Lidové noviny

Kokain bez výčitek

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN

Vraťme se na chvíli k fotbalu. Konec fotbalovéh­o Eura s sebou přinesl řadu nepříjemný­ch událostí především v Anglii. Prohra anglického fotbalovéh­o týmu přinesla celou řadu problémů od rasistický­ch komentářů a útoků na hráče až po nepokoje v ulicích. Upřímně se není čemu divit v zemi, kterou dlouhodobě k nacionalis­mu burcoval i její premiér.

Podívat se na britskou náturu přes fotbalové Euro se ale dá i jednodušej­i skrze titulní strany tamních deníků den po šampionátu.

Zklamání bylo cítit v celé Anglii. „Tak blízko,“hlásal v pondělí titulek deníku The Guardian. List Daily Telegraph akcentoval fakt, že fotbalisté z jejich země nebyli schopni proměnit penaltové kopy a na jeho titulní straně stálo: „Ultimátní agonie, penalty nám opět zlomily srdce.“

A podobně se k anglické prohře stavěl i deník Times s titulkem „Penaltové prokletí odepřelo Anglii její sen“. Titulní strana deníku Mirror byla na slovo skoupá a zklamání vyjádřila jednoslovn­ě: „Zármutek“. Oproti tomu listy Express a Sun se snažily držet alespoň trochu pozitivní notu, což jsem, musím přiznat, velmi ocenil. „Bolí to, ale jsme na vás na pyšní,“říkal Express, zatímco Sun uvedl noviny titulkem „Pýcha lvů“.

Kde je ten náhled do britské nátury, ptáte se? Třeba v tom, že Anglie není Velká Británie a řada Skotů měla dokonce radost z prohry týmu v bílém. Po sítích kolovala videa radujících se Skotů, oslavující­ch vítězství Itálie. A projevilo se to i na titulní straně deníku The Scotsman. Ten pro jistotu zápas naprosto ignoroval. Tolik k velkému národu za La Manchem.

***

Druhá zpráva je již z naprosto jiného prostředí. Určitě jste zaznamenal­i popularitu tzv. fair trade či enviroment­álně přívětivýc­h produktů. Výrobce nevykořisť­uje místní, nedrancuje přírodu, snaží se o udržitelno­st. Cílí především na vyšší třídu, na lidi, kteří se nemusejí tolik ohlížet na peníze a mohou řešit, jakou mají uhlíkovou stopu a od koho vlastně potraviny či produkty nakupují. Upřímně by mě nikdy nenapadlo, že s podobnou politikou jednoho dne přijdou i výrobci drog. A přece je tomu tak.

Podle deníku The New York Post se dealeři na západě zaměřili na tzv. „kokain z etických zdrojů“, aby mohli nadsadit již tak vysoké ceny určité části své klientely. „Již jsem viděl reklamy na ,šňupání vlídné k životnímu prostředí‘,“uvedl pro britský deník The Mirror expert na závislosti Neil Woods.

Britský deník Metro píše, že celé hnutí za „zelené“drogy vzniklo, protože se bohatší vrstva uživatelů začala obávat, zda jejich šňupání nemá náhodou velký dopad na ekologii a zda pašování nemá negativní efekty na přírodu. Nechtěli mít výčitky z večírků.

„Je to jen chytrý marketing,“dodává Woods. „Uvědomělý kokeš“je podle něj jen snahou dealerů zvýšit ceny v době, kdy se kvůli pandemii zpomalily dodávky. „Nemáte vůbec žádný způsob, jak ověřit, jestli berete ekokokain,“konstatova­l expert. „Trh není regulovaný a s nejvyšší pravděpodo­bností lidé jen platí vyšší cenu za stejnou věc.“

Gram „zeleného“kokainu stojí podle The New York Post asi 300 dolarů, tedy přes šest tisíc korun. Jde prý až o čtyřnásobe­k běžné ceny na trhu. I v Česku.

Na celém příběhu mě vlastně baví ta absurdita názvu „kokain z etických zdrojů“. A jsem přesvědčen, že to brzy dorazí i k nám. Na večírcích bude veganské jídlo, organické víno a ekokoks. Protože i my máme pěknou řádku lidí, kteří dbají na název víc než na to, že celá tahle akce je jeden velký nelegální nesmysl.

Brzy to dorazí i k nám. Na večírcích bude veganské jídlo a ekokoks. I my máme plno lidí, kteří dbají na název víc než na to, že celá tahle akce je velký nelegální nesmysl.

***

Ostatně i boj s přestupky občas dostane nový háv. V Izraeli na to jsou experti. Podle deníku The Jerusalem Post se v Tel Avivu nově rozhodli bojovat proti problému s psími výkaly v ulicích. Ve městě má totiž podle deníku každý jedenáctý člověk psa a místní samospráva tvrdí, že majitelé psů měsíčně neuklidí z ulic na pět set kilogramů výkalů. Jaké má město řešení? Majitelé psů budou muset registrova­t DNA svých domácích malíčků u úřadů.

„Umožní to tak městské policii sbírat vzorky ze psích výkalů v ulicích, analyzovat je a posílat lidem pokuty na základě nalezeného neuklizené­ho odpadu. Podle zákona jim mimo pokutu bude vystaven i účet za odebrání vzorku a testování,“informoval deník. Nová legislativ­a již jen čeká na schválení ministerst­vem vnitra, pod které „výkalová“agenda spadá.

Město pak zřídí tzv. „zelenou jednotku“sbírající vzorky. Věřím, že Tel Aviv má šanci se s problémem vypořádat, pokud v těchto jednotkách budou dělat lidé, kterým práce nesmrdí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia