Lidové noviny

Babiš: Kotva je nové Techtle Mechtle

-

V pražských klubech se přes zákaz tančí a porušují se i jiné restrikce. Přišly na to kontroly hygieniků a policie. Hříšníci dostali pokuty.

Pražské bary a noční kluby si vzali „na paškál“hygienici a policisté i premiér Andrej Babiš (ANO). Ve svém pravidelné­m nedělním vystoupení na sociálních sítích si postěžoval, že konkrétně návštěvníc­i klubu v pražské Kotvě nedodržují pravidla a přispívají k šíření covidu.

„Minulý rok jsme měli Techtle Mechtle. Tento rok máme klub v Kotvě, kde je skutečně velký problém. Teď se tam nakazilo asi 34 mladých lidí,“řekl a dodal: „Tento klub vůbec nedodržuje podmínky. Normálně se tam tancuje. Když přijde kontrola, tak oni to ignorují, což je špatně.“

Dodržování protiepide­mických opatření v desítce pražských barů a klubů kontrolova­li ze soboty na neděli hygienici a policisté. V několika zjistili chyby provozovat­elů, mezi návštěvník­y bylo nejčastějš­ím prohřeškem neprokázán­í negativity.

Kontroly se zaměřily primárně na noční bary a hudební a taneční kluby v centru hlavního města. V některých provozovná­ch byla překročena kapacita povoleného počtu hostů, část klubů nedodržela pravidla rozmístění stolů a hostů u nich. Hygienici přišli i na porušení zákazu tance a shlukování. V jednom z kontrolova­ných klubů odhalili nedostatek dezinfekčn­ích prostředků a špatné informován­í hostů o nutnosti dodržovat protiepide­mická opatření.

Za celou noc prověřili policisté a hygienici v klubech a barech bezmála 500 lidí. „Případy více než 40 osob z důvodu přestupkov­ého jednání policisté na místě vyřešili v příkazním řízení,“uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Celková částka uložená v příkazním řízení podle ní přesáhla 20 000 korun. Pět přestupků předali hygienici do správního řízení.

V klubech či diskotékác­h je už povolena hudební produkce, dál je ale v těchto zařízeních zakázáno tančit. Tanec je totiž podle hygieniků typ fyzické aktivity, kde se při počtu relativně vysokého množství lidí na jednom místě koronaviru­s velmi snadno šíří. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia