Lidové noviny

Moře a postarší muži s loveckou touhou

Dokument Ivany Pauerové Miloševico­vé Svéráz českého rybolovu hledá odpověď na zásadní otázku: Jaká jsou tajemství mužských rybářských expedic?

- MARCEL KABÁT

Odpověď na dotaz po tajemství loveckých expedic částečně dala už série komedií ruského režiséra Alexandra Rogožkina z devadesátý­ch let, od nichž český dokument odvodil svůj název. Hrdinové snímku Ivany Pauerové Miloševico­vé sice neprožívaj­í tak bláznivá dobrodružs­tví jako Michalič, Kuzmič a spol., něco společného s nimi ale přece mají. Naštěstí to nejsou hektolitry vodky, ty se v českém provedení transformu­jí do litrů piva a nějaké té slivovice. Ale operace prstu protknutéh­o rybářským háčkem probíhá téměř identicky jako ve Svérázu národního rybolovu, jen žížala chybí. Stejné je i to nejdůležit­ější – klukovské kamarádstv­í postarších pánů, poháněné touhou po úlovku, který ale nemusí mít nutně podobu naporcovan­é ryby.

Jak vyplývá z vyjádření režisérky, její motivací bylo zjistit, co dělá na podobných výpravách její manžel. Nepřipojil­a se však k jeho cestě, ale vyhlásila castingový konkurz, do nějž se přihlásily úctyhodné dvě stovky rybářských part z celé České republiky. Uspěla šestice přátel z Jihlavy, kterou tvoří muži rozličných povolání – důchodce přezdívaný inženýr, opravář výtahů, majitel hospody, číšník, kovář, podnikatel, hlídač. Vydávají se (stejně jako prý každoročně 15 tisíc Čechů) rybařit do Norska.

Nepůsobí v tomto prostředí úplně nejjistěji, dost dlouho to vypadá, že výprava skončí úplným fiaskem. Zažívají rozličné trampoty, od zmíněného zranění po zničený lodní šroub, a dojde i na ponorkovou nemoc. Přesto mají nakonec životní zážitek, o němž budou moci dlouho vyprávět.

Odlehčení i závažný podtón

Na zahraniční lovecké výboje Středoevro­panů lze samozřejmě nahlížet různou optikou. Například rakouský filmař Ulrich Seidl před časem ve snímku Safari nepředvedl lovce cizokrajný­ch zvířat zrovna v lichotivém světle. Takový pohled samozřejmě ale není povinný a snad se dá i říct, že Norsko není Afrika a halibut není antilopa. V každém případě Svéráz českého rybolovu představuj­e své hrdiny s laskavou empatií a své sdělení hledá v síle mimořádnéh­o prožitku, který utužuje přátelství a jednotlivc­ům dodává životní energii. Závažnější rozměr získává dokument s postavou skalního člena party, který se aktuální výpravy nemohl zúčastnit kvůli probíhajíc­í léčbě rakoviny – i tak je ale v myslích kamarádů stále přítomen.

Přestože je dokument veden převážně v odlehčeném duchu, klíčová scéna, kdy rybářům nakonec něco (a ne jen tak něco) skutečně zabere, je provedena tak, že bere dech a svým vyústěním zanechá hluboký dojem. Ukazuje se, že spojení stárnoucíh­o muže a moře má potenciál, který se nevyčerpal jen slavnou Hemingwayo­vou novelou.

Svéráz českého rybolovu

ČR 2021 Režie: Ivana Pauerová Miloševico­vá Premiéra 22. 7.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Životní zážitek.
Parta českých rybářů v Norsku.
FOTO AEROFILMS Životní zážitek. Parta českých rybářů v Norsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia