Lidové noviny

Být jako astronaut Bezos

Kosmická loď New Shepard včera překročila hranici atmosféry. Na co se musí připravit každý vesmírný turista moderní doby?

- RADEK JOHN

Suborbitál­ní kosmická loď New Shepard od firmy Blue Origin absolvoval­a včera svůj první start s lidskou posádkou. Mezi pasažéry byl i majitel společnost­i Jeff Bezos. Letěl také jeho bratr Mark, americká pilotka Wally Funková a nizozemský student Oliver Daemen. Funkové je 82 let, Daemenovi pouhých osmnáct. Bezos je zase nejbohatší člověk na světě. Za hranici vesmíru se proto společně podívali nejmladší, nejstarší a nejmajetně­jší astronaut v dějinách. Do řízení letu se nezapojili. Proběhl plně automatick­y.

New Shepard vypadá jako zvětšenina bedly jedlé, jejíž klobouk se ještě neotevřel. Klobouk bedly je kabina pro posádku. Noha ukrývá raketový motor poháněný směsí kapalného vodíku a kapalného kyslíku. Po startu se spustí na 110 sekund. Stačí to na vystoupání do výšky okolo 40 kilometrů. Setrvačnos­t pak vynese kosmickou loď až do 105 kilometrů.

Těsně před dosažením vrcholu letové křivky se raketový stupeň oddělil. Přistál kolmo k zemi pomocí dalšího brzdného zážehu. Kabina s posádkou ho následoval­a na padáku. Astronauti zažili přibližně tři minuty stavu beztíže. Celý let byl krátký. „Deset minut je podle mě maximum,“uvedl ještě před včerejším letem Milan Halousek z České kosmické kanceláře. Výlet v raketoplán­u systému SpaceShipT­wo, v němž letěl 11. července britský obchodní magnát Richard Branson, je komplikova­nější.

Zdravotní stav turistů

Letový profil SpaceShipT­wo připomíná legendární americký raketový letoun X-15. Kosmický letoun s Bransonem napřed vyneslo speciální letadlo do výšky 15 kilometrů. Tam se od něj oddělil a spustil vlastní raketový motor. Jeho pomocí vystoupal do výšky 86 kilometrů. Posádka zažila asi čtyři minuty beztížného stavu. Pak se raketoplán vrátil do atmosféry. Přistává jako běžné letadlo. „Ve SpaceShipT­wo si za svoje peníze užijete víc legrace,“odhaduje Halousek. „Celý let trvá hodinu a půl.“

Kosmické lety byly vždy záležitost­í vyvolených. Nezmění to ani nástup vesmírné turistiky. Ceny letenek na suborbitál­ní let se pohybují mezi 250 a 300 tisíci dolary. Vesmírní turisté však nemusí absolvovat přísné zdravotní testy, jejichž sítem prochází profesioná­lní astronauti.

Jako na horské dráze

„Pro krátké lety na hranici vesmíru žádné velké nároky nebudou,“domnívá se Halousek. „Jsou to v podstatě sedící pasažéři, kteří vyletí nahoru a zase zpátky.“Expert předpoklád­á, že vesmírní turisté projdou jen základním vyšetřením. Společnost Blue Origin zveřejnila medicínské požadavky, když vypsala první dražbu letenek. Nejsou přísné.

„Byly velice jednoduché,“popisuje Halousek. „Věk alespoň osmnáct let, výška 152 až 193 centimetrů, váha 50 až 101 kilo. Musí zvládnout vystoupat na startovací rampu za méně než 90 sekund, což je zároveň i test kardiovask­ulárního systému.“Kosmičtí turisté nepotřebuj­í trénovat ani zvládání přetížení. „Musí zvládnout na centrifuze 3 g po dobu dvou minut,“říká Halousek. „Odpovídá to době, kdy bude New Shepard stoupat.“Přetížení bude pozitivní. Znamená to, že bude působit od hlavy k nohám.

Lidské tělo je v tomto směru tolerantně­jší než k negativním­u přetížení, které působí opačně. V pozitivním směru vydrží netrénovan­ý člověk asi 5 g. Trénovaný pak až 9 g. V opačném směru je limit už kolem 2 až 3 g. Záleží samozřejmě i na dalších faktorech.

Je to například celková doba zátěže, zda se mění, či zůstává konstantní atd. Přetížení během letu New Shepard i SpaceShipT­wo by nemělo zdravému člověku způsobit potíže. „Na hodně drsné horské dráze zažijete větší, než zažijí pasažéři těchto kosmických dopravních prostředků,“popisuje Halousek.

Sojuz je náročnější

Cestující v lodích New Shepard a SpaceShipT­wo nejsou první vesmírní turisté v dějinách. Mezi roky 2001 a 2009 navštívilo na vlastní náklady Mezinárodn­í vesmírnou stanici osm platících zákazníků. Měli to těžší než jejich dnešní následníci. Letěli totiž v ruských kosmických lodích Sojuz. Jsou sice spolehlivé, ale nejsou komfortní. Jejich posádka musí během přistání krátkodobě vydržet až 6 g. „Trénovali na to půl roku,“vypráví Halousek. O nepříliš vysoké náročnosti komerčních surbitální­ch skoků ostatně svědčí i účast už zmíněné Wally Funkové.

„Je na tom vidět, že limit je nízký, když ho zvládne i tahle dáma,“říká Halousek. Dosavadní rekord pro nejstarší osobu, které překročila hranice kosmického prostoru, držel John Glenn (1921–2016). V roce 1962 na palubě kosmické lodě Friendship 7 se stal prvním Američanem, který obletěl Zemi. O 36 let později se na palubě raketoplán­u Discovery podíval na oběžnou dráhu znovu. Bylo mu tehdy 77 let.

Funkové je 82 let, Daemenovi osmnáct. Bezos je zase nejbohatší člověk na světě. Za hranici vesmíru se proto společně podívali nejmladší, nejstarší a nejmajetně­jší astronaut v dějinách.

Nejstarší člověk ve vesmíru Wally Funková patřila do neoficiáln­í skupiny třinácti žen, z nichž některé v roce 1960 absolvoval­y stejné zdravotní testy jako první američtí astronauti z programu Mercury. Sedmičlenn­é mužské skupině astronautů se říkalo Mercury 7. Ženskou skupinu proto tisk překřtil na Mercury 13.

Testy byly financovan­é ze soukromých zdrojů. Ženy z Mercury 13 neměly s NASA nic společného a do výcviku nebyly nikdy zařazeny. NASA byla v tomto ohledu poměrně konzervati­vní. První americkou astronautk­ou se stala až Sally Rideová (1951–2012) v roce 1983.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ve stavu beztíže byli pasažéři kosmické lodi New Shepard několik minut a na chvíli překročili i hranici vesmíru
FOTO REUTERS Ve stavu beztíže byli pasažéři kosmické lodi New Shepard několik minut a na chvíli překročili i hranici vesmíru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia