Lidové noviny

České platy sílí i vůči benzinu

Co se týče kupní síly, jsme na tom při tankování podobně jako Rusko, Čína nebo Írán

- MIROSLAV PETR

Rok od roku v Česku roste množství benzinu, jež si můžeme dovolit koupit. Za průměrný čistý výdělek si u nás mohou řidiči koupit zhruba tolik paliva jako třeba obyvatelé Číny, Ruska, ale i Íránu. Průměrnými víc než 930 litry sice výrazně zaostáváme za 6,5 tisíce litrů, jež si může měsíčně pořídit zaměstnane­c v Kataru, nebo 3,5 tisíce litrů v evropsky „nejlevnějš­í“zemi Švýcarsku, ale i tak patříme do úspěšnější poloviny planety. Vyplývá to z aktuální analýzy polské společnost­i Picodi, která porovnala průměrné ceny benzinu za první polovinu letoška s čistými příjmy obyvatel 104 zemí světa.

V poměru ceny a mezd jsou na tom hůře než my všechny země východního bloku, ale i mnohé jiné, jako třeba Řecko, Portugalsk­o, Chile, Hongkong, Turecko či Brazílie.

Globální žebříček uzavírá Kuba s 26 litry benzinu.

„Ve srovnání s jinými zeměmi si v Česku koupíme více litrů paliva než loni, pokles ale zaznamenáv­áme například v sousedním Polsku, na Slovensku, ale také například ve Švýcarsku,“komentuje výsledky manažerka Picodi Ewa Czepcová.

V Česku jde o dlouhodobý trend, nářky řidičů na drahý benzin sice vycházejí z cen na totemech pump, ale reálně z pohledu kupní síly u nás benzin – a platí to i pro naftu – od roku 1989 výrazně zlevňuje. Poslední rok vlády komunistů stál litr benzinu osm korun a Češi si ze mzdy mohli koupit skoro čtyři sta litrů. A i když cena pak výrazně rostla, příjmy v průměru dodnes rostou rychleji. A tím i koupěschop­nost.

Obecně ale platí, že samotná cena benzinu je v Evropě vyšší než jinde.

Nejsme Katar. Benzin i nafta ale od roku 1989 výrazně zlevňují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia