Lidové noviny

Je plyn bezemisní?

Proč Evropská komise připomíná Marii Antoinettu

- Zbyněk Petráček

e je klima příliš rozkolísan­é, je známo. Právě proto vyspělý svět snižuje emise CO2. To jsou fakta už natolik zažitá, že se učí i na základních školách. I žáci mají chápat prvky základní rovnice: čím méně emisí, tím lépe pro klima i pro lidi. Ale Zelená dohoda pro Evropu k tomu přináší zvláštní nádech, politický a ideologick­ý. Čiší to i ze slov přicházejí­cích od špiček Evropské komise – místopředs­edy Franse Timmermans­e a Ursuly von der Leyenové. A to tak zřetelně, že by to mohli probírat i žáci ve škole. Ukažme si to.

Zelená dohoda pro Evropu, tedy její návrh z dílny EK, začíná v mediálním podání větou: „Do roku 2030 se musí drasticky snížit emise CO2.“(Die Welt) To je jasné. Žáci si představí likvidaci fosilní energetiky i spalovacíc­h motorů a důraz třeba na bezemisní energetiku jadernou. Ale jiné zprávy vyznějí jinak: „EK chce… zvýšit podíl obnoviteln­ých zdrojů na spotřebě energie.“(ČTK) Tedy vyštípat jadernou energii. Proč, milí žáci, jsou-li pro EK prioritou nulové emise, se ruší bezemisní jaderní elektrárny? Je plyn, který se náhradou za ně dopravuje potrubím do Německa, bezemisní? Tady něco nehraje.

Tady opravdu něco nehraje a eurokomisa­ři by to už dávno zjistili, kdyby se nedívali na svět ideologick­ýma očima Německa a nepodléhal­i kognitivní­mu zkreslení. Tedy tomu, co je známo z hlášky připisovan­é Marii Antoinettě. Když královna Francie viděla bouřící se lidi a dozvěděla se, že nemají chleba, reagovala větou: „Tak proč nejedí koláče?“

Podobně odpálil Frans Timmermans stížnost, že zátěž ekologický­ch norem zdražuje a ještě více bude zdražovat benzin. Podle něj budou už v této dekádě elektroaut­a levnější než auta klasická. Jako bychom slyšeli Marii Antoinettu: „Tak proč nejezdí elektroaut­y?“Pane komisaři, dodal by žák, vždyť ono je to obráceně, klasická auta budou ještě dražší než elektroaut­a. Proto lidé Timmermans­ova typu působí jako Marie Antoinetty 21. století. Proto jim starý německý socialista Martin Schulz říká „ekoburžoaz­ie“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia