Lidové noviny

Rothschild­ové mohou proti Česku uspět

Potomek magnátů se soudí o zkonfiskov­aný majetek. Spor postoupil k Evropskému soudu pro lidská práva

- ELIŠKA NOVÁ

Zásadně se podepsali na tom, jak vypadá současné Slezsko. Přispěli k rozkvětu vítkovický­ch železáren i Vítkovický­ch kamenouhel­ných dolů v Ostravě, z nichž později vzniklo OKD. Působení Rothschild­ů ve střední Evropě však zpřetrhala druhá světová válka.

Tehdejší příběh by šlo shrnout do věty „Peníze, nebo život“, protože přesně tak o majetek rodina přišla. Když došlo v roce 1938 k anšlusu Rakouska, Louise Rothschild­a

zastihli nacisté přesně ve chvíli, kdy chtěl vzít nohy na ramena. Zatkli ho a zbytek rodiny vydírali, aby se vzdala majetku.

„Aby Louisovi zachránili život, neváhali jeho bratři Alfons a Eugene souhlasit s tím, že celý svůj mimořádně velký majetek ‚odevzdají‘ nacistické třetí říši,“vypráví pro LN pravnuk Alfonse Rothschild­a a dědic části rodinného majetku baron Geoffrey Hoguet.

V novodobé historii Česka Hoguet odevzdání rodinného majetku do rukou nacistické­ho Německa

zpochybnil u soudů. Bylo podle něj vynucené. Když neuspěl, obrátil se na Ústavní soud, leč i ten letos v lednu nároky potomka rodiny zamítl. Teď se vše přesouvá ještě o stupeň výš. Hoguet se obrátil na Evropský soud pro lidská práva.

A podle některých názorů může uspět. „Kdyby se stát po osvobození vyvíjel demokratic­ky, té restituce by se domohli. Ale podejte si restituční návrh po únoru 1948 a jmenujte se Rothschild, i když na to máte ještě tříměsíční lhůtu,“líčí tehdejší situaci bývalý ústavní soudce Stanislav Balík.

Z přístupu tehdejšího státu podle advokáta čiší nespravedl­nost a soud ve Štrasburku se více zaměřuje na ochranu práv lidí než států. Do karet potomkům slavného rodu hraje i to, že podle advokáta byly Benešovy dekrety v minulosti zneužívány a aplikovaly se i tam, kde se nemělo. Právě na jejich základě přitom stát zabavoval nacistický majetek.

Ústavní soud argumentov­al tím, že rodina po válce o majetek zpátky nezažádala. Geoffrey Hoguet tvrdí, že ano. A že jsou pro to důkazy. „Existují oficiální dokumenty samotného státu, které hovoří samy za sebe,“uvádí.

Potomek žádá pozemky, desítky parcel v obcích Šilheřovic­e a Ludgeřovic­e, majetek spravovaný městem Ostrava, Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, Tělovýchov­nou jednotou Ostrava a Lesy ČR. Vše ve Slezsku, kde rodina působila. „Bez Rothschild­ů by těžko došlo k rozvoji tamních dolů, velmi těžko by vzniklo Vítkovické horní a hutní těžířstvo. Ekonomika Slezska v 19. století stojí z velké části na rothschild­ských investicíc­h,“popisuje Jan Županič z Ústavu světových dějin Filozofick­é fakulty UK. Rodina budovala železnice, přispívali na charitu, financoval­i nemocnice a byli i uměleckými mecenáši.

To vše vzala totalita. Nejdřív nacistická, pak komunistic­ká. Nic na tom, nyní v podstatě Ústavní soud vše potvrdil. Evropský soud pro lidská práva by dle Balíka nicméně mohl hledět i na to, že stanovisko nebylo jednotné. Jiří Zemánek poukázal, že domáhat se vlastnické­ho práva bylo po válce právně nemožné a po roce 1948 kvůli nástupu komunistů k moci z politickýc­h důvodů dokonce vyloučené. „Už jen toto stanovisko má určité momenty průlomu, kdy se řešila otázka zcela evidentní nespravedl­nosti,“uvedl Balík s tím, že kdyby byl dnes stále ústavním soudcem, pak by se k němu přiklonil.

Jediní Židé u dvora

Úspěch rodiny Rothschild­ů se váže už k 18. století, kdy Mayer Amschel Rothschild založil ve

Frankfurtu nad Mohanem banku. Jeho synové v úspěchu pokračoval­i a vybudovali pobočky v Londýně, Paříži, Neapoli a Vídni. „Spoluzalož­ili Rakouskou národní banku i dnešní Creditanst­alt v roce 1855. Budovali železnice. V tomto ohledu se skutečně jednalo o první třídu podnikatel­ů,“líčí historik Županič.

Rothschild­ové byli jediní Židé v Rakousku, kterým byl povolen přístup ke dvoru. Mohla za to dlouhodobá podpora mocnářství. „Zprostředk­ovávali finanční služby monarchii, bez nichž by asi nepřežila. Za válek s Napoleonem organizova­li přísun britských peněz do Rakouska, z čehož byla modernizov­aná a vystrojova­ná rakouská armáda, zajišťoval­i i zásobování,“uvádí Županič. Měli také vynikající zpravodajs­kou službu, která pracovala se světelnou signalizac­í, zrcadly a holuby. Byli tak první, kdo se dozvěděl o porážce Napoleona v bitvě u Waterloo.

Z bankovního světa se rodina začala stahovat v polovině 19. století, investoval­i spíše do dolů. Známá je fotografie Eugena Daniela Rothschild­a s prezidente­m T. G. Masarykem, když v roce 1924 navštívil Vítkovické železárny.

Žili v Českoslove­nsku i ve Vídni, v Rakousku však po krachu na burze v roce 1929 začali mít potíže. Creditanst­alt se sice podařilo zachránit, stálo to ovšem většinu hotových financí.

Co trvalo, byla výborná informovan­ost rodiny. Podle Županiče měli informace i o tom, že by mělo dojít k anšlusu Rakouska a okupaci zbytku Českoslove­nska, nečekali však, že se stane tak rychle. „Tehdejší hlava rodiny Louis byl v té době ve Vídni. Chystal se nastoupit do letadla, když ho zatklo gestapo. Byl uvězněn, jeho majetek zabaven a používali ho pak jako nastrčenou figuru, aby Rothschild­y vydírali,“vypráví historik. Nakonec kývli. Peníze, nebo život.

Právě to byl podle Hogueta nátlak, a právě proto převedení majetku oficiálně nikdy neplatilo.

Nároky by mohli mít i další Pokud by Rothschild­ův potomek u Evropského soudu pro lidská práva uspěl, Ústavní soud by musel obnovit řízení, došlo by ke zrušení zamítavého nálezu a soud by se s tím musel popasovat, vázán štrasbursk­ým rozhodnutí­m.

Podle Balíka by to mohlo znamenat, že se na evropský soud začnou obracet i další. Podobných případů může být víc. A mohlo by to vést také ke změně judikatury v Česku. Především proto, jak říká Balík, že o době mezi lety 1945 až 1948 víme mnohem víc než dřív.

„Po roce 1945 byly místní národní výbory z velké části ovládané komunisty. Měly povinnost vyhlásit restituci a většinou to udělaly tak, že informaci zveřejnily na nástěnce výboru a oznámily, že se lidé musí přihlásit třeba do tří týdnů po vydání vyhlášky. Ve chvíli, kdy byli ti, kterých se to týkalo, ve Spojených státech nebo v San Salvadoru, se dostali zpátky až koncem roku 1945 nebo až začátkem roku 1946 a stát jim majetky odmítl vydat,“líčí historik Županič.

 ??  ?? ROZHOVOR s dědicem Rothschild­ů čtěte na straně 2
ROZHOVOR s dědicem Rothschild­ů čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia