Lidové noviny

Vedlejší efekty

USA se smiřují s ruským plynovodem do Evropy

- Marek Hudema

Spojené státy byly vždy proti tomu, aby evropští členové NATO kupovali plyn z Ruska. Američanům se totiž nezdálo fér, aby vydávaly nejvíc peněz z aliance na obranu před Ruskem a jejich spojenci zároveň posilovali svoji závislost na Moskvě. Teď ale ze svých výhrad trochu ubrali a už nechtějí zastavit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa.

Co se stalo? Americký prezident Joe Biden zřejmě realistick­y uznal, že výstavbě nového plynovodu stejně nezabrání. Stejně to ostatně dopadlo už v osmdesátýc­h letech minulého století, když se tehdejší americký prezident Ronald Reagan marně snažil zabránit stavbě nového plynovodu ze Sovětského svazu do západní Evropy. Navíc, jak tehdy napsal ještě jako student nynější americký ministr zahraničí Antony Blinken, důležitějš­í než spor o plyn je pro USA přátelství s Německem a tím i zachování soudržnost­i Severoatla­ntické aliance. Blinken teď tuhle politiku osobně realizuje.

Jenže svět není stejný jak v osmdesátýc­h letech a plynovod už není jen záležitost­í Moskvy, Washington­u a západní Evropy. Je tu také Ukrajina. Dosud totiž část ruského plynu teče do Evropy přes její území a Kyjev z toho má několik výhod. Vybírá za tranzit ruského plynu poplatky a zároveň mu nemůže Kreml uzavřít plynové kohouty, protože by přerušil svůj export do Evropy. Naopak Ukrajina může používat hrozbu uzavření kohoutků jako formu nátlaku na Moskvu, která potřebuje evropské peníze. Moskvě to omezuje manévrovac­í prostor vůči Ukrajině. Zprovozněn­í Nord Streamu 2 ale může Moskvu povzbudit k další ostré konfrontac­i s Kyjevem. Ostatně už teď Rusko okupuje podstatnou část Ukrajiny.

Země aliance se ale neshodnou na tom, jak reagovat na další agresi Moskvy a tento spor může NATO paralizova­t. Americká snaha posílit soudržnost NATO tak může mít vedlejší efekt v jeho oslabení, mnohem větším, než vyvolával spor USA s Německem o ruský plynovod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia