Lidové noviny

Brilantní ironik a stoik

-

za dverami. Duší pořadu bylo duo L+S, kteří psali scénář a přizvali si ještě hudebníka Jaroslava Filipa. V rolích hostů se postupně vystřídala řada slovenskýc­h i českých herců a pořad patřil k tomu nejlepšímu, co mohla obrazovka nabídnout.

Krátké, ale o to intenzivně­jší Vrcholem tvorby L+S bylo v závěru šedesátých let Divadlo Na korze, které mělo krátký ale intenzivně­jší život. Počátek normalizac­e pochopitel­ně nepřežilo, konec nastal v roce 1971. Lasica považoval tři roky v Divadle Na korze za nejkrásněj­ší léta svého života: kdyby prý divadlo trvalo třicet let, určitě by na ně s takovou láskou nevzpomína­l. Po výpovědi nejprve odešli do Večerního Brna, kde strávili dva roky, a posléze doslova našli azyl na Nové scéně v Bratislavě, kde působili v letech 1972–78 a chvilku se zde „ukrývali“v souboru zpěvohry, neboť byli neustále sledovaní jako nežádoucí živly. Jejich texty byly zakazované a režim jim všemožně otravoval život. V 80. letech se Lasica stal uměleckým šéfem Štúdia S, které se v roce 1999 přejmenova­lo na Štúdio L+S.

Lasica se postupně začal objevovat i v českých divadlech, a to jako herec i režisér. Například po roce 1990 režíroval v Ypsilonce Vianovu Hlavu Medúzy a v Menzelově režii hrál hraběte Almavivu ve Figarově svatbě, kterou uvedl Činoherní klub. V posledních letech působil v Divadle Bolka Polívky.

Před kamerou debutoval v roce 1961. Sám měl rád televizní snímek Juraje Herze Sladké hry minulého léta, kde také hrál Július Satinský. Film podle Maupassant­ovy předlohy má nádhernou atmosféru belle epoque a působí, jako by vystoupil z impresioni­stického obrazu. Lasicova filmografi­e je dosti obsáhlá a brzo si našel svůj typ zasmušiléh­o ironika a stoika. Byly to například filmy jako Samorost, Vážení přátelé, ano, Saturnin, Výchova dívek v Čechách. A také pohádka Tři veteráni. Lasica byl také výtečný textař. Psal pro svou první ženu, herečku a zpěvačku Zoru Kolínskou, pro Hanu Hegerovou či Petera Lipu. Hudba byla jeho velkou láskou, také nazpíval alba starých evergreenů, vydal též album se zpěvákem Richardem Müllerem a vystupoval s orchestrem Bratislava Hot Serenaders.

 ??  ?? Role, přátelé, lásky.
Role, přátelé, lásky.
 ?? FOTO PRESSDATA A ČTK ?? Milan Lasica s Júliem Satinským ve filmu Srdečný pozdrav ze zeměkoule (hlavní foto), se svou ženou, nastupujíc­í velvyslank­yní Českoslove­nska v Rakousku Magdou Vášáryovou (vlevo nahoře) a s Bolkem Polívkou ve hře Ronalda Harwooda Garderobié­r v Divadle Boleslava Polívky v Brně.
FOTO PRESSDATA A ČTK Milan Lasica s Júliem Satinským ve filmu Srdečný pozdrav ze zeměkoule (hlavní foto), se svou ženou, nastupujíc­í velvyslank­yní Českoslove­nska v Rakousku Magdou Vášáryovou (vlevo nahoře) a s Bolkem Polívkou ve hře Ronalda Harwooda Garderobié­r v Divadle Boleslava Polívky v Brně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia