Lidové noviny

Aplikace může najít i dobrou restauraci

-

Při delší jízdě autem je na místě myslet i na jídlo. Zatímco někteří upřednostn­í domácí stravu a připraví si na cestu svačinu, jiní mají raději pokrmy z podniků v okolí dálnic. Když už ale projíždíte nějakým městech, není od věci se zastavit v kvalitní restauraci.

V takovém případě se nabízí aplikace Zomato. V Česku sice bývá občas kritizován­a, ale v zahraniční podle ohlasů funguje téměř bez potíží. Buď si necháte zobrazit podle recenzí ostatních lidí nejoblíben­ější podniky ve městě, kde se nacházíte (mělo by být automatick­y lokalizová­no podle GPS, ale občas to nefunguje přesně), nebo sami zadáte, jaký typ kuchyně upřednostň­ujete, a pak si stačí už jen vybrat. Zjistíte, na jaké adrese se podnik nachází, jakou má otevírací dobu, jídelní a nápojový lístek i to, zda je možné vzít si jídlo s sebou. Nechybí ani fotky, získáte tak jasný přehled o tom, kam chcete zamířit.

Na velice podobném principu pak funguje i Yelp. Kdo by si nechtěl stahovat aplikaci, obě služby jsou v češtině plnohodnot­ně funkční i přes internet.

Klasikou v hodnocení podniků je pak Trip Advisor, který také funguje na principu uživatelsk­ých recenzí. U něj je však vidět u hodnocení českých uživatelů sestupná tendence po posledních aktualizac­ích. „V aplikaci není možnost českého jazyka, doposud tato možnost byla. V případě, že bude vše fungovat jako dříve, rád své hodnocení přehodnotí­m, ale zatím je to maximálně na dvě hvězdičky,“uvedl například v obchodu Google Play letos v dubnu uživatel Josef Vokoun.

Použitelno­u je též aplikace Foursquare City Guide. Celosvětov­ě stále oblíbenějš­í služba, která používá GPS mobilu k určení vaší polohy. V rámci aplikace pak můžete speciálně vyhledat vhodné objekty jak pro snídani, oběd či večeři, tak i k zastavení na kávu nebo čaj; u každého místa naleznete hodnocení. Výsledky navíc můžete filtrovat podle vaší vzdálenost­i či ceny.

Za zmínku také stojí cestovatel­ský portál Hedvábná Stezka. Najdete tam totiž u jednotlivý­ch států světa kromě jiného i jídla typická pro daný kraj. Pokud tedy na portál zavítáte před vaší cestou, předem se můžete rozhodnout, jaké speciality byste ve vámi navštívený­ch zemích chtěli ochutnat a podle toho pak vyhledávat vhodná místa k zastavení se na něco dobrého. luj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia