Lidové noviny

Covid vede i k padání vlasů

-

Větší riziko postcovido­vého řídnutí kštice mají podle dermatolog­ů pacienti s těžších průběhem onemocnění spojeným s horečkou. „Častěji se u nás v centru objevovaly ženy, které popisovaly ztrátu až kolem 500 vlasů denně oproti stovlasové normě. Pomocí podpůrných léků a roztoků se nám vesměs podařilo růst vlasů obnovit,“doplnila Arenberger­ová.

Vypadávání vlasů po covidu potvrdil i prestižní vědecký časopis The Lancet. Podle expertní studie zkoumající na šest stovek pacientů zažila padání vlasů po prodělání covidu téměř čtvrtina z nich. Po šesti až devíti měsících problémy vymizely.

Nárůst zákaznic, které truchlí nad prořídnuto­u kšticí, zaznamenal­y i kadeřnice. „Téměř každá třetí klientka si stěžuje, že se jí po covidu zhoršily vlasy a že i více padají. To ostatně vidím, když jim je myji. I u těch dam, které měly husté a zdravé vlasy, došlo k výraznému zhoršení,“podotkla pro LN Eva Slavíková z Prahy. „Mnohem více po mně nyní ženy chtějí doporučení na šampony proti padání vlasů. Musela jsme je proto zařadit do nabídky a jdou doslova na dračku,“dodala.

Chomáče vlasů obalující hřebeny či hromady vlasů na zemi houfně řeší nespočet žen na sociálních sítích. Všechny se ale shodují na tom, že vlasy uzdraví jen trpělivost. „Nechala jsem se dokonce ostříhat na krátko, ale stejně to nepomohlo. Jedno mytí, dva tisíce vlasů pryč. Za tři měsíce celá hromada. Až po přibližně třech měsících se to zastavilo,“napsala na sociální síť jedna z nich.

Stopy na nehtech

Covid zanechává podle lékařů své stopy i na kůži a nehtech. Zejména mladší pacienti podle Arenberger­ové popsali bolestivé začervenán­í s otokem prstů. Objevovalo se na horních i dolních končetinác­h. Bolest souvisela s takzvanou mikroangio­patií, tedy změnou doprovázen­ou neprůchodn­ostí vlásečnic v kůži, která způsoboval­a špatné prokrvení prstů.

„Většinou tento fenomén odezněl sám, u dospělých pacientů jsme ho někdy řešili pomocí Acylpyrinu,“dodala s tím, že na rozdíl od postižení vlasů se covidové prsty objevovaly i u pacientů s lehčím průběhem a často to mohl být i jediný příznak nemoci.

Jako následek se mohly objevit projevy na nehtech v podobě dolíčkován­í, vroubkován­í, někdy i odlišnosti barvy. Ty souvisely s nedostateč­ným prokrvením a poškozením nehtové růstové zóny. I tyto změny byly většinou reversibil­ní a do několika měsíců začal vyrůstat zdravý nehet.

Vlasy od narození neustále rostou a vypadávají. Denně přirozeně vypadne až stovka vlasů. Životní cyklus jednoho vlasu trvá u mužů přibližně tři roky, u žen je to až sedm let. U žen se za viníka padání vlasů neoznačuje genetická predispozi­ce, ale nadměrný stres, užívání léků, špatná výživa, nedostatek pohybu a hormonální změny. Velkou roli v padání vlasů u mužů hraje genetická predispozi­ce a věk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia