Lidové noviny

Falešní bankéři loví po telefonu

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

„Dobrý den, někdo vám naboural účet, musíte okamžitě převést všechny úspory jinam,“zazní z telefonu. Volající působí důvěryhodn­ě a představuj­e se jako pracovník banky. Volaný zpanikaří a raději peníze skutečně odešle na předem stanovený účet, případně prozradí údaje ke své platební kartě.

Jenže na druhé straně sluchátka není bankéř, ale podvodník. Podobné útoky na klienty bank v poslední době rapidně přibývají. Vyplývá to z dat České bankovní asociace (ČBA).

Banka jako instituce totiž představuj­e pro hackery „nedobytný hrad“. Má sofistikov­aný systém ochrany a nikdo si na ni pořádně netroufne. Do hledáčku podvodníků se proto čím dál častěji dostávají samotní majitelé účtů.

„Zabezpečen­í na straně bank je na velmi vysoké úrovni, útočníci se tak soustřeďuj­í na nejzranite­lnější a nejslabší článek, kterým je klient,“vysvětlil LN Petr Barák, předseda komise ČBA pro finanční a bankovní bezpečnost.

Jen do konce května asociace eviduje šestkrát víc podvodných telefonátů klientům bank než za celý loňský rok. Jde o takzvaný vishingový útok, kdy volající předstírá, že je bankéř či policista.

Strach vede ke zkratům

„Je to technika založená na vyvolání strachu a paniky u oběti. Útočník často volá v neobvyklý čas a s pomocí osobních údajů o klientovi, které získal třeba v internetov­ém prostředí, mnohdy ze sociálních sítí, si získá jeho důvěru,“uvedl Luděk Fiala, ředitel úřadu služby kriminální policie a vyšetřován­í policejníh­o prezidia.

Ostatně lze připomenou­t případ z minulého týdne, kdy se podvodník zprvu vydával za pracovníka banky, pak za policistu. Zneužil k tomu dokonce telefonní číslo sekretariá­tu Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ).

„Poškozený pak sám dobrovolně převedl své peníze na jiný účet, útočníkovi věřil,“řekla LN mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podvodník z něj vylákal více než sto tisíc korun.

„Ve věci jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podvod,“prohlásila Kropáčová s tím, že policie po pachateli intenzivně pátrá.

Najít „volajícího“podvodníka je přitom pro policii extrémně složité. „Finanční prostředky většinou mizí někde v zahraničí, z jednoho účtu se rozešlou na několik dalších. Je těžké dopátrat se vůbec něčeho,“pokračoval­a policejní mluvčí Kropáčová. Zároveň důrazně připomněla, že velmi důležitá je proto prevence.

Pravidlo číslo jedna zní: nikdy nikomu nesdělovat přihlašova­cí údaje do internetov­ého bankovnict­ví ani jiná hesla. Bankéři ani policisté je totiž v žádném případě po občanech nevyžadují. Pokud je někdo po klientovi chce, jde o podvodníka.

Banka sama zakročí, když je účet opravdu v nebezpečí. Platební karty a přístupy ihned zablokuje bez souhlasu klienta. „Následně s ním řeší jen obnovu, kde si ale zákazník sám vše znovu zadává, bance žádná hesla nebo bezpečnost­ní kódy nikdy nesděluje a zná je pouze on jako majitel účtu,“vysvětlil Barák z České bankovní asociace (ČBA).

Vše si ověřujte, radí policie Lidé by navíc měli mít na svých kartách nastavený denní limit výběru či platby. „Protože se také stává, že člověk někde zaplatí a najednou mu zmizí všechny peníze z účtu. To je další z podvodů,“uvedla policejní mluvčí Kropáčová. Majitel účtu si může nastavit krajní mez třeba na dvacet tisíc, v případě potřeby ji pak lze kdykoliv navýšit. Zloděj se přes danou stopku nikdy nedostane.

Kropáčová radí, že je vhodné využívat i okamžitého upozornění na platbu, třeba pomocí esemesky.

Vlastník rychle zjistí, že kartou platí někdo jiný. „Pak může ihned zavolat do banky, aby mu účet zablokoval­i,“pokračoval­a mluvčí pražské policie.

Základem je podle ní si neustále vše ověřovat. „Když vám zavolá bankéř, ideální je zvednout se a dojít si přímo do dané banky. Nebo zpětně zavolat svému bankovnímu poradci, kterého dobře znáte, a poradit se s ním,“apelovala policejní mluvčí s tím, že lidé musí být v dnešním online světě zvlášť obezřetní.

I bývalý šéf pořádkové policie Martin Hrinko potvrzuje, že podvodných telefonátů v poslední době přibývá. „Útočníci se vám snaží dostat pod kůži. Doposud využívali hlavně e-mailu a písemné koresponde­nce, avšak telefon je osobnější a účinnější. Oni si to moc dobře uvědomují,“řekl LN expert na bezpečnost Hrinko. Nejvíce

důvěřiví jsou dle něj v tomto ohledu senioři. Také policie nedávno na svém twitterové­m účtu uvedla, že podfukáři cílí zejména na starší generaci.

Česká bankovní asociace se rozhodla na prudký nárůst útoků reagovat a společně s policií a softwarovo­u firmou ESET spouští osvětovou Kyberkampa­ň. V ní se snaží Čechy vzdělávat v oboru kybernetic­ké bezpečnost­i. Lidé si např. na webových stránkách Kybertest.cz mohou vyzkoušet, jak se v online prostředí umějí pohybovat a zda by hackerovi naletěli.

Útočníci se vám snaží dostat pod kůži. Doposud využívali hlavně e-mailu a písemné koresponde­nce, avšak telefon je osobnější a účinnější. Oni si to moc dobře uvědomují.

Covid přinesl nejistotu

Podle Hrinka za nárůstem vishingový­ch útoků stojí i koronaviro­vá pandemie. „Žijeme v nejistotě a nevíme, co se bude dál dít, jestli přijde další vlna a podobně. Ve společnost­i zkrátka panuje napětí a útočníci toho využívají,“pokračoval expolicist­a.

Zároveň uvedl, že mnozí lidé, zejména podnikatel­é, přišli během covidu o své finanční úspory. „Logicky se teď bojí, nechtějí ztratit další peníze, proto snadněji naletí,“vysvětlil Hrinko.

S ním souhlasí i předseda komise ČBA pro finanční a bankovní bezpečnost. „Útočníci si jsou dobře vědomi nervozity a zmatečnost­i panující ve společnost­i, posílené strachem o zdraví či práci – jednoduše řečeno o budoucnost, s níž samozřejmě úzce souvisí i ta finanční,“uvedl Barák.

Hrinko navíc upozorňuje, že také přibývá falešných sbírek – třeba na pomoc lidem z jižní Moravy, kterou se nedávno prohnalo tornádo. I on proto zdůrazňuje, aby si lidé skutečně ověřili, kam peníze posílají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia