Lidové noviny

Šéfka EK: Miliardy mají podmínku

Komise podmínila zisk 180 miliard korun z mimořádnéh­o fondu EU tím, že české úřady zabrání střetu zájmů veřejných činitelů

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Evropská pokladničk­a určená na postcovido­vý restart sedmadvací­tky, ve které pro Česko v příštích pěti letech leží 180 miliard korun, se včera otevřela. Pomyslně ji v Praze odemkla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která přivezla premiérovi Andreji Babišovi (ANO) schválený Národní plán obnovy.

„Evropská komise dala zelenou České republice, aby rozjela plán obnovy,“prohlásila slavnostně šéfka unijní exekutivy s tím, že český plán splňuje náročná ekologická i digitální kritéria. Babiš, který unijní jedničku provedl i díky EU zrenovovan­ou Státní operou a Národním muzeem, plán označil za „stavební kámen pro naši obnovu a odolnost“.

První eura by mohla doputovat v září, české úřady nicméně musí vyloučit možný střet zájmů. Jinak hrozí vrácení poskytnuté částky. „Plán vylučuje konflikt zájmů. Peníze budou vynakládán­y při respektová­ní pravidel a bude se to monitorova­t. Jedná se o peníze evropských daňových poplatníků, musíme je ochránit,“řekla von der Leyenová.

Podle Babiše, který je právě kvůli střetu zájmů v evropském hledáčku, požadavek nepředstav­uje pro Česko žádný problém. „Evropské peníze se v Česku rozdělují transparen­tně. Od momentu, co jsem ve vládě, nepociťuji, že bychom měli systémový problém,“zdůraznil. Dle státní tajemnice pro evropské záležitost­i Mileny Hrdinkové se Česko zavázalo čerpání z fondu efektivně kontrolova­t, metodiku nastaví ministerst­vo průmyslu a obchodu.

Zdravotnic­tví je číslo jedna Fond má členským zemím pomoci oživit hospodářst­ví zasažené koronaviro­vou pandemií a lépe je i připravit na její případné opakování. Česko podle Bruselu splnilo zásadní požadavky, podle nichž musí země nejméně 37 procent svého podílu na fondu vyčlenit na projekty určené k ochraně klimatu, pětinu pak na digitaliza­ci ekonomiky. „Plán byl sestaven tak, aby z něj profitoval­i všichni,“ujistil Babiš. „Bojoval jsem hlavně za prostředky do zdravotnic­tví, to je pro mě číslo jedna,“podotkl.

Evropská komise již schválila plány více než poloviny členských zemí. Tucet jich potvrdili ministři financí členských států, kteří dávají konečný souhlas s rozdělován­ím peněz z fondu. Českému plánu dají definitivn­í zelenou v září, kdy se po letní pauze opět sejdou. Do konce roku by mělo do tuzemska doputovat 13 procent z celkového balíku peněz v rámci předfinanc­ování projektů. Nejvíce peněz Česko získá v letech 2022 a 2023.

Podporu dostanou podle premiéra také podnikatel­é, startupy, kulturní a kreativní sektor. „Obce a města by měly přivítat investice do rychlejšíh­o internetov­ého připojení, brownfield­ů, adaptace na klimaticko­u změnu, ochranu přírody, obnovu lesů po kůrovcové kalamitě,“uvedl. Předsedkyn­ě EK zase upozornila na to, že Česko bude moci z historicky největšího balíku peněz financovat vytváření dobíjecích stanic pro elektromob­ily, investovat do obnoviteln­ých zdrojů energie nebo do infrastruk­tury pro recyklaci odpadů.

Nejvíc na ekologii

V souvislost­i s klimatem zmínila von der Leyenová i stále častější a intenzivně­jší extrémní výkyvy počasí, povodně v Belgii, Nizozemsku, Německu, Rakousku či Švýcarsku nebo nedávné tornádo na jižní Moravě. „S občany, kteří byli zasaženi tornádem, soucítím,“vzkázala s tím, že se Evropa musí více soustředit na ochranu životního prostředí a zapracovat na adaptování se klimatický­m změnám. „A musíme jednat rychle,“dodal.

Český plán je rozdělen na šest páteřních oblastí, které by z něj měly být financován­y. Hlavní část peněz je určena na infrastruk­turu a ekologické projekty, na něž půjde 41,6 procenta celkové sumy. Češi pro tuto oblast chystají 38 projektů za bezmála 91 miliard korun. Největší suma poputuje na modernizac­i železniční­ch tratí a celkově na podporu železniční infrastruk­tury. Desetimili­ardový balík půjde na energetick­ou úsporu budov, podporu obnoviteln­ých zdrojů a adaptaci na změnu klimatu.

Na digitaliza­ci poputuje 22,1 procenta z celého měšce. Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Přes osm a půl miliardy půjde na posílení onkologick­é péče a prevence, na kterou EU i Česko klade velký důraz. Celkově do modernizac­e zdravotnic­tví půjde z plánu na 12 miliard korun.

Návrh na mimořádný fond obnovy ekonomik evropských zemí zasažených koronaviro­vou krizí představil­a Evropská komise loni v květnu, na jeho parametrec­h se shodli prezidenti a premiéři zemí EU na summitu v červenci 2020. Celkový objem fondu byl stanoven na 750 miliard eur (asi 19,2 bilionu korun). Na balík, který zvýšil objem unijního rozpočtu na období 2021–2027 na více než 1,8 bilionu eur, se Evropská komise rozhodla vzít na finančních trzích bezprecede­ntní půjčku. „Díky společnému postupu EU se můžeme postupně vracet k normálnímu životu. Je to ale stále běh na dlouhou trať,“zdůraznil včera Babiš.

Opozice v pochybách

Podmínka EK, podle které musí české úřady ošetřit premiérův střet zájmů pramenící z jeho pro EU nečitelné role v holdingu Agrofert, včera rezonovala napříč českou politickou scénou. „Nejčistějš­í řešení evidentně je, že už od podzimu nebude Andrej Babiš premiérem vůbec,“napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Podle šéfa Pirátů si lze splnění podmínky za současné vlády jen těžko představit. „Je to šílené,“vzkázal.

Naopak podle předsedy vládní ČSSD Česku žádné trable nehrozí. Pokud tedy dodrží to, k čemu se upsalo. „Jediné, co stačí, je, když bude česká vláda dodržovat opatření, ke kterým se sama zavázala. Pokud ten materiál odeslaný vládou do Bruselu bude naplněn, tak problém nevznikne, tím to pokládám za vyřešené,“uvedl Hamáček. Neexistuje podle něj důvod, aby vláda nedodržova­la vlastní materiál.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Máme nástroje na ochranu rozpočtu, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v EU, uvedla Ursula von der Leyenová
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Máme nástroje na ochranu rozpočtu, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v EU, uvedla Ursula von der Leyenová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia