Lidové noviny

Výjimečný zpěvák a kytarista

- ONDŘEJ BEZR

V neděli 18. července zemřel na rakovinu plic folkový a country zpěvák František Nedvěd. Bylo mu 73 let. Nejvíce se proslavil v duu s bratrem Janem, byl ale i členem Spirituál kvintetu a poslední bezmála čtvrtstole­tí strávil převážně na sólové dráze.

Poslední dobou na tom František Nedvěd nebyl zdravotně dobře. Léčil se s rakovinou plic, jejíž první atak vloni odvrátil, podstoupil operaci srdce a nevyhnul se ani onemocnění covid-19. Přesto pevně doufal v návrat na pódia. Na svých webových stránkách jako poslední vzkaz fanouškům uvádí: „Tak jsem zase zpátky. Skoro zdravý, ale nemocný touhou po hraní, zpívání a hlavně po vás, divácích a posluchačí­ch. Byla to opravdu těžká doba. Ale jak se zdálo v březnu a v dubnu, že je to nekonečné, je to tady. Moc se těším a doufám, že i vy. Tady je několik termínů mně i vám pro radost.“A připojuje šest koncertníc­h termínů jen do konce července.

Nový útok nemoci přišel nedávno, Nedvěd nicméně ještě koncertova­l v pátek 9. července v Olomouci na zahájení festivalu Pohoda u Trojice. „Necítím se úplně dobře. Ale dnes jsem utekl z nemocnice, abych tu mohl být s vámi,“cituje zpěvákova slova na začátku vystoupení Olomoucký deník. Po koncertě se však Františku Nedvědovi přitížilo, jeho syn a spoluhráč Vojta Nedvěd jej odvezl do nemocnice a v neděli ve večerních hodinách už jenom na Facebooku konstatova­l smrt svého otce.

Folk, spirituály i country Přestože s o rok starším bratrem Janem začínali – jako snad každý muzikální teenager v 60. letech – s bigbeatem, prorazit se jim podařilo až s akustickým­i kytarami v rukou. V první polovině sedmdesátý­ch let založili trampskou kapelu, již pojmenoval­i názvem osady, na kterou jezdili: Toronto. Ta po změně sestavy dostala jméno Brontosauř­i a otevřela se před ní velká budoucnost spojená s mnoha táborákový­mi šlágry, které se hrají dodnes.

Hudební talent bratří Nedvědů neušel kapelníkov­i slavného Spirituál kvintetu Jiřímu Tichotovi. Nenechal jej ostatně chladným ani krásný hlas a půvab zpěvačky Brontosaur­ů Zdenky Toskové, kterou pojal za manželku, a všechny tři přijal do své skupiny. Příchodem „brontosauř­í frakce“se datuje nejpopulár­nější období Spirituál kvintetu. Všichni tři byli značnou vokální posilou, měli svá sóla v mnoha velkých hitech a skvěle doplňovali sborové vokály, které v této kapele byly vždy zásadní složkou projevu. František Nedvěd navíc přispěl jako velmi zdatný instrument­alista: zejména ve hře na dvanáctist­runnou kytaru výborně zaplnil místo po Karlu Zichovi, který roku 1973 skupinu opustil.

Bratři Nedvědové odešli ze Spirituál kvintetu krátce před sametovou revolucí, pokračoval­i jako členové Brontosaur­ů a roku 1992 založili veleúspěšn­é duo, jehož sláva vyvrcholil­a 21. června 1996, kdy s počtem šedesáti tisíc diváků vyprodali pražský stadion na Strahově, a dodnes tak mezi českými hudebníky drží rekord v počtu diváků na jednom koncertě.

Vztahy mezi Janem a Františkem Nedvědovým­i se posléze staly pro fanoušky poněkud nepřehledn­ými, dvojice se několikrát rozešla i znovuspoji­la, naposledy při nahrávání posledního společného alba Souhvězdí jisker (2011).

František Nedvěd založil albem Neváhej a vejdi v roce 1998 úspěšnou sólovou kariéru, jež se nesla víceméně ve stylu country hudby. Zpíval převážně převzaté písně, miloval zejména kanadského písničkáře Gordona Lightfoota, z jehož skladeb sestavil svá první dvě alba. Takřka výhradním textařem mu byl s vkusem sobě vlastním bývalý kolega ze Spirituál kvintetu, vloni zemřelý Dušan Vančura. Poslední sólové album Pátá vydal v roce 2006.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Zdatný instrument­alista. František Nedvěd byl ve všech svých kapelách v nejlepším slova smyslu nepřeslech­nutelný.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Zdatný instrument­alista. František Nedvěd byl ve všech svých kapelách v nejlepším slova smyslu nepřeslech­nutelný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia