Lidové noviny

Co je dobré vědět před příjezdem:

-

Památník Joachima Barranda ve Skryjích: otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, www.muzeumtgm.cz

Geopark Barrandien: celková rozloha geoparku je 4316,3 kilometru čtverečníc­h a zasahuje poměrně velkou část Prahy, Středočesk­ého a Plzeňského kraje. Informace o návštěvnic­kých a informační­ch centrech, tipy na pěší i cyklistick­é výlety a komentovan­é prohlídky najdete na https://geoparkbar­randien.cz/

VÍTE, ŽE?

Trilobitům věnoval Barrande pouze první díl své dvaadvacet­isvazkové práce Systeme silurien du centre de la Boheme. Dílo ojedinělé obsahem i rozsahem mělo 6000 stran, zahrnovalo

1160 obrazových tabulí a popisovalo více než 3550 druhů většinou do té doby neznámých prvohorníc­h zkamenělýc­h organismů.

Své monumentál­ní přírodověd­né sbírky včetně 10 000 zlatých, určených na dokončení svého díla, Barrande daroval Národnímu muzeu v Praze. Necelý rok po jeho smrti po něm byly pojmenován­y Barrandovs­ké skály.

Jeden z nejslavněj­ších druhů českých trilobitů Sao hirsuta je také znám jako chlupáček skrejský. Na skryjských nalezištíc­h se však vyskytoval jen ojediněle a v současnost­i je téměř nemožné jej objevit.

Pro hledání zkamenělin platí na naučné stezce ve Skryjích stejná pravidla jako jinde: v suti smíte kutat dle libosti, ale je přísně zakázáno narušovat skalní stěny, kamenné bloky a vylamovat je z vrstev.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia