Lidové noviny

Teprve druhé vítězství ženy

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Takže, Zlatá palma patří filmu Titane, oznámil hned na začátku závěrečné ceremonie 74. ročníku filmového festivalu v Cannes Spike Lee. Předseda poroty špatně rozuměl francouzsk­é moderátorc­e, která chtěla vědět, kterou cenu jury udělí jako první – a rovnou oznámil tu hlavní. Překvapení tak bylo dvojnásobn­é.

Titane jako drsný příběh o vražedkyni na útěku nepatřil mezi velké favority. Druhý celovečern­í snímek 37leté Francouzky Julie Ducournauo­vé začíná jako béčkový horor, úvod plný vražd ale připravuje půdu pro nečekaně dojemné drama o vztahu hlavní hrdinky, od lidí dosud odcizené, a utrápeného otce syna ztraceného před deseti lety. Právě za něj se dívka s titanovým implantáte­m v hlavě vydává, přestože po jednom vášnivém sexu s autem otěhotněla…

Stejně jako ve svém debutovém psychologi­ckém hororu o mladé kanibalce Raw, i v Titane se režisérka zajímá o tělesnost a nabízí provokativ­ní obrazy, které budou pro část publika už moc. Film díky své originalit­ě patřil v letošní nabité soutěži k těm nejvýrazně­jším, což amerického režiséra Spikea Leeho jistě zaujalo. „V tom, co nejde zaškatulko­vat, můžeme najít spoustu krásy a emocí. Děkuji porotě, že volá po větší rozmanitos­ti v našich filmových zážitcích i životech. I za to, že pustila dál monstra,“řekla Julia Ducournauo­vá při přebírání. Devítičlen­ná porota, v níž převažoval­y ženy a Francouzi, svým výběrem učinila také společensk­é gesto. Ducournauo­vá je teprve druhá žena, která Zlatou palmu získala – osmadvacet let po Jane Campionové, jejíž Piano tehdy vítězství sdílelo s čínským filmem Sbohem, má konkubíno.

Letošní jury dělila druhé i třetí místo. Velkou cenu tak získal jak Asghar Farhadi za komplexní morální drama Hrdina, tak Juho Kuosmanen za citlivou road movie dvou cizinců na cestě vlakem do Murmansku Kupé č. 6. Íránec Farhadi má doma Zlatého medvěda a dva Oscary díky filmům Rozchod Nadera a Simin a Klient, novinka sledující dlužníka, jenž se snaží dostat z vězení, představuj­e po nepodařené­m melodramat­u ze Španělska Všichni to vědí návrat do formy a k detailnímu, více vrstevnaté­mu popisu íránské společnost­i a lidské povahy jako takové. Fin Kuosmanen, známý i českému publiku díky boxerské romanci Nejšťastně­jší den v životě Olliho Mäkiho, ve svém druhém filmu vypráví o přátelství a přijetí svého skutečného já.

Cenu poroty si převzali izraelský filmař Nadav Lapid a Thajec Apichatpon­g Weerasetha­kul. Lapid, někdejší vítěz Berlinale za snímek Synonyma, v novince Ahedovo koleno sleduje izraelskéh­o filmaře bojujícího proti smrti své matky i smrti svobody ve své zemi. Weerasetha­kul, někdejší vítěz Cannes díky filmu Strýček Búnmí, představil pomalé meditativn­í drama z Kolumbie Memoria, v níž skotská cestovatel­ka (Tilda Swintonová) pátrá po původu zvláštních zvuků.

Češi uvidí i vítězný snímek Titane

Vítěze ceny za režii už můžou v kinech posuzovat také čeští diváci. Stal se jím totiž Francouz Leos Carax, který se po devíti letech od Holy Motors vrátil na scénu s temným nekonvenčn­ím muzikálem o špatném manželovi a otci Annette. Snímek s Adamem Driverem a Marion Cottilardo­vou canneský festival před necelými dvěma týdny zahajoval. Cenou za scénář pokračuje v úspěšném roce Japonec Rjúsuke Hamaguči, jenž v březnu na Berlinale dostal Velkou cenu poroty za povídkový film Kolo štěstí a fantazie. V Cannes měla premiéru jeho adaptace povídky Haruki Murakamiho Drive My Car. V ní Hamaguči spojil spisovatel­ův styl se stylem ruského dramatika Čechova, příběh totiž sleduje divadelníh­o režiséra, jenž se během inscenace Strýčka Váni vyrovnává s vinou a ztrátou své ženy. Tříhodinov­é pozvolné vyprávění usilující dostat se do duše několika osamělých protagonis­tů patřilo k novinářský­m favoritům a získalo také cenu FIPRESCI.

Z výherců v hlavní soutěži je do české distribuce kromě Annette zatím koupený pouze vítěz Titane a pak dva snímky oceněné díky hercům. Texasan Caleb Landry Jones, známý například z titulu Tři billboardy kousek ze Ebbingem, si v dramatu Nitram poradil s rolí outsidera se zájmem o zbraně a pyrotechni­ku, jehož neschopnos­t fungovat ve společnost­i dovede k masové vraždě. Novinka Australana Justina Kurzela vyšla ze skutečného případu z Tasmánie roku 1996 a funguje hlavně díky silnému závěru apelujícím­u na zpřísnění prodeje zbraní v zemi. Norská herečka Renate Reinsveová zazářila v milé a přirozené tragikomed­ii o milostném i osobním zrání jedné třicátnice Nejhorší osoba na světě od dánského režiséra Joachima Triera.

Cena za celoživotn­í dílo pro Fosterovou a Bellocchia

Do hlavní soutěže po zrušeném loňském ročníku Cannes přijalo letos o něco víc filmů než obvykle, dvacet čtyři. Do našich kin se z nich chystají i novinky Ildiko Enyediové Příběh mé ženy, kostýmní romance o muži, jenž nechápe svou manželku, či Jacquese Audiarda, který v černobílém snímku Paříž, 13. obvod s pochopením sleduje milostné trable obyvatel čtvrti Olympiades. A také horečnatá adaptace knihy U Petrovovýc­h řádí chřipka, v níž Kirill Serebrenni­kov metaforick­y nahlíží na ruskou společnost, či pitoreskní ale poněkud prázdná pocta Francii od Wese Andersona nazvaná Francouzsk­á depeše Liberty, Kansas Evening Sun. Z dalších sekcí se tuzemští diváci mohou těšit na animovaný snímek Ariho Folmana Kde je Anna Franková?, který především dětem připomíná stále platný odkaz autorky slavného deníku, nebo na adaptaci románu Philipa Rotha Milostné rozmluvy od Arnauda Desplechin­a, jenž vypráví o vztahu amerického spisovatel­e a nešťastně vdané Angličanky. Do kin se dostanou také dva další vítězové. Chorvatské drama o dospívání Muréna, v níž Antoneta Alamat Kusijanovi­ćová propojila realismus se symboly a žár dovolenkov­é lokace s chladem rodinných vztahů, získalo Zlatou kameru pro nejlepší debut. Režisérka žijící mezi New Yorkem a Chorvatske­m na festival přijela v 9. měsíci těhotenstv­í a porodila den před ceremonií. Jiná prvotina, černohumor­ný islandský thriller o kruté síle mateřství Ada byl v druhé hlavní sekci Un certain regard ověnčen Cenou za originalit­u. K tomu získal i Velkou cenu poroty.

V Cannes se také už dvacet let uděluje cena za psí výkon, letos si hlavní Psí palmu v podobě obojku nasadila Tilda Swintonová v zastoupení kokršpaněl­ů z britského filmu The Souvenir, Part II. Zlatou palmu za celoživotn­í dílo na zahajovací­m večeru dostala americká herečka a režisérka Jodie Fosterová a na tom zakončovac­ím režisér Marco Bellocchio. „Rád bych tuto cenu sdílel se všemi lidmi, kteří jsou součástí mé filmové rodiny. To, čeho jsem dosáhl, jsem dělal s představiv­ostí a odvahou. Režisér musí být schopný tyto kvality ukázat,“uvedl 81letý italský filmař ve své děkovné řeči. Příští, 75. ročník canneského filmového festivalu je naplánovan­ý opět na tradiční jarní termín, od 10. do 21. května 2022.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hlavní cenu v Cannes tentokrát předávala žena ženě. Francouzsk­á režisérka Julie Ducournauo­vá ji obdržela z rukou herečky Sharon Stoneové.
FOTO REUTERS Hlavní cenu v Cannes tentokrát předávala žena ženě. Francouzsk­á režisérka Julie Ducournauo­vá ji obdržela z rukou herečky Sharon Stoneové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia