Lidové noviny

Zničit Zemana

Zdrženlivo­st může senátorům přinést zisk

- Martin Zvěřina

stavní komise Senátu včera nedoporuči­la, aby senátoři jednali na plénu o případném prohlášení prezidenta Miloše Zemana za neschopnéh­o vykonávat mandát. Oznámil to senátor Zdeněk Hraba (STAN) s tím, že komise nenašla v podkladech dostatečné důkazy. Když k tomu přičteme zdrženlivé výroky předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS), nemusel by Senát sesazení prezidenta Zemana projednáva­t alespoň před volbami. Třeba si senátoři uvědomí, že kampaň proti prezidento­vi může jejich vlastním stranám před říjnovými volbami dost uškodit. Dnešní opozice se chystá oslovit co nejširší skupinu voličů a v takovém případě by ostrá či spíše jedovatá a hysterická senátní kampaň jejich zájmy mohla poškodit. Leckomu to zní nepochopit­elně, ale příliš ostré výpady vůči hlavě státu odrazují část voličů.

Ne že by prezident Zeman nezaslouži­l kritiku, na to dělá příliš kroků „přes čáru“, nicméně k základní výbavě politika patří schopnost poznat, kdy má mluvit a kdy je lepší mlčet.

Nejsilnějš­ím umravňovat­elem prezidenta je silná sněmovna a pokud se v ní po volbách sejdou zástupci opozice v dostatečné­m počtu, lze očekávat, že prezident si nebude tolik dovolovat. A to se v Zemanově případě v minulosti už potvrdilo, vzpomeňme, jak byl krotký vůči vládní většině vedené Bohuslavem Sobotkou.

Buď se senátoři uklidní a pomohou svým stranám k lepšímu výsledku, byť se tím připraví o velice sledovaný televizní přenos, ve kterém by si za potlesku části voličstva od plic zanadávali na hlavu státu, nebo podlehnou touze po slávě a stanou se na den hvězdami všech myslitelný­ch mediálních kanálů, avšak v posledku pomohou Miloši Zemanovi. Za prvé si stranické sekretariá­ty potvrdí, že senátoři jsou neřízené střely, za druhé velice zúží manévrovac­í prostor příští sněmovně a část z jejího osazenstva dopředu naštvou, protože ji postaví před hotovou věc, a za třetí prezident jim poděkuje, protože potvrdí tezi, že Senát zdivočel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia