Lidové noviny

Smí se politik během pohromy smát?

Situace v německých regionech stižených přírodní katastrofo­u se včera mírně zlepšila, počet obětí však vzrostl na téměř 170.

- ROBERT SCHUSTER

Trvalo přesně tři dny, než se Německo po ničivých povodních, které zasáhly jeho západní část, vrátilo do režimu předvolebn­í kampaně.

Velkou zásluhu na tom má politik, jemuž v souvislost­i s přírodní katastrofo­u původně připadla role vrchního krizového manažera: Armin Laschet, premiér Severního Porýní – Vestfálska, regionu, který byl velkou vodou postižen nejvíc. Šéf zemské vlády pořádal pravidelné tiskové konference, vedl mimořádná jednání kabinetu. Postiženým sliboval „rychlou a nebyrokrat­ickou pomoc“, vše běželo zdánlivě, jak mělo.

Avšak v sobotu se Laschet, jenž je také předsedou křesťanský­ch demokratů (CDU), dopustil přehmatu. Doprovázel německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a do padesátiti­sícového města Erfstadt, kde došlo po několikade­nních vytrvalých deštích ke zhroucení domů, které podemlely masy vody. Během projevu hlavy státu před hasiči a záchranáři, při němž Steinmeier hovořil o rozsahu katastrofy a připomněl osudy těch, kteří přišli během krátké chvíle o všechno, stál Laschet několik metrů opodál. Kamery ho ale zachytily v družném hovoru s jeho spolupraco­vníky, s úsměvem od ucha k uchu.

Mohl tak vzniknout dojem, že premiér se nechová vzhledem k největší přírodní pohromě, která jeho region v posledních letech zasáhla, dostatečně důstojně.

Na sociálních sítích to Laschet vzápětí schytal se vším všudy. Pod heslem #LaschetLac­ht (Laschet se směje) se začal jako lavina šířit záběr smějícího se politika, jenž má ambici vést po podzimních celostátní­ch volbách příští německou vládu.

Kamery sice následně zachytily i prezidenta Steinmeier­a, jak se podobně družně a rovněž s úsměvem baví s okolím, když pak pro změnu hovořil Laschet, avšak prezident je „mimo soutěž“. Šéf CDU se později za své chování omluvil na sociálních sítích.

Laschet přitom dával od samého počátku najevo, že situaci, která zasáhla jeho spolkovou zemi, vůbec nepodceňuj­e. Již po prvních zprávách o zaplavenýc­h městech vyzýval spoluobčan­y k jednotě a solidaritě.

Laschet viní globální oteplování

Vedle toho označil prudké deště za důsledek globálního oteplování klimatu. Mnohé překvapilo, že premiér Severního Porýní – Vestfálska přišel s podobně zásadním prohlášení­m tak rychle.

Mohlo to ovšem souviset s blížícími se volbami, v nichž jsou hlavním konkurente­m jeho CDU Zelení. Právě pro ně je boj proti globálnímu oteplování hlavním bodem volebního programu. Když například Německo a celou Evropu v létě před třemi lety sužovala po dobu několika týdnů tropická horka, rostla jim výrazně voličská podpora.

Vedení Zelených si nyní dle všeho uvědomuje, jak je celá situace citlivá. Snaží se vyvrátit dojem, že by z toho chtěli těžit. „Teď je hodina záchranářů, nikoli hodina politiků, kteří tam jenom překážejí,“prohlásil jejich spolupředs­eda Robert Habeck.

Poněkud konkrétněj­i jejich dilema vyjádřil komentář v týdeníku Die Zeit. Přišel totiž s řečnickou otázkou: „Kolik vody musí odtéct, aby už nebylo neuctivé hovořit o politice namísto o osudech?“

Pro Zelené se ovšem může ukázat debata o případných vinících katastrofy jako dvousečná. Během posledních dvaceti let seděli celých dvanáct roků ve vládě Severního Porýní – Vestfálska. Měli zodpovědno­st za životní prostředí a ochranu klimatu, tudíž mohli prosadit opatření zmírňující možné dopady prudkých dešťů.

 ?? FOTO AP ?? Smích, který zavařil Laschetovi. Šéf CDU ztratil před volbami body.
FOTO AP Smích, který zavařil Laschetovi. Šéf CDU ztratil před volbami body.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia