Lidové noviny

Ve Francii do kina jen s covidpasem

-

Ve Francii začala platit povinnost prokázat se zdravotnic­kým pasem při návštěvě kin, muzeí, sportovišť a míst, kde je více než 50 lidí pohromadě. Dokument musí obsahovat potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativním testu na koronaviru­s. V zemi přibývá kvůli šíření nakažlivěj­ší mutace delta potvrzenýc­h případů covidu-19, za uplynulých 24 hodin se prokázalo přes 18 tisíc nákaz. „Šíření viru zrychlilo během jediného týdne řádově o 150 procent, to jsme nikdy předtím nezažili,“varoval francouzsk­ý ministr zdravotnic­tví Olivier Véran.

Francouzsk­á vláda, která hovoří v souvislost­i s nárůstem počtu nakažených o čtvrté vlně epidemie, oznámila nutnost používání zdravotnic­kých pasů ve „volnočasov­ých a kulturních místech“před devíti dny. Spolu se záměrem zavést povinné očkování pro veškerý zdravotnic­ký personál to způsobilo nápor na očkovací centra. Minulé úterý se k očkování za jediný den zaregistro­val téměř milion Francouzů.

Roušky mohou dolů

Pro francouzsk­ý sektor kultury, který se zotavuje po několika měsících nucených uzávěr, bylo oznámení o zdravotnic­kých pasech jako „ledová sprcha“, napsala AFP. „Na papíře to vypadá, že půjde o skvělé léto se skvělými filmy. Ale máme tu zdravotnic­ké pasy, je hezké počasí a spousta lidí se proto rozhodne, že do kina nepůjde,“okomentova­l rozhodnutí majitel legendární­ho pařížského kina Grand Rex Alexandre Hellmann.

Provozovat­elé kin, muzeí, divadel a festivalů se dělí na ty, kteří se obávají poklesu návštěvník­ů a ty, kteří doufají, že nová opatření, která se zatím týkají jen dospělých, příliš lidí neodradí. Zejména proto, že účastníci velkých akcí, kteří se prokážou zdravotnic­kým pasem, nebudou muset nosit ochranné roušky. Ochranu dýchacích cest mohou dočasně zavést jednotlivé departemen­ty kvůli zhoršení epidemické situace v dané oblasti nebo pořadatelé jednotlivý­ch společensk­ých akcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia