Lidové noviny

Breivik po 10 letech

Zásadní je, že nenašel stejně účinné následovní­ky

- Zbyněk Petráček

Jsou data, na která se ptáme bez upřesnění. A přesto většina ví, oč jde. Co jste dělali 21. srpna 1968? Každý Čech a Slovák si připomene sovětskou invazi i vlastní reakce. Co jste dělali 11. září 2001? Útok unesenými letadly nezapomene žádný Američan. Co jste dělali 22. července 2011? Každý Nor a dost Evropanů pamatuje vraždění Anderse Breivika. Náložemi v Oslu a střelbou na ostrově Utoya zabil 77 lidí a 319 zranil. Navíc se pro mnohé stal negativní ikonou: živým důkazem toho, že terorem nehrozí především islamisté, že teror nelze spojovat s islámem jako takovým, ale že je to spíše 1:1. Že tak jako má islámský terorismus své 11. září, má bělošský nacionalis­tický terorismus svůj 22. červenec.

Jak to vypadá z odstupu 10 let? Důležité je, že takto závažný případ se v Norsku neopakoval (ba ani v Evropě, až na loňskou střelbu v německém Hanau s 10 mrtvými). Že by už policie terorismus zvládla? Ne tak docela. Podíváme-li se do Francie, vidíme jiný obrázek. I Paříž měla svůj „22. červenec“, a to ve dnech 7.–9. ledna 2015, kdy islamisté napadli redakci časopisu Charlie Hebdo (zavraždili 12 lidí, z toho osm redaktorů) a košer lahůdkářst­ví (čtyři zavraždění Židé). Ale ve Francii nelze říkat, že tento terorismus se už neopakoval. Až příliš mnoho Francouzů si pamatuje, co dělali, když islamisté vystříleli pařížský klub Bataclan (138 mrtvých v listopadu 2015) nebo když v Nice najeli náklaďákem do davu lidí na promenádě (87 mrtvých v červenci 2016).

Nelze samozřejmě tvrdit, že islamisté mají na teror monopol. Ale nelze ani opakovaně tvrdit, že teror s islámem nesouvisí, že je to zhruba 1:1. Podíváte-li se na Wikipedii, stránka Terorismus v Evropě uvádí úhrnem 16 závažných případů (myšleny s více než deseti oběťmi) po roce 2000. Z toho jich 12 neslo pečeť islámu a dva pečeť pravicovéh­o extremismu (Breivik + Hanau). Společnost­i ražené islámem na svého Breivika teprve čekají. Myšleno na těžkého zločince, který už nenajde stejně účinné následovní­ky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia