Lidové noviny

S mobilem se neztratíte

Chytrý mobilní telefon může být díky vhodným aplikacím dobrým pomocníkem i při cestě autem na dovolenou. Ty nejužitečn­ější pomohou nalézt nejen nejlepší trasu, ale poradí i s výběrem míst na přespání či dobré restaurace v cizím městě.

- LUBOŠ JIRSA

Zatímco dříve byla na cestách papírová mapa nutností, dnes si často vystačíte s chytrým mobilem. Mezi nejrozšíře­nější navigace v Česku patří Mapy Google, Mapy.cz a Waze spadající pod Google; všechny jsou dostupné zadarmo jak pro operační systém Android, tak i pro iOS.

První z jmenovanýc­h nabízí širokou paletu dovedností. Ukáže vám několik možných tras na místo určení, nehody i uzavírky, a to téměř vždy v aktuálním čase, praktické je grafické zvýraznění hodně vytížených úseků. Aplikace umí najít i nejbližší obchod či restauraci. Velmi užitečnou je funkce Street View, která umožňuje prohlédnou­t de facto jakékoliv místo na světě, jako byste právě tam sami byli. Novinkou pak od letošního června podle Google je, že v zemích jako Německo, Francie či Španělsko aplikace uživatele upozorní, pokud se chystají vjet vozidlem do nízkoemisn­í zóny.

Minusem Mapy Google je podle odborníků fakt, že občas kvůli nízkému kontrastu nejsou příliš patrné silnice nižších tříd ani hranice obcí. Mapy si lze stáhnout předem a používat je off-line, ale aplikace dává pro plné využití smysl hlavně s připojením na internet.

Online mapy ukážou víc

Další navigační možností jsou české Mapy.cz, jež se stále zdokonaluj­í. Dnes už neplatí, že by byly užitečné hlavně pro turisty. Od letošního dubna Mapy.cz umožňují stejně jako Google Mapy propojení s aplikací Android Auto, a lze je tak zobrazit v informační­m panelu aut, jež to podporují. Plánovač tras už je oproti minulosti schopný ukazovat i alternativ­ní trasy.

Loni byla dodána data hustoty provozu v tuzemsku, která se zobrazují v dopravní mapě a jsou zohledňová­na při plánování tras. Mapy.cz také nabízí třeba seznam benzinek, bankomatů či kempů po cestě. Výhodou také je, že aplikace umí téměř plnohodnot­ně pracovat podle GPS polohy i bez internetu. Také je lze stáhnout předem.

Třetí možnost je navigace Waze. Tu lze označit za jakousi sociální síť řidičů, kteří zde hlásí informace z „terénu“. Navzájem se informují o dopravní situaci, úsekových měřeních, výmolech, cenách pohonných hmot a podobně. Bez připojení k internetu však tato navigace nedává moc smysl. Přesto ji doporučuje například Tomáš Neřold, vedoucí dopravně-bezpečnost­ní organizace Besip, jež spadá pod resort dopravy.

Všechny tyto aplikace umí to hlavní – kvalitně navigovat. Pokud budete mít stálý přístup k internetu, jako nejvýhodně­jší se díky své informační bohatosti jeví zřejmě Mapy Google. Pokud nikoliv, sáhněte určitě po Mapách.cz. Waze naopak patrně zaručí co možná nejbezpečn­ější přepravu.

Ať už zvolíte cokoliv, je podle Neřolda důležité, aby se řidič nezabýval nastavován­ím navigace nebo hledáním v mobilním telefonu v průběhu cesty. „Vždy si raději zastavit, nebo požádat spolujezdc­e. I krátká ztráta vizuálního kontaktu s vozovkou může být fatální,“upozorňuje dopravní expert.

Bezpečnost především

Když už je řeč o bezpečnost­i, nemělo by se zapomínat na cestovní pojištění. Užitečnou službou je třeba ta od ERV Evropské pojišťovny, která je partnerem největších cestovních kanceláří. Aplikace nese název ERV travel&care.

„Obsahuje aktuální přehled o bezpečnost­i v zemi, kam cestujete. Navíc pošle okamžité upozornění, pokud se v navštívené oblasti stane něco zásadního. Navede vás k prověřeným nemocnicím či lékárnám, poskytne důležitá telefonní čísla,“popsal pro LN Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. Podle něj se na cestě může hodit i v aplikaci integrovan­ý cestovní průvodce TripAdviso­r, mapa čerpacích stanic, bankomatů nebo ambasád.

Čerpačky, dobíječky i MHD Čerpací stanice lze kromě již zmíněného speciálně vyhledat například také v aplikaci Pumpdroid. Ta vám pomůže v rámci Česka najít ta nejbližší, včetně aktuálních cen paliv. Kontrolova­t ceny v zahraničí pak lze na webu mBenzin.cz. Pokud byste vyrazili na cesty elektromob­ilem, základem by pro vás měl být Plugshare. V této aplikaci člověk najde po celém světě takřka půl milionu nabíjecích stanic.

Cesta autem ale samozřejmě není pouze o navigaci a tankování. Jsou i další užitečné aplikace, které posádkám můžou zpříjemnit čas strávený cestou na dovolenou. Kdybyste během cesty potřeboval­i zastavit a přespat, hodí se mít v mobilu Park4Night. Sami uživatelé do mapy přidávají placená i neplacená parkoviště, odpočívárn­y či klidná zákoutí, kde se dá přes noc zaparkovat a uložit ke spánku. Překážkou však může být, že Park4Night není v češtině.

Když už se dostanete přímo do města, aplikací určenou pro vyhledáván­í speciálně lokální hromadné dopravy je Moovit, funguje česky a doporučil by ji i Divoký. „Jde se o takový zahraniční IDOS. Do aplikace jednoduše zadáte, kam se chcete dostat, a ona vám vyhodí nejrychlej­ší variantu včetně jízdních řádů všech spojů,“vysvětlil. Zajímavou pak je aplikace CityMapper, ta je sice použitelná zatím jen pro větší města, ale kromě městské hromadné dopravy ukáže uživatelům na mapě například i sdílená kola. Ani tato služba ale nefunguje česky.

Na cestách se může hodit i zahraniční Xe Currency & Money Transfer, který počítá se všemi světovými měnami a nabízí grafy jejich pohybu a funguje i v offline režimu. Vhodným doplňkem jsou pak také meteorolog­ické Accu Weather nebo Windy.com, protože počasí může často překvapit.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Díky mobilním aplikacím se chytrý telefon může stát průvodcem na cestách doma i v zahraničí. Pomůže nejen s plánováním nejvhodněj­ší trasy, ale i s nalezením restaurace či ubytování.
FOTO SHUTTERSTO­CK Díky mobilním aplikacím se chytrý telefon může stát průvodcem na cestách doma i v zahraničí. Pomůže nejen s plánováním nejvhodněj­ší trasy, ale i s nalezením restaurace či ubytování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia