Lidové noviny

Srovnání: český benzin není drahý

Vyjádřeno kupní silou se Čechům od pádu komunismu vytrvale zlevňuje benzin Mzdy rostou rychleji než ceny na pumpách

- MIROSLAV PETR

Nejnižší ceny benzinu na světě má Alžírsko a ekonomicky rozvrácená Venezuela, nejvyšší prosperují­cí Hongkong a Nizozemsko. Český litr nejprodáva­nějšího paliva je 31. nejdražší ze 104 zemí světa, které v podrobné analýze dat za první pololetí letoška srovnala polská společnost Picodi. Objektivně­jší srovnání ale poskytuje poměr ceny litru benzinu k čistému měsíčnímu příjmu v dané zemi. Jinými slovy, kolik paliva si může koupit občan z průměrného výdělku. Tady si vedeme úspěšněji než větší část světa.

Češi podle porovnání benzinové kupní síly patří do „levnější“první poloviny světa, mohou si koupit měsíčně z vydělaných peněz 931 litrů. Což přibližně odpovídá i řidičům v zemích jako Čína a Rusko, ale vzhledem k extrémně nízkým mzdám není na tom paradoxně o mnoho lépe ani ropná velmoc Írán. stál litr benzinu osm korun a Češi si ze mzdy mohli koupit skoro čtyři sta litrů. A i když cena pak výrazně rostla, příjmy v průměru dodnes rostou rychleji. A tím i koupěschop­nost.

Zatímco Švýcarsko je lídrem v dostupnost­i benzinu „pouze“v Evropě, nepřekvapí, že vzhledem k výrazně nízké ceně a vedle toho prosperují­cí ekonomice je v globálním měřítku nejdostupn­ější benzin na Arabském poloostrov­ě, konkrétně v Kataru, v Saúdské Arábii, v Kuvajtu a ve Spojených arabských emirátech, kde si místní řidiči mohou při ceně litru pod půl eura, tedy méně než 13 korun, měsíčně koupit ze mzdy přes 5000 litrů. Hned za nimi jsou Spojené státy s téměř 5000 litry.

Ceny paliva v Česku stouply oproti loňsku o pět procent, což je vzhledem k zdražování benzinu v jiných zemích poměrně málo, zejména v porovnání se zeměmi na Západě

EWA CZEPCOVÁ manažerka společnost­i Picodi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia