Lidové noviny

Z utrácení Čechů jsme nadšeni

Každý si nemůže dovolit tričko za tisíc korun, říká šéf Primarku pro střední Evropu Maciej Podwojski

- LENKA JANČAROVÁ

Dámská trička začínají na 55 korunách a sedm párů ponožek lze pořídit za 80 korun. Irský řetězec s levnou módou už před více než měsícem expandoval do Česka a v Praze otevřel svou první tuzemskou prodejnu. Oblastní manažer pro Polsko, Slovinsko a Česko Maciej Podwojski vysvětluje v rozhovoru pro LN, že si mohou dovolit prodávat zboží za nízké ceny, protože šetří mimo jiné na reklamě. „Polovinu všech našich prodejů tvoří základní kousky, jako jsou trička, ponožky nebo spodní prádlo,“říká Podwojski.

Pražský Primark se nachází v novém objektu Květinový dům na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice. K mání zde vedle oblečení pro dospělé a děti je i obuv, módní doplňky, spodní prádlo, ale také potřeby pro domácnost. Příští rok značka otevře další prodejnu v Brně.

LN První dny po otevření Primarku v Praze se před obchodem tvořily dlouhé fronty. Očekával jste takový zájem zákazníků?

Konečně jsme mohli otevřít náš první obchod v Česku a máme radost z reakce zákazníků. Byl to pro nás obrovský milník. Navíc se nám podařilo dostat na ikonické Václavské náměstí, kde máme prodejnu o ploše 4600 metrů čtverečníc­h. Zákazníci jsou rádi, že mají teď Primark blízko a nemusí za ním cestovat.

LN Prodejnu jste měli původně otevřít už v loňském roce, ale kvůli koronaviru jste to museli posunout. Jak náročné bylo otevření v době pandemie?

Přesně tak, měli jsme jiné plány, ale museli jsme se přizpůsobi­t situaci. Otevřeli jsme až ve chvíli, kdy jsme byli přesvědčen­í, že dokážeme zajistit bezpečné prostředí pro naše zaměstnanc­e a zákazníky. Museli jsme proto přijmout určité limity, třeba omezený počet nakupující­ch nebo jasně na podlaze označit bezpečné rozestupy. Kompletně jsme přestavěli pokladny, aby měli zákazníci více místa a ochránili jsme naše zaměstnanc­e. Byla to velká výzva a nová zkušenost.

LN Jak vypadá nákupní košík typického českého zákazníka v Primarku?

Největší zájem je teď samozřejmě o letní kolekci, zejména o květinové vzory. Prodejům vévodí žabky, kraťasy a ručníky na pláž. Otevřeli jsme v létě, takže počasí se přirozeně promítá také do prodejů. Velký zájem je i o naše licencovan­é produkty s motivy z produkce společnost­i Disney nebo Marvel.

Překvapilo nás, že jsou Češi velcí fanoušci basketbalu, protože jsme měli úžasnou odezvu na NBA (nejvyšší americká basketbalo­vá liga – pozn. red.) kolekci. Obecně ale polovinu všech našich prodejů tvoří základní kousky, jako jsou trička, ponožky nebo spodní prádlo. Ne všichni naši zákazníci chtějí poslední výkřiky módy. Na to nesmíme zapomenout.

LN Kolik průměrně český zákazník v Primarku utratí?

Máme nařízení, že nesmíme komentovat konkrétní čísla. Ale mohu vám říci, že jsme zatím nadšení.

LN Příchod Primarku do Česka rozpoutal debatu o takzvané rychlé módě (velmi levná a lehce dostupná móda, která se vyrábí v obrovském množství bez ohledu na životní prostředí či pracovní podmínky zaměstnanc­ů – pozn. red.). Třeba tričko u vás stojí 55 korun. Jak je to možné?

Naším cílem je prodávat udržitelno­u módu, kterou si může dovolit každý. Pracujeme velmi tvrdě, abychom udrželi ceny tak nízko. Rozhodně děláme mnoho věcí úplně jinak než naše konkurence. Primark má po celém světě téměř 400 obchodů, což nám dovoluje objednávat materiál a následně nechávat šít oblečení za velmi nízké ceny. Nedáváme žádné peníze na reklamu a neprodávám­e naše zboží online, čímž ušetříme hodně peněz. Neutrácíme třeba za drahá ramínka, věšáky nebo balení. Neznamená to ale, že prodáváme zboží s nízkou kvalitou.

LN Udržitelná móda, protipól takzvané rychlé módy, je už pár let na vzestupu a zákazníci se stále častěji zajímají o původ materiálu a pracovní podmínky při výrobě oblečení. Co na to říkáte?

Každý si ale nemůže dovolit tričko za tisíc korun. Jsme přesvědčen­í o tom, že udržitelno­st by neměla jít ruku v ruce s vysokou cenou. Myslíme si, že by si měl každý dovolit udržitelno­u módu.

LN Kde necháváte šít oblečení?

V několika zemích. Je to třeba Čína, Bangladéš, Indie nebo Turecko.

LN Kdo je tedy vaše cílová skupina?

Primark je skutečně pro všechny. Nezáleží na velikosti, tvarech, stylu nebo rozpočtu. Nakoupíte si u nás oblečení, doplňky nebo třeba vybavení do domácnosti.

LN Druhou tuzemskou prodejnu otevřete v Brně. Bude to konečné číslo?

Ano, přiblížíme se zákazníkům v Brně a příští rok otevřeme obchod v nákupním centru Olympia. V současné době chceme co nejlépe poznat české zákazníky a reagovat na jejich poptávku. Zároveň se budeme soustředit na otevření v Brně. Potom uvidíme, co nám přinese budoucnost. Současně se soustředím­e na Slovensko, kam expandujem­e příští rok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia