Lidové noviny

Rubín LETÍ Na Venuši, nová letní scéna

-

A studio Rubín, Divadlo LETÍ a Venuše ve Švehlovce, tři spřízněná nezávislá pražská divadla spojí síly a představí to nejlepší ze svého repertoáru na nově vytvořené letní scéně Rubín LETÍ Na Venuši, která vznikla v prostředí Kasáren Karlín. Divákům nabídne program, jehož pojítkem jsou výrazná současná témata v obrazivém režijním zpracování. Soubory se v Karlíně postupně představí ve dnech od 10. do 20. srpna.

„Přestože jsou tato tři divadla na pražské mapě každé odlehlým cípem jednoho trojúhelní­ku, cítíme silnou spřízněnos­t v uvažování o divadle, která se promítá i do naší dramaturgi­e,“říká dramaturg Divadla LETÍ David Košťák.

Tento soubor také program otevře – a sice 10. srpna inscenací Greta režiséra a autora Mariána Amslera. Kromě této inscenace LETÍ v karlíně uvede derniéru úspěšné inscenace Small Town Boy s Erikou Stárkovou v jedné z hlavních rolí.

Štafetu převezmou 11. srpna Depresivní děti s jejich Zánikem domů Usherů podle Edgara Allana Poea. Následovat bude nová inscenace Zlý jelen a koprodukčn­í projekt s DIFA JAMU Medea_is_missing v režii Alexandry Bolfové a letní scénu uzavřou autorskou inscenací Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme.

Druhý soubor z Venuše ve Švehlovce, Lachende Bestien, uvede inscenaci Michala Háby Ferdinande! věnovanou Václavu Havlovi a inspirovan­ou jeho dílem.

Divadelní dokument na pomezí grotesky a tragédie Jenom matky vědí, o čem ten život je přichystal­o A studio Rubín.

Dagmar Fričová, umělecká šéfka A studia Rubín, upozorňuje, že tyto soubory často sdílejí i své spolupraco­vníky: „Jsme spřízněná divadla s podobnými cíli. Často se prolínají jak naše umělecká směřování, tak produkční. Tuším, že naše společné hraní na letní scéně se bude těšit velmi pospolité atmosféře.“

Rubín LETÍ Na Venuši uvítá diváky v Karlíně každý večer pod širým nebem. Program probíhajíc­í s jednou přestávkou dohromady zahrnuje devět večerů pražského nezávisléh­o divadla. Více informací je možné najít na oficiálníc­h stránkách scény www.rubinletin­avenusi.cz ana sociálních sítích jednotlivý­ch divadel. kul, jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia