Lidové noviny

Transforma­ce covidem

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Jak se postavit na nohy po roce a půl pandemie covidu? Tu otázku si klade asi každý. Třeba když míjí zavřený hotel, obchod či hospodu a při pohledu na zaprášená okna si netroufá odhadnout, má-li ten podnik ještě šanci. EU k tomu přistupuje na vyšší úrovni a revolučněj­i. Plán investic pro Česko za 180 miliard korun, který v Praze představil­a Ursula von der Leyenová, lze shrnout asi takto: nechat být to, co už je beztak zastaralé, dotovat to, co míří k budoucnost­i.

„Zelená a digitální transforma­ce,“zaznělo na tiskovce šéfky Evropské komise a českého premiéra. Mnozí nad tím kroutí hlavou. Leyenová žádá odstranit emise CO2 ze silniční dopravy – rozuměj chce bezemisní elektroaut­a. Když ale přijde řeč na energetiku, už nemluví o bezemisníc­h, nýbrž o obnoviteln­ých zdrojích – rozuměj nechce bezemisní jaderné elektrárny. Jde to dohromady?

Čiší z toho ideologie, ale zároveň jasné poselství. Chceme-li získat prostředky na modernizac­i infrastruk­tury, vzdělání, vývoj, inovace i podporu podnikání, musíme se smířit s tím, že je dostaneme v jaksi ideologick­ém balení. Taková bude realita pocovidové EU a jinou na výběr nemáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia