normy podstatně opozdil, možnost doprodeje zásob by nakonec mohla úplně padnout.

„Nutno upozornit, že výrobci i dodavatelé samozřejmě o zákoně a termínech vědí, velmi aktivně s nimi komunikuje­me,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia