Lidové noviny

Moravské divadlo chystá tři premiéry

-

Moravské divadlo Olomouc chystá na začátek nadcházejí­cí divadelní sezony hned tři premiéry. Jde o tituly, které nestihlo uvést kvůli koronaviro­vým opatřením v předchozí sezoně. Diváci se mohou těšit na novinky z opery, baletu i činohry. První premiéry budou uvedeny v září a říjnu, program na celou sezonu zveřejní zástupci divadla na začátku srpna.

První premiérou bude 3. září baletní inscenace Sólo pro tři v choreograf­ii a režii Petra Zusky. „Sólo pro tři považuji za jedno z vrcholných děl Petra Zusky. Moc si přeji, aby naše představen­í mělo stejný úspěch jako inscenace v Národním divadle,“uvedl umělecký šéf Michal Štípa. Taneční divadlo je poctou třem zpívajícím básníkům – Karlu Krylovi, Vladimiru Vysockému a Jacquesi Brelovi.

O tři týdny později se po více než roce od původně plánované premiéry dočká prvního uvedení před publikem jediná opera Ludwiga van Beethovena Fidelio. „Nikdy jsem nezažil – a doufám, že už nikdy nezažiji – situaci, kdy by se tolikrát přesouvala premiéra. Náš Fidelio měl být loni připomínko­u výročí a oslavou hudebního génia. To se bohužel nepodařilo,“uvedl umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. Inscenaci nastudoval režisér Josef Novák.

Říjnovou novinkou bude Pan Scrooge, adaptace Vánoční koledy od Charlese Dickense. Pod divadelní úpravou je podepsaný uznávaný slovenský režisér Marián Pecko. „Dobře víme, že pan Pecko je jeden z mála režisérů, který dokáže vytvořit takzvané rodinné představen­í, na které mohou jít děti v doprovodu rodičů a prarodičů. Proto padla volba na Pana Scrooge. Vánoční koleda dostane v našem divadle podobu velkého magického, pohádkovéh­o divadelníh­o zážitku pro všechny generace,“uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl. Premiéra bude v pátek 8. října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia