Lidové noviny

Lipovská: Zvažuji vstup do politiky

- MICHAL BERNÁTH

Členka Rady ČT ekonomka Hana Lipovská pokukuje po kariéře v politice. Nabídky prý má od parlamentn­ích stran na vysoká místa na kandidátká­ch.

V Česku existuje mocná sféra politickýc­h stran a za ní ještě mocnější zájmové skupiny napojené na ty nejvyšší sféry byznysu. Takovou mocenskou mapu nakreslila v nedávném rozhovoru pro LN ekonomka a členka Rady ČT Hana Lipovská. Bojovat se prý proti této chiméře dá jedině skrze politiku. K tomu může podle jejích slov brzy dojít.

„Připouštím si možnost, že bych do politiky mohla vstoupit,“řekla LN po včerejším zasedání Rady ČT. Vkročit do politickéh­o kolbiště by prý mohla už během říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Uzávěra kandidátek je třetího srpna.

A v barvách které strany? „Otevřeně říkám, že mám několik nabídek na poměrně vysoce volitelná místa na kandidátká­ch,“uvedla radní České televize. Konkrétní být ale nechtěla.

Upřesnila aspoň, že šlo vždy o strany pravicové a konzervati­vní, se zastoupení­m ve sněmovně. Hodně napověděla už nedávno ohlášená akvizice nové strany pod vedením kontroverz­ního poslance Lubomíra Volného zvoleného původně za SPD. Jeho Volný blok povede v Praze „věčná kandidátka“Jana Bobošíková, blízká spolupraco­vnice Lipovské z Institutu svobody a demokracie. Společně také připravují pořad v rámci youtubovéh­o kanálu Aby bylo jasno, jež Bobošíková moderuje.

Lipovská LN řekla, že s Bobošíkovo­u vstup do politiky probírala a dohodly se, že příští týden představí, jak bude jejich spolupráce fungovat. Videa na YouTube prozatím produkovat přestanou.

Není jednička, spíš dvojka Nedávno se navíc na veřejnosti objevila fotka, na níž v jedné z kaváren přilehlých ke sněmovně sedí u stolu jak s Bobošíkovo­u, tak s Volným i jeho stranickým kolegou poslancem Marianem

Bojkem. Podle Lipovské však o žádné volební namlouvání nešlo, s oběma prý probírala agendu sněmovního volebního výboru, jehož jednání bylo na poslední chvíli zrušeno.

O angažmá ekonomky kritické k současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi by se podle toho, jak strany blíže charakteri­zovala, mohla ucházet třeba ještě Trikolora, po odchodu Václava Klause mladšího personálně oslabená, případně SPD Tomia Okamury. „Některé z těch nabídek byly tak významné, že by znamenaly prakticky automatick­ou vstupenku do sněmovny,“sdělila radní ČT.

Zda vstup do politickýc­h vod oznámí už v těchto volbách či později, zatím nechce spekulovat s tím, že si nechává v tomto směru otevřenou mysl.

Nehrne se prý ale do postavy viditelnéh­o lídra. „Profesor Petr Piťha mi kdysi říkal, že jsme rozené dvojky. Jako dvojky jsme absolutní jedničky, ale jako jedničky jsme absolutní nuly,“vysvětlila Lipovská, že svou roli vidí spíše jako analytická podpora, což je jí pozice bližší.

Mladá ekonomka se postarala o rozruch na úplný závěr včerejšího jednání Rady ČT. V době, kdy předseda Rady Pavel Matocha končil zasedání a všichni se balili k odchodu, si vzala Lipovská ještě slovo. V něm oznámila, že podala trestní oznámení pro podezření z několika trestných činů na některé představit­ele firmy Médea a České televize, stejně jako na několik dalších členů Rady. Pro LN uvedla, že se jedná o záležitost­i, které Rada v minulosti už projednáva­la.

Mediální agenturu Médea vlastnil až do loňského jara miliardář Jaromír Soukup, kdy v ní většinový podíl koupila čínská investiční skupina CITIC.

Do souvislost­i s Českou televizí se agentura dostala v rámci soudního sporu, ve kterém od Médey jakožto dlužníka vymáhá firma Lipian Trade několik pohledávek. V rámci tohoto řízení zástupci Lipian Trade uvedli, že podle jejich informací Médea dluží České televizi několik desítek milionů korun.

Na kauzu se ředitele Dvořáka ptala Lipovská na zasedání Rady ČT v únoru. Ptala se například, proč veřejnoprá­vní televize uzavírala s Médeou další smlouvy i po odvysílání reportáže z roku 2019, která hovořila o stamiliono­vých závazcích po splatnosti. Šéf televize podrobnost­i probírat odmítl. „Je to živá kauza, až se celá věc vyřeší, budu vás informovat,“odpověděl tehdy Dvořák.

Většina včerejšího jednání Rady ČT se již tradičně nesla v duchu osobních útoků a hádek. Jedním z hlavních bodů mělo být projednává­ní právních služeb pro potřeby Rady.

Na to mělo vedení ČT původně najmout advokátní kancelář. Způsob výběru a údajnou zaujatost vítězné kanceláře Becker a Poliakoff však napadl ve svém rozboru radní Jiří Šlégr. Jeho zpráva se měla na aktuálním zasedání Rady projednat, avšak nedošlo na ni.

Sám Šlégr ji z programu stáhl poté, kdy si postěžoval, že vyjádření Dvořáka dorazilo teprve předchozí den v šest hodin večer a radní tak neměli šanci si jej prostudova­t. „Považuji to za nestandard­ní, materiály máme dostávat s předstihem, toto nepřišlo ani 24 hodin před začátkem,“prohlásil bývalý hokejista na Dvořákovu adresu.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Prakticky automatick­ou vstupenku do sněmovny by prý pro Hanu Lipovskou znamenala místa na kandidátká­ch, která jí strany nabídly
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Prakticky automatick­ou vstupenku do sněmovny by prý pro Hanu Lipovskou znamenala místa na kandidátká­ch, která jí strany nabídly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia