Lidové noviny

Kultovní chanelka šroubuje ceny

- LENKA JANČAROVÁ

Trh s luxusním zbožím dostal během pandemie na frak. Paradoxně kultovní značka Chanel reaguje dalším zdražování­m. Za poslední rok a půl zvedla ceny hned dvakrát. Symbolem pandemické inflace může být její ikonická černá prošívaná kabelka – ta podražila o v přepočtu desítky tisíc korun.

Chanel poprvé zvýšil cenovky loni v květnu, a to asi o 15 procent. Společnost navýšení vysvětlova­la mimo jiné rostoucími cenami některých materiálů a nejistotou směnných kurzů mezi eurem a některými lokálními měnami. V říjnu přišel nárůst o dalších pět procent.

Tehdy už ho následoval­a i konkurence, mimo jiné Louis Vuitton, Dior nebo Gucci. Během pandemie údajně museli zvýšit ceny, aby vylepšili své marže.

Trh ztratil čínské zákazníky Cestovní ruch totiž zamrzl a s ním i luxusní nákupy. Po celém světě zákazníci v roce 2019 utratili asi 281 miliard eur za luxusní zboží, přičemž ze 40 procent se na tom podíleli Číňané. Tržby francouzsk­ého módního gigantu LVMH, pod který spadají velikáni jako Louis Vuitton nebo Tiffany, ovlivňují občané říše středu dokonce podílem 80 procent. Většinu luxusních nákupů navíc uskutečňuj­í v zahraničí, což nyní dlouho nebylo možné kvůli pandemický­m restrikcím. Chanel teď tedy chce dohnat ztráty a zahojit se.

Na začátku letošního července oznámil další zdražení, opět zhruba o patnáct procent. A zřejmě nebude poslední, protože finanční šéf značky Philippe Blondiaux se nechal slyšet, že ceny bude módní dům upravovat dvakrát do roka.

Od července vzrostla cena kabelky Chanel 19 o deset procent. Více si připlatí i zájemci o kabelky Chanel Classic Medium a Classic Jumbo Flap, které podražily o 15 procent. V prvním případě částka vzrostla v přepočtu téměř na 170 tisíc korun za jeden kus, ve druhém na 185 tisíc. Verze Classic Maxi dokonce překročila hranici 200 tisíc korun.

Drahé bude ještě dražší Server The Fashion Law popsal, jak s časem rostla cena ikonické kabelky Medium Classic Flap Bag, jejímž autorem je návrhář Karl Lagerfeld. Ještě v roce 2016 vyšla v přepočtu na 106 tisíc korun. Loni to už bylo asi 141 tisíc. Po posledním nárůstu ceny se prodává téměř za 170 tisíc korun.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Podle serveru Korea Times se někteří zákazníci rozhodli, že už zkrátka „nebudou kupovat předražené zboží“. Věrní fanoušci se ale chystají udělat přesný opak. Předpoklád­ají, že ceny dále porostou a později bude možné kabelku prodat až za dvojnásobe­k. Chanelky lze vnímat jako investici podobnou umění. Možná se tak bude opakovat situace z loňského května, kdy se začaly na sociálních sítích šířit informace, že Chanel dramaticky zvedne ceny. Zákazníci z Číny a Jižní Koreje tehdy stáli před prodejnami nekonečné fronty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia