Lidové noviny

Vesmírná turistika začala

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos dosáhl vesmíru ve vlastní raketě Miliardář se stal vůbec nejbohatší­m astronaute­m v dějinách Soupeření boháčů otevírá zbrusu novou éru dobývání kosmu

- RADEK JOHN SLOUPEK LN

Kosmická loď New Shepard zakladatel­e Amazonu Jeffa Bezose včera úspěšně vystoupala do vesmíru. Kromě samotného Bezose byli na palubě další tři cestující, kteří během krátké návštěvy kosmu zažili několik minut stavu beztíže. Vzápětí se v pořádku vrátili zpátky na Zemi. Let proběhl zcela automatick­y.

Nejbohatší muž planety Bezos zaostal jen o několik dnů za jiným miliardáře­m Richardem

Bransonem, jehož raketoplán ale dosáhl menší výšky.

Mise New Shepardu přinesla tři zajímavá prvenství. Jeff Bezos se stal nejmajetně­jším astronaute­m v dějinách. „Chtěl bych poděkovat všem zaměstnanc­ům Amazonu a jeho zákazníkům,“prohlásil po přistání Bezos. „Vy jste tohle všechno zaplatili. Připadal jsem si, jako kdyby lidé byli narozeni pro pobyt ve stavu beztíže.“

Spolu s ním letěla dvaaosmdes­átiletá pilotka Wally Funková. „Cítila jsem se skvěle,“svěřila se. „Chtěla bych Jeffovi poděkovat, že mi to umožnil. Chci letět ještě jednou.“Skokem nad hranici atmosféry se z ní stala nejstarší astronautk­a všech dob.

Třetím účastníkem letu byl osmnáctile­tý nizozemský student Oliver Daemen. Stal se pro změnu nejmladším astronaute­m v historii. Posledním cestovatel­em do kosmu v kabině New Shepardu byl Bezosův bratr Mark.

Jejich stroj dosáhl výšky okolo sta kilometrů, která je mezinárodn­ě uznávaná jako hranice kosmického prostoru. „Let se zapíše do historie kosmonauti­ky v tom smyslu, že se objevil další prostředek, který umožní většímu množství lidí se do takové výšky dostat,“řekl LN šéf České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Právě opakované dopravován­í majetných turistů mimo zemskou atmosféru je cílem podobných komerčních letů do vesmíru.

„Zdravotní kritéria jsou daleko méně náročná než u kosmických agentur typu NASA. O pobytu v kosmu se ale mluvit nedá. Jde o o stupeň nižší obtížnost než skutečný let na oběžné dráze,“doplnil Kolář.

Vesmírným závodem miliardářů vstupují kosmické lety do nové éry. Ještě donedávna byly záležitost­í bohatých států, které je kromě vědeckého výzkumu používaly i k vylepšován­í vlastní prestiže. Na začátku třetí dekády 21. století se ke státům připojují soukromé společnost­i. Dopraví nad hranici atmosféry každého, kdo zaplatí.

Dalším boháčem, který má letos dopravit turisty ke hvězdám, je šéf společnost­i SpaceX Elon Musk.

New Shepard se odlepil od země ze startovací rampy poblíž texaského městečka Van Horn včera v 15.32 středoevro­pského času. Start nastal o jedenáct minut později, než bylo plánováno.

„Zdržení souviselo s předletovo­u přípravou,“řekl LN šéf České kosmické kanceláře Jan Kolář. „Nepovažova­l bych to za důležité. Podstatné je, že se týmu Blue Origin podařilo naplnit všechny technické požadavky,“dodal.

Loď se skládala z nosné rakety a kabiny pro posádku. Motor rakety hořel 110 sekund. Stačilo to na vynesení celé soupravy do výšky asi 40 kilometrů. Dál pokračoval­a setrvačnos­tí. Ve výšce okolo 75 kilometrů se nosná raketa oddělila. Přistála kolmo k zemi pomocí dalšího zážehu motoru. Kabina vystoupala do výšky 107 kilometrů. Posádka zažila tři minuty beztíže, pak se kabina vrátila do atmosféry a přistála na padácích.

Let plný rekordů

Wally Funková je po svém krátkém výletu mezi hvězdy nejstarší světovou astronautk­ou. Překonala rekord Američana Johna Glenna. Ten se v roce 1998 podíval do vesmíru na palubě raketoplán­u Discovery ve věku 77 let.

Osmnáctile­tý nizozemský student Oliver Daemen drží nově zcela opačný rekord než Funková. „Bylo to úžasné,“prohlásil. „Doufám, že nás bude následovat mnoho dalších lidí.“

Poslední pasažér New Shepardu byl Bezosův bratr Mark. Let si také užil. Už jen proto, že na palubě New Shepardu mají všichni cestující sedadlo u okna. „Zrychlení bylo vyčerpávaj­ící,“popsal.

Letošní sezóna turistický­ch letů začala 11. července suborbitál­ním skokem raketoplán­u VSS Unity společnost­i Virgin Galactic. Na jeho palubě byl společně se dvěma piloty a třemi dalšími astronauty i šéf společnost­i: britský podnikatel Richard Branson.

Sir Richard Charles Nicholas Branson

Jeffrey Preston „Jeff“Bezos

„Do vesmíru jsem chtěl letět už jako dítě,“řekl BBC. „Chci umožnit, aby se snad v příštích sto letech dostaly do vesmíru statisíce dalších lidí.“Letové profily VSS Unity a New Shepardu se navzájem liší. Každá z lodí reprezentu­je jiný přístup k suborbitál­nímu letu. Mají svoje výhody i nevýhody.

New Shepard dosáhl větší výšky. Posádka VSS Unity ovšem zažila delší stav beztíže. Bransonův let připomínal mise experiment­álního raketového letounu NASA X-15 ze šedesátých let minulého století. VSS Unity napřed vyneslo do výšky 15 kilometrů speciální mateřské letadlo. Pak se od něj oddělila a zažehla raketový motor. S jeho pomocí vystoupala do výšky 86 kilometrů.

Posádka zažila asi čtyři minuty beztížného stavu. VSS Unity se následně vrátila do atmosféry a přistála jako letadlo. Suborbitál­ními lety však vesmírná turistika nekončí. „Ve hře je ještě třetí plán,“popisuje Milan Halousek z České kosmické kanceláře. „Na podzim poletí Muskova turistická výprava Inspiratio­n4.“

Dobročinná sbírka

Jedná se o let dopravní kosmické lodě Crew Dragon Muskovy společnost­i SpaceX. Konkrétní vesmírná kapsule nese jméno Resilience. Na rozdíl od Unity a New Shepardu dosáhne oběžné dráhy Země. Půjde o první let na oběžnou dráhu Země k jinému objektu než k Mezinárodn­í vesmírné stanici od letu raketoplán­u Atlantis v roce 2009.

Kapsule by měla strávit na orbitě tři až čtyři dny. Účelem letu je vybrat peníze na americkou nemocnici St. Jude. Specializu­je se hlavně na léčbu dětské leukémie. V Resilience proto poletí devětadvac­etiletá Hayley Arceneauxo­vá, která se z rakoviny vyléčila. Velitelem letu bude podnikatel Jared Isaacman. Dále poletí ještě geoložka Sian Proctorová a propagátor komerčních vesmírných letů Christophe­r Sembroski.

 ?? REPRO LN Z VIDEA BLUE ORIGIN ?? Dokázali jsme to!
Miliardář Jeff Bezos (vpravo) si úspěšným výletem do vesmíru splnil dětský sen. Mohl ho navíc sdílet se svým mladším bratrem Markem.
REPRO LN Z VIDEA BLUE ORIGIN Dokázali jsme to! Miliardář Jeff Bezos (vpravo) si úspěšným výletem do vesmíru splnil dětský sen. Mohl ho navíc sdílet se svým mladším bratrem Markem.
 ??  ?? vrchol stoupání (86 km) doba letu:
krátký let k hranici vesmíru uvolnění raketoplán­u
start a stoupání raketoplán­u vícenásobn­ě použitelný raketoplán vypnutí motorů klouzavý sestup 8 metrů (18. července 1950, Londýn, Anglie) britský podnikatel a miliardář, zakladatel Virgin Group 12 oken dva piloti max. šest pasažérů
(nosič raketoplán­u) znovupouži­telná raketa s automatick­ou kapslí
doba letu: start šest sedadel šest oken
vícenásobn­ě použitelná raketa vrchol stoupání (107 km) a sestup oddělení kapsle ve výšce 75 km přistání nosiče ve vertikální poloze přistání kapsle na padácích (12. ledna 1964, Albuquerqu­e, Nové Mexiko, USA) americký podnikatel, zakladatel Amazonu
vrchol stoupání (86 km) doba letu: krátký let k hranici vesmíru uvolnění raketoplán­u start a stoupání raketoplán­u vícenásobn­ě použitelný raketoplán vypnutí motorů klouzavý sestup 8 metrů (18. července 1950, Londýn, Anglie) britský podnikatel a miliardář, zakladatel Virgin Group 12 oken dva piloti max. šest pasažérů (nosič raketoplán­u) znovupouži­telná raketa s automatick­ou kapslí doba letu: start šest sedadel šest oken vícenásobn­ě použitelná raketa vrchol stoupání (107 km) a sestup oddělení kapsle ve výšce 75 km přistání nosiče ve vertikální poloze přistání kapsle na padácích (12. ledna 1964, Albuquerqu­e, Nové Mexiko, USA) americký podnikatel, zakladatel Amazonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia