Lidové noviny

A Belgičané sčítají

Počet obětí záplav jde do stovek Lijáky se o víkendu přesunuly na německo-rakouské pomezí a do Saska

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pohled k nebesům ukazoval příjemný letní den, slunečnou pohodu s jasnou oblohou a pár obláčky. Ten druhý pohled, na zemský povrch, však prozrazova­l zkázu, kterou nikdo z místních ani vzdáleně nepamatuje.

Takové poměry panovaly ve vrchovině Eifel a západě Německa včera, tedy čtyři dny poté, co oblast postihly extrémně silné deště a vyvolaly masivní povodně. Voda brala vše, co jí stálo v cestě a dosud známý účet je tragický: v Německu potvrdili do uzávěrky LN nejméně 158 mrtvých, další desítky lidí přišly o život v sousedící oblasti na východě Belgie a konečná čísla budou vzhledem k vysokému počtu nezvěstnýc­h bezpochyby ještě vyšší. Materiální škody jsou takové, že se je úřady ještě ani nepokusily odhadnout.

„Jsme na vaší straně,“řekla směrem k obyvatelům postiženýc­h oblastí německá kancléřka Angela Merkelová, která včera navštívila zřejmě nejhůře poničenou obec Schuld v okrese

Ahrweiler jižně od Kolína nad Rýnem. V této lokalitě, ležící v úzkém meandru řeky Ahr, nezůstal bez poškození jediný dům a mnohé budovy povodňová vlna zničila úplně.

Merkelová: Klima se už mění „Německo je silná země. Postavíme se této přírodní katastrofě a překonáme ji,“slíbila Merkelová, oblečená v černém, a požádala německé občany o finanční dary pro potřebné. Peněz bude potřeba velké množství, protože velká voda zasáhla poměrně rozsáhlou oblast. O konkrétní finanční pomoci ze státního rozpočtu má již ve středu jednat spolková vláda.

Podobně jako jiní politici i Merkelová upozornila na souvislost stále častějších extrémních výkyvů počasí s probíhajíc­ími změnami klimatu. „Musíme prosazovat takovou politiku, která zohlední přírodu a klima více než v posledních letech,“prohlásila kancléřka mezi sutinami obce Schuld. Dodala, že „to není jen Afrika, koho ohrožují extrémní klimatické jevy, ale také Německo.“

Záchranné práce se nyní soustřeďuj­í na prohledává­ní trosek, v nichž by se ještě mohli nacházet přeživší. Úřady vyzývají obyvatele, aby do povodní zasažených regionů nejezdili a nepřekážel­i tam záchranným pracím. Některá území jsou policejně uzavřena – lidé se tedy zatím nemohou vrátit do svých poničených obydlí. To je i příklad města Erftstadt u Kolína nad Rýnem, kde v důsledku podmáčení došlo k obřímu sesuvu půdy, který pohřbil vícero domů.

Prudké lijáky si vybraly vysokou daň také v sousedící oblasti na východě Belgie. Zde se rozvodnily přítoky řeky Maasy a připravily o život nejméně 31 lidí.

Prudký déšť straší Předalpí Zatímco na německo-belgickém pomezí již o víkendu většinou nepršelo, nebývale silné dešťové srážky se v sobotu a v neděli objevily na severním návětří Alp na jižní hranici Německa. V okrese Berchtesga­den způsobily lijáky vedle zaplavení obytných zón i četné sesuvy půdy a úřady musely v některých obcích nařídit evakuaci. O život tam přišli nejméně dva lidé.

Povodeň se v neděli prohnala také nedalekým rakouským městem Hallein, kde masy vody s sebou braly zaparkovan­á auta a podle tamější policie byla situace „velmi dramatická“.

Velké množství srážek se projevuje i stoupáním hladiny velkých řek. To působí starosti mimo jiné v Pasově nedaleko českých hranic, ležícím na soutoku Dunaje a Innu. Policie a hasiči tam včera spěšně vyklízeli nábřežní komunikace.

„Vydal jsem rozkaz k utěsnění vstupů do starého města pytli s pískem,“řekl včera odpoledne serveru BR24 Andreas Dittlmann, šéf pasovských hasičů.

Na německo-rakouském pomezí by mělo podle předpovědi Německé meteorolog­ické služby (DWD) pršet ještě dnes, srážky však již zřejmě nebudou tak silné. Od zítřka by se počasí mělo vrátit do normálu.

Materiální škody způsobil silný víkendový déšť ještě v oblasti Saského Švýcarska na hranici s Českem, do uzávěrky LN nebyly naštěstí z této oblasti hlášeny žádné oběti na životech. Kvůli poškozeném­u železniční­mu svršku mimo jiné nejezdily vlaky na hlavní trati mezi Děčínem a Drážďany.

Musíme prosazovat takovou politiku, která zohlední přírodu a klima více než v posledních letech... Není to jen Afrika, koho ohrožují extrémní klimatické jevy, ale i Německo.

ANGELA MERKELOVÁ německá kancléřka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia