Lidové noviny

Tvary, nad nimiž by mistři žasli

- EVA OBŮRKOVÁ

Vzpomínáte na hvězdy, zvonečky a další křehké vánoční ozdoby z malých třpytivých perliček, které jste vídali na vánočních stromečcíc­h u babičky a dědečka?

Ukládaly se do krabic vystlaných vatou a hedvábným papírem jako rodinné poklady a zdálo se, že jejich časy jsou nenávratně pryč.

Nedávno se ale perličkové ozdoby dočkaly mezinárodn­ího uznání: zápisu na reprezenta­tivní seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Roku 2020 se ryze česká ruční výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel ocitla bok po boku například s marockou přípravou a konzumací kuskusu, švýcarskou výrobou hodinek nebo dostihy dromedárů ve Spojených arabských emirátech.

Stopa vede do Krkonoš

Perličkové ozdoby se sice jako módní vánoční ozdoby uplatnily až na přelomu 19. a 20. století, samotné perličky ale vznikly mnohem dřív.

Vyráběly se v mnoha tvarech i barvách a ze severních Čech se vyvážely do celého světa, kde se používaly na náušnice, náhrdelník­y, brože, zdobení krojů, klobouků, šatů i divadelníc­h kostýmů. Šikovný perlař jich prý za jediný den dokázal vyrobit až tři a půl tisíce a na začátku 20. století se jejich výrobou živily tisíce rodin.

Do práce se zapojovali všichni, od dětí až po stařečky: vyfouknout ze skleněných trubic, postříbřit, nabarvit, pomalovat, posypat třpytkami, rozřezat, doplnit mačkanými, broušenými, sekanými a vinutými perlami, protáhnout drátek, tu uštípnout, tu smontovat, a na světě byla nová perličková ozdoba.

Potok, který se ztrácí v zemi

Dnes je Poniklá, nevelká obec na Semilsku, posledním a zároveň jediným místem na světě, kde se tyto ozdoby vyrábějí. Zvláštní jméno dal vesničce potok, který se ztrácí v zemi a pak se zase vynořuje – „poniklá“.

A zajímavost? Od roku 1902, kdy tu Stanislav Horna založil faktorskou firmu, se manufaktur­ní systém práce vlastně příliš nezměnil. Výrobu zastřešuje rodinná manufaktur­a Rautis, pro kterou podomácku pracuje několik desítek lidí. Foukači foukají, po nich se pak dostávají ke slovu řezači a navlékači. Než hotová ozdoba zamíří do světa, dotkne se jí přibližně šest párů rukou. Poctivá ruční práce je znát a zákazníci to dokážou ocenit.

Nová ozdoba na stromeček

I když tradiční postupy zůstaly stejné, ozdoby vypadají stejně jako ty vyrobené před sto lety a najdete je na vánočních stromcích po celém světě, něco se přesto změnilo.

Ačkoli jsou pořád nejoblíben­ější klasické perličkové hvězdičky, nad rozmanitos­tí tvarů by nejspíš staří mistři žasli: z Poniklé totiž míří do světa trojstěžní­ky, letadla, autíčka i vláčky, kola, kočárky, pohádkové postavy i zvířata.

Pokud chcete vidět, jak to všechno probíhá, jak se ozdoby vyrábějí od foukání perel až po vázání ozdob a co všechno dokážou šikovní lidé z Krkonoš vymyslet, vypravte se do Poniklé na exkurzi.

Manufaktur­a má otevřeno celý rok včetně víkendů a na Vánoce se tu klidně můžete začít těšit v horkých letních dnech. Otevřená je i kreativní dílna, kde si s přispěním rad od zkušenější­ch tvůrců vyzkoušíte výrobu na vlastní pěst.

Dílna pod širým nebem

Kromě vnitřní kreativní dílny tu mají i dílnu pod širým nebem, a tak si ozdůbku můžete vyrobit na čerstvém vzduchu, přímo před firemní prodejnou.

Při vyrábění můžete třeba popíjet kávu z nedalekého obchůdku Nad věcí, na hřišti u školy děti objeví vodní minipark, a kdo se chce s krkonošský­mi řemesly seznámit ještě důkladněji, ten může navštívit blízké Muzeum krkonošský­ch řemesel. Ozdobu si pak pro radost odvezete domů jako hezký suvenýr, aby vám za pár měsíců na vánočním stromečku připomněla hezký letní výlet.

Z Poniklé si však nemusíte odvézt jen vlastnoruč­ně vyrobenou ozdobu, ale také jakýkoliv výrobek z firemní prodejny (včetně hobby setů pro ty, které výroba vánočních ozdob vážně chytila), a dokonce i knížku. Seznámíte se v ní s historií a současnost­í perlařskéh­o řemesla, najdete v ní i autentická vyprávění několika „ozdůbkářů“, perlařský glosář a kapitolu o využití perliček na lidových krojích. Skoro polovinu knihy tvoří detailní návody na výrobu perličkový­ch ozdob.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO ČTK A MAFRA ?? Vydejte se do Poniklé na exkurzi třeba hned. Manufaktur­a má otevřeno celý rok včetně víkendů a na Vánoce se tu klidně můžete začít těšit v horkých letních dnech.
FOTO ČTK A MAFRA Vydejte se do Poniklé na exkurzi třeba hned. Manufaktur­a má otevřeno celý rok včetně víkendů a na Vánoce se tu klidně můžete začít těšit v horkých letních dnech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia